ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
«Προσωπικά»
Με την Έλενα Κατρίτση
«Από τον Μάη του ’68, στα κίτρινα γιλέκα. Οι κινητοποιήσεις και τα γεγονότα που σημάδεψαν την πόλη του φωτός»
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 24 Μαρτίου 2019, στις 16:00
Τη Γαλλία των κοινωνικών αγώνων και των πολιτισμικών αντιθέσεων, περιγράφουν στην Έλενα Κατρίτση, Έλληνες που βίωσαν τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις των πολιτών, από τον Μάη του ’68 ώς τα «κίτρινα γιλέκα». Ακόμη, μιλούν για τις ταραχές και τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στα γκέτο του Παρισιού, καθώς και για τις δύσκολες ώρες που έζησαν, όταν η πόλη έγινε στόχος τρομοκρατών.
Ο Κυριάκος Χατζηκωνσταντίνου, αυτόπτης μάρτυρας της τρομοκρατικής επίθεσης στο σατιρικό περιοδικό «Charlie Hebdo», όπου οι φανατικοί εξτρεμιστές εκτέλεσαν 11 ανθρώπους, περιγράφει, φανερά συγκλονισμένος ακόμα και σήμερα, τις δραματικές ώρες που έζησε.
Το κίνημα των κίτρινων γιλέκων, το μεταναστευτικό, τους κοινωνικούς αποκλεισμούς, αλλά και το ρόλο της ακροδεξιάς στη Γαλλία ενόψει των ευρωεκλογών, αναλύει ο Μιχάλης Βακαλούλης, καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας και Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris VIII.
Τη νεότερη Ιστορία, όχι μόνο της Γαλλίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, άλλαξαν οι κινητοποιήσεις των φοιτητών τον Μάη του ’68. Τα γεγονότα εκείνης της εποχής, θυμάται η πρώην πρύτανης της Ακαδημίας και καγκελάριος των Πανεπιστημίων του Παρισιού, Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, η οποία ήταν τότε καθηγήτρια στη Σορβόννη.
Έναν χρόνο νωρίτερα, με την έλευση της χούντας στην Ελλάδα, το Παρίσι γίνεται «η πρωτεύουσα των αυτοεξόριστων Ελλήνων». Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός περιγράφει πώς βρέθηκε στο Παρίσι, μόλις έμαθε για την κατάλυση της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Ροβήρος Μανθούλης μιλά για τα ντοκιμαντέρ του, που προβάλλονταν στη Γαλλική Τηλεόραση και παρουσίαζαν σπουδαίες προσωπικότητες, κάποιες από τις οποίες συνέβαλαν στην ευαισθητοποίηση της γαλλικής κοινής γνώμης, σε σχέση με όσα συνέβαιναν στην Ελλάδα.
Η Ευρώπη έχει πληγωθεί βαθιά από τον φασισμό και την τρομοκρατία και έχει δοκιμαστεί σκληρά από το προσφυγικό και τη λιτότητα. Η κυρία Αρβελέρ, δηλώνει αισιόδοξη για το μέλλον της Ευρώπης, εξαιτίας των ίδιων μουσικών που ακούμε, των ίδιων βιβλίων που διαβάζουμε, αλλά κυρίως των κοινών αναφορών, από όλο τον κόσμο, στον ελληνικό πολιτισμό. Όλα αυτά, όπως τονίζει, θα ξαναδώσουν στην Ευρώπη, το βηματισμό της…