ΕΡΤ1 – «Νταϊάνα, επτά δραματικές ημέρες» 31.08.2019

ΕΡΤ1 – «Νταϊάνα, επτά δραματικές ημέρες» 31.08.2019

31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1997: ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑΣ ΝΤΑΪΑΝΑ

«Νταϊάνα, επτά δραματικές ημέρες»

(Diana, 7 days)

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 31 Αυγούστου 2019, στις 17:00

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Αγγλίας (BBC) 2017.

Σκηνοθεσία: Χένρι Σίνγκερ.

Διάρκεια: 90΄

Μία σε βάθος ματιά στη δραματική εβδομάδα, από το τραγικό δυστύχημα, μέχρι την κηδεία της αγαπημένης του λαού, πριγκίπισσας Νταϊάνα. Μία εβδομάδα, όπου το μέλλον της βρετανικής μοναρχίας αμφισβητήθηκε σοβαρά.

Diana - 7 Days

Ξημερώματα 31ης Αυγούστου 1997: η πριγκίπισσα Νταϊάνα είναι νεκρή, ύστερα από ένα τραγικό και αμφισβητούμενο αυτοκινητικό δυστύχημα. Η δημόσια θλίψη ήταν άνευ προηγουμένου. Αθλητικές εκδηλώσεις ακυρώθηκαν, χιλιάδες κόσμου συνέρρευσε στο Λονδίνο για να αποχαιρετίσει τη «θλιμμένη πριγκίπισσα». Ήταν ένα από τα γεγονότα που σημάδεψε όλο τον κόσμο, με πάνω από δύο δισεκατομμύρια άτομα παγκοσμίως να παρακολουθούν την τελετή της κηδείας στο Αββαείο του Γουέστμινστερ.

Οι λεπτομέρειες των προετοιμασιών για την κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα αποκαλύπτονται για πρώτη φορά στο ντοκιμαντέρ του BBC «Νταϊάνα, επτά δραματικές ημέρες».  Το τελευταίο από μία σειρά ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν στη Βρετανία με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατο της «αγαπημένης πριγκίπισσας» των Βρετανών.

Με μόλις μία εβδομάδα για τη διευθέτηση των θεμάτων της κηδείας, οι εντάσεις ήταν κατά κανόνα υψηλές, με το Παλάτι να δίνει μάχη με την Ντάουνινγκ Στριτ σχετικά με τις ρυθμίσεις.

Diana - 7 Days

Στο ντοκιμαντέρ, ο Δούκας του Κέιμπριτζ, Γουίλιαμ, μιλάει για την παρουσία του στην πομπή πίσω από το φέρετρο της μητέρας του, σε ηλικία 15 ετών: «Ήταν ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που έχω κάνει ποτέ, το να περπατήσω εκεί. Αισθανόμουν ότι σχεδόν περπατούσε μαζί μας, πλάι μας, για να μας κάνει να αντέξουμε». Ο 12άχρονος τότε, πρίγκιπας Χάρι, θυμάται ότι τον παρηγορούσαν πολίτες των οποίων «τα χέρια ήταν υγρά από τα δάκρυα που μόλις είχαν σκουπίσει».

Diana - 7 Days

Αυτές, και άλλες μοναδικές προσωπικές εκμυστηρεύσεις των παιδιών της Νταϊάνα, από τη στιγμή που άκουσαν τα νέα για το θάνατο της μητέρας τους, μέχρι την κηδεία, αλλά και αποκλειστικές συνεντεύξεις με πρόσωπα που βρίσκονταν στο επίκεντρο των αποφάσεων τις πρώτες ημέρες ύστερα από το δυστύχημα, συνθέτουν το ντοκιμαντέρ. Συνεντεύξεις με μέλη της οικογένειας, στενούς φίλους, πολιτικούς και δημοσιογράφους, πολλοί από τους οποίους μιλούν για πρώτη φορά σχετικά με τα γεγονότα εκείνης της εβδομάδας.

Diana - 7 Days

Diana - 7 Days

 Για περισσότερο φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.