ΕΡΤ1 – ΟΙΝΟΣ Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ (Νέος Κύκλος) «Κρήτη» – Γ΄ Μέρος ...

ΕΡΤ1 – ΟΙΝΟΣ Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ (Νέος Κύκλος) «Κρήτη» – Γ΄ Μέρος 05.01.2020

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
ΟΙΝΟΣ Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ  

Η εκπομπή «Οίνος ο αγαπητός», μας ταξιδεύει στους δρόμους του κρασιού της Ελλάδας.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει μακρά παράδοση στην καλλιέργεια της αμπέλου και στην παραγωγή κρασιού. Η χώρα μας διαθέτει πολλές και διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών, ενώ τα ελληνικά κρασιά κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις διεθνείς αγορές.

Με ξεναγό τον οινολόγο δρ. Δημήτρη Χατζηνικολάου, θα ταξιδέψουμε στις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της χώρας μας. Θα επισκεφτούμε οινοποιεία, αμπελώνες και κελάρια, θα δοκιμάσουμε μεθυστικά κρασιά -λευκά, κόκκινα, ροζέ, αφρώδη, γλυκά, λιαστά, ημίγλυκα, αλλά και αποστάγματα- και θα συνομιλήσουμε με ειδικούς και λάτρεις του «οίνου του αγαπητού».

Σ’ αυτό το διαφορετικό ταξίδι στη Διονυσιακή Ελλάδα, θα γνωρίσουμε τις διαφορετικές ποικιλίες που καλλιεργούνται ανά περιοχή, ντόπιες και ξενικές, τα κρασιά που παράγουν, τις ιδιαιτερότητές τους και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τη διαδικασία. Θα μάθουμε πώς να διαλέξουμε το κατάλληλο μπουκάλι κρασί για κάθε περίσταση, με τι να το συνταιριάξουμε και πώς να το απολαύσουμε στο μέγιστο. Θα καταρρίψουμε μύθους για το κρασί και θα μυηθούμε στην τέχνη της οινογνωσίας, γιατί η απόλαυση ενός ποτηριού καλό κρασί μπορεί να γίνει ιεροτελεστία.

 Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020, στις 18:15
(Νέος Κύκλος) – Eπεισόδιο 3ο: «Κρήτη» (Γ΄ Μέρος)

Το τρίτο μέρος του αφιερώματος στην Κρήτη ξεκινά στη ζώνη ΠΟΠ Δαφνές, όπου παράγεται το ξεχωριστό κόκκινο Λιάτικο. Στο χωριό Δαφνές επισκεπτόμαστε το οινοποιείο Δουλουφάκη. Συζητάμε με τον Νίκο Δουλουφάκη, που μας ξεναγεί στο οινοποιείο και στο μετόχι τους. Πίνουμε ρακή και μαθαίνουμε για τα καζανέματα.

Επισκεπτόμαστε τα Χανιά, περπατάμε στις γειτονιές και στα γραφικά στενάκια και ψωνίζουμε τοπικά προϊόντα από τη δημοτική Αγορά Χανίων.

Καταρρίπτουμε τον μύθο ότι το κόκκινο κρασί δεν ταιριάζει ποτέ με ψάρι.

Επισκεπτόμαστε το οινοποιείο Μανουσάκη, συνομιλούμε με τους Αλεξάνδρα Μανουσάκη και Asfhin Molavi, ενώ στα αμπέλια του οινοποιείου συζητάμε με τον γεωπόνο και οινολόγο Γιάννη Γαλάνη.

Παρουσίαση: Δημήτρης Χατζηνικολάου

Σκηνοθεσία: Αλέξης Σκουλίδης

Παραγωγός: Πέτρος Μπούτος

Σενάριο: Ιφιγένεια Κολλάρου

Διεύθυνση φωτογραφίας: Στέργιος Κούμπος

Οργάνωση διεύθυνση παραγωγής: Ηλίας Βογιατζόγλου

Εταιρεία παραγωγής: pangolin entertainment