ΕΡΤ1 – PASSWORD: «Brain drain» (Β΄ Μέρος) 28.01.2018

ΕΡΤ1 – PASSWORD: «Brain drain» (Β΄ Μέρος) 28.01.2018

ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ

 PASSWORD

 Με τον Φώτη Καφαράκη

«Brain drain» – Β΄ Μέρος

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018, στις 19:00

Το  δεύτερο μέρος της μεγάλης έρευνας της ΕΡΤ για τη «διαρροή εγκεφάλων», ολοκληρώνεται την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 στις 19:00, από τη συχνότητα της ΕΡΤ1.

Η εκπομπή εξετάζει τα αίτια που οδήγησαν στην έξαρση του φαινομένου, εστιάζοντας στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Καταγράφει τις επιπτώσεις από την υποχρηματοδότηση στα χρόνια της κρίσης αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα της Έρευνας με τη διασύνδεση των επιστημονικού δυναμικού εντός και εκτός Ελλάδας.

Κωνσταντίνος Στρατάκης

Παράλληλα, φωτίζει τις ενθαρρυντικές προοπτικές: οι δημοσιεύσεις των Ελλήνων επιστημόνων έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά και ορισμένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στέκουν επάξια στον διεθνή ανταγωνισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εφαρμογή μιας ομάδας επιστημόνων του «ΕΚ Αθηνά» για τη σύνθεση φωνής, η οποία προσέλκυσε το ενδιαφέρον ενός τηλεπικοινωνιακού κολοσσού και σύντομα θα «τρέχει» σε εκατομμύρια συσκευές σε όλο τον κόσμο.

Σταυρούλα Κουστένη- Έρη Πετροπούλου Columbia Καταθέτουν τις απόψεις τους ο  επιστημονικός διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Υγείας του Παιδιού στις ΗΠΑ, Κωνσταντίνος Στρατάκης, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Columbia Ελίζα Κονοφάγου, Σταυρούλα Κουστένη και Σταύρος Λομβαρδάς, ο πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης και ερευνητές του Ιδρύματος, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εκπαίδευση Tibor Navracsics και οι πρυτάνεις Θάνος Δημόπουλος (ΕΚΠΑ) και Ιωάννης Γκόλιας (ΕΜΠ).

vlcsnap-2018-01-02-21h46m47s73

Έρευνα-παρουσίαση: Φώτης Καφαράκης.

Σκηνοθεσία: Μαρία Ανδρεαδέλλη.

Διεύθυνση παραγωγής: Αθηνά Βάρσου.

Ρεπορτάζ: Φανή Καλαθάκη.

Επιμέλεια: Μαρία Σταυροπούλου, Δήμητρα Κουτσού.

vlcsnap-2018-01-02-22h05m12s146