ΕΡΤ1 – ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΥΤΙ: «Αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα» με τους Διονύση Τσακνή,...

ΕΡΤ1 – ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΥΤΙ: «Αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα» με τους Διονύση Τσακνή, Γιάννη Κότσιρα, Παυλίνα Βουλγαράκη και Μαρία Κλάρα Μαχαιρίτσα  | Δείτε πρώτοι τέσσερα βίντεο | Τετάρτη 26.01.2022

ΕΡΤ1

ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΥΤΙ

«Αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα»
με τους  Διονύση Τσακνή, Γιάννη Κότσιρα, Παυλίνα Βουλγαράκη
και Μαρία Κλάρα Μαχαιρίτσα 
Δείτε πρώτοι τέσσερα βίντεο
Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022, στις 22:00
Photo credit: Μανώλης Μανούσης / Maem

Το «Μουσικό Κουτί» του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα ανοίγουν στην ΕΡΤ1 την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022, στις 22:00, ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη.

Photo credit: Μανώλης Μανούσης / Maem

Μια γιορτή αφιερωμένη στην πληθωρική προσωπικότητα, στη μουσική και στη ζωή του σπουδαίου τραγουδοποιού, με καλεσμένους τον Διονύση Τσακνή, τον Γιάννη Κότσιρα και την Παυλίνα Βουλγαράκη.

Photo credit: Μανώλης Μανούσης / Maem

Καλεσμένη στην εκπομπή και η Μαρία Κλάρα Μαχαιρίτσα, η οποία μιλάει -πρώτη φορά δημόσια- για τον πατέρα της που «έφυγε» ξαφνικά τον Σεπτέμβριο του ’19.

Photo credit: Μανώλης Μανούσης / Maem

Και βέβαια στις δύο ώρες που διαρκεί η μουσική εκπομπή ακούγονται πολλά τραγούδια του, καθώς και άλλα που αγάπησε πολύ.

«Διδυμότειχο Blues». Τραγούδι- σταθμός στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας. Στα μικρόφωνα ο Διονύσης Τσακνής και ο Γιάννης Κότσιρας. Συγκλονιστική και η μπάντα της εκπομπής. Δώστε «βάση» στο βιολί που θαρρείς ότι «κλαίει», αλλά και στην κιθάρα που μαγεύει με τη δύναμή της. Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο https://youtu.be/n208JVrzP1M

Photo credit: Μανώλης Μανούσης / Maem

«Σκόνη».  Ο Γιάννης Κότσιρας ερμηνεύει αυτό το εξαιρετικό τραγούδι που συνέθεσε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας μαζί με τους «Τερμίτες». Το κομμάτι «παντρεύουν» με το μοναδικό τρόπο που γνωρίζουν, οι μουσικοί της μπάντας, με το αξεπέραστο «Wish you were here» των Pink Floyd. Το ερμηνεύουν ο Διονύσης Τσακνής, ο Γιάννης Κότσιρας και ο Νίκος Πορτοκάλογλου. Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο https://youtu.be/F_TSFKEHEPk

Photo credit: Μανώλης Μανούσης / Maem

«Ο παλιός στρατιώτης». Κυκλοφόρησε πριν από 17 χρόνια και το τραγούδησε για πρώτη φορά ο Γιώργος Νταλάρας. Στα μικρόφωνα τώρα η Παυλίνα Βουλγαράκη και ο Γιάννης Κότσιρας. Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο https://youtu.be/-0xT8Zq7PHw

Photo credit: Μανώλης Μανούσης / Maem

«Τόσα χρόνια μια ανάσα». Ένα αυτοβιογραφικό ερωτικό τραγούδι για το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα με στίχους που συγκινούν που ερμηνεύει ο Γιάννης Κότσιρας. Κλείσιμο με το υπέροχο «Φλασάκι» που έγραψε και τραγούδησε ο αξέχαστος Σάκης Μπουλάς. Το ερμηνεύουν οι Διονύσης Τσακνής, Γιάννης Κότσιρας, Παυλίνα Βουλγαράκη, Νίκος Πορτοκάλογλου και Ρένα Μόρφη. Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο https://youtu.be/uYuJl_lptIk

«Το ‘‘Μου έχει φύγει η ψυχή’’ είναι το κομμάτι που θυμάμαι πιο έντονα από τις συναυλίες του. Εγώ, μικρή, να κάθομαι στα παρασκήνια ή στο αμάξι, να το ακούω και να βλέπω τους καπνούς από τις φωτοβολίδες στον ουρανό… Η μουσική με την οποία έχω συνδέσει τον πατέρα μου είναι η εισαγωγή από το ‘‘Ένας Τούρκος στο Παρίσι’’…»

Photo credit: Μανώλης Μανούσης / Maem

«Τόσα χρόνια μια ανάσα» τα τραγούδια του Λαυρέντη, τραγούδια θυμωμένα, τρυφερά, πολιτικά και ερωτικά, ηλεκτρικά και λαϊκά Νότος, Διδυμότειχο Blues, Μικρός Τιτανικός, Σκόνη, Ένας Τούρκος στο Παρίσι… Οι φίλοι του Λαυρέντη λένε τις ιστορίες του, θυμούνται τα αστεία του, τραγουδάνε τα τραγούδια του και συγκινούνται!

Photo credit: Μανώλης Μανούσης / Maem

«Ο φίλος μας ο Λαυρέντης μάς άφησε μια πολύ μεγάλη κληρονομιά. Πολλά σπουδαία τραγούδια, που έγραψε στη σχεδόν σαραντάχρονη διαδρομή του. Ήρθε η στιγμή να τον τιμήσουμε με την αγάπη και τον θαυμασμό μας και να φωτίσουμε τον άνθρωπο που μας σημάδεψε όλους, τον καθένα με διαφορετικό τρόπο» τονίζει ο Νίκος Πορτοκάλογλου και περιγράφει στιγμές που έζησαν μαζί στη μουσική παράσταση «Τι έχει μείνει απ’ τη φωτιά» που έμελλε να είναι και η τελευταία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Ο Διονύσης Τσακνής, το alter ego του Λαυρέντη, μιλάει για τη συνεργασία τους, που κράτησε δώδεκα χρόνια και τη φιλία τους που  έγινε «συγγένεια», καθώς είναι ο νονός της κόρης του, Μαρίας Κλάρας.

Photo credit: Μανώλης Μανούσης / Maem

 «Ήταν η προσωποποίηση της αυθεντικότητας, δεν έψαχνες για δεύτερες και τρίτες σκέψεις πίσω του, δεν καμωνόταν ποτέ κάποιον άλλον».   

«Κάναμε την παραγγελιά, βάζαμε δηλαδή 600 άτομα κάθε βράδυ να ψηφίζουν ποιο τραγούδι ήθελαν να πούμε και εμείς ήμασταν έτοιμοι να το παίξουμε. Αυτό δεν μπορούσε να συμβεί στην πραγματικότητα,  αλλά ο Λαυρέντης βρήκε τον τρόπο για να γίνει. Μοιράζαμε στον κόσμο ψηφοδέλτια, στα οποία έπρεπε να υπογράψει ποιο τραγούδι ήθελε, γινόταν καταμέτρηση στο καμαρίνι και στη συνέχεια τα τραγουδάγαμε στη σκηνή» θυμάται ο Γιάννης Κότσιρας και αναφέρεται στη γνωριμία του με τον Λαυρέντη, που ξεκίνησε το 2001 στο ΕΦΑΠΑΞ, και «είναι σαν να μην τελείωσε ποτέ».

Photo credit: Μανώλης Μανούσης / Maem

«Κάθε φορά που τον έβλεπα να λέει τον ‘‘Παλιό στρατιώτη’’ με έκανε να κλαίω…» λέει η Παυλίνα Βουλγαράκη, η οποία είχε τη χαρά να βρεθεί μαζί του στη σκηνή.

«Η συναυλία του Λαυρέντη» έρχεται στο Juke Box και η μπάντα του «Μουσικού κουτιού» διασκευάζει τα τραγούδια που αγάπησε!

Καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας ανοίγει το «Μουσικό Κουτί» του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα»!

Photo credit: Μανώλης Μανούσης / Maem