ΕΡΤ1 – ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ «Ατίθασες γιαγιάδες, ανήσυχα εγγόνια» 25.05.2019

ΕΡΤ1 – ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ «Ατίθασες γιαγιάδες, ανήσυχα εγγόνια» 25.05.2019

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Με τον Κώστα Αργυρό
«Ατίθασες γιαγιάδες, ανήσυχα εγγόνια»
 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 25 Μαΐου 2019, στις 16:00

Από τα τέλη του 2017 στην Αυστρία συγκυβερνούσαν οι χριστιανοδημοκράτες του Λαϊκού Κόμματος με τους ακροδεξιούς «Ελεύθερους», σε μια συμμαχία που έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια, αλλά και αντιδράσεις, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της χώρας.

Οι αποκαλύψεις για τις παράνομες δοσοληψίες του αντικαγκελάριου της χώρας Χάιντς – Κρίστιαν Στράχε με σκοτεινούς «επενδυτές» από τη Ρωσία, οδήγησε το περασμένο Σάββατο στη διάλυση αυτού του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Κώστας Αργυρός βρέθηκε στη Βιέννη λίγες μόλις μέρες πριν ξεσπάσει το αποκαλούμενο «σκάνδαλο της Ίμπιζα» για να καταγράψουν το κλίμα στη χώρα και να δείξουν την «άλλη Αυστρία», τις κινήσεις πολιτών που δεν θέλουν τη χώρα τους να ταυτίζεται με σενάρια για αναβίωση του ναζισμού.

Ξεχωριστή είναι η περίπτωση των «Γιαγιάδων ενάντια στην Ακροδεξιά», οι οποίες σταθερά κάθε Πέμπτη διαδηλώνουν εναντίον της κυβέρνησης και δηλώνουν ότι δεν θα σταματήσουν να το κάνουν μέχρι αυτή να πέσει.

Στην εκπομπή μιλούν όμως και δημοσιογράφοι για τις συνεχείς επιθέσεις του συγκυβερνώντος ακροδεξιού κόμματος εναντίον της δημόσιας τηλεόρασης, την οποία και επιθυμεί να «ουδετεροποιήσει» σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του.

Ακόμη, παρουσιάζεται το αποκαλούμενο Κίνημα των «Ταυτοτικών», μιας μικρής σχετικά ομάδας ακροδεξιών «θεωρητικών», που μιλούν υπέρ της φυλετικής καθαρότητας και των παραδόσεων, καταφέρονται κατά της πολυπολιτισμικής Ευρώπης και χάρη στον ακτιβισμό και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατορθώσει να έχουν πολύ μεγαλύτερη παρουσία στο δημόσιο βίο από ό,τι θα αντιστοιχούσε στην πραγματική τους δύναμη. Η οργάνωση αυτή διατηρούσε στενές σχέσεις με το Κόμμα των Ελευθέρων και τροφοδοτούσε συχνά με τέτοιου είδους θεωρίες το πολιτικό τους οπλοστάσιο.

Παρουσίαση-σενάριο: Κώστας Αργυρός.

Σκηνοθεσία: Πάνος Κακαβιάς.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Πολυχρόνης Τσιχλάκης.