ΕΡΤ1-Ντοκιμαντέρ «Πίσω δεν γυρνάω» 20.06.2017

ΕΡΤ1-Ντοκιμαντέρ «Πίσω δεν γυρνάω» 20.06.2017

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ  

     ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  – Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

    «ΠΙΣΩ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑΩ»  (NO COMING BACK)

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 20 Ιουνίου 2017, στις 23:15

unnamed (1)

H Συριακή προσφυγιά  έφερε στη μνήμη των Ελλήνων, την προσφυγική κρίση, που έζησε ο ελληνισμός μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, όπου χιλιάδες Έλληνες της Μικράς Ασίας βρήκαν καταφύγιο στη Συρία. Η Ευρώπη βρίσκεται  πρώτη φορά μπροστά σ’ ένα πρόβλημα τέτοιου μεγέθους,  που δημιουργεί επικίνδυνα φοβικά ακραία σύνδρομα.

unnamed (4)

Το ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2016, μέσα από  μαρτυρίες προσφύγων και εθελοντών από διάφορες  χώρες, προσπαθεί ν’ αναδείξει και να κατανοήσει την κοινότητα των ιστορικών γεγονότων μεταξύ του προσφυγικού, όπως το έζησε η Ελλάδα το 1922 και όπως το ζει τώρα.

Ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης εντοπίζει την κοινή συνισταμένη μεταξύ αυτών των ιστορικών στιγμών. Το αγωνιώδες ταξίδι των ανθρώπων, που έχουν κοινή συνισταμένη το φόβο του θανάτου, την αγωνία ύπαρξης και επιβίωσης.

unnamed (3)

«Το ντοκιμαντέρ αρχίζει μ’ ένα ποίημα ενός άγνωστου Σύριου ποιητή, του Bashir Al’ Any, τον οποίο αποκεφάλισε το ISIS μαζί με το γιο του, ένας φόρος τιμής για τη θυσία ενός αδικοχαμένου ποιητή. Η επαφή με την πραγματικότητα αυτών των ανθρώπων επέδρασε μέσα μου με τρόπο καταλυτικό και διέλυσε όλες τις προϋπάρχουσες αντιλήψεις, το οποίο ελπίζω να νιώσει και ο θεατής», σημειώνει η σκηνοθέτις του ντοκιμαντέρ. Ο ποιητικός λόγος μεγάλων Αράβων ποιητών (Darwish), Ιρανών (Saanti, Faryand) κ.ά δίνει έμφαση στην απώλεια της πατρίδας που κατατρέχει τον κόσμο της Ανατολής από το παρελθόν έως σήμερα.

Το «Πίσω δεν γυρνάω» απέσπασε το 1ο Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο 10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου (LGFF – London Greek Film Festival).

Σκηνοθεσία-σενάριο: Φλώρα Πρησιμιντζή

Διεύθυνση παραγωγής: Κυριακή Βρυσοπούλου

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κώστας Μπλουγουράς

Μοντάζ- Post production: Χάρης Μαυροφοράκης

Πρωτότυπη μουσική: String Demons

Παραγωγή: ERT S.A.

unnamed (5)