ΕΡΤ1 – “Europe” 10.06.2017

ΕΡΤ1 – “Europe” 10.06.2017

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 10 Ιουνίου 2017, στις 13:30

Εύα-Μπούρα-2

Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στη Βρετανία, στη βαριά σκιά ακόμη μιας τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο, αλλά και της πορείας της χώρας προς το Brexit, η κρίση στις χώρες του Περσικού Κόλπου και ο πρώτος γύρος των Γαλλικών Βουλευτικών Εκλογών, είναι τα βασικά θέματα της εκπομπής «EUROPE» που μεταδίδεται το Σάββατο 10 Ιουνίου 2017 και ώρα 13:30 από τη συχνότητα της ΕΡΤ1.

Οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο με φόντο το Brexit και κυρίως η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας «μια νέα τάση στην απειλή που αντιμετωπίζαμε», όπως είπε χαρακτηριστικά η Βρετανίδα πρωθυπουργός, πυροδοτούν νέες εξελίξεις στο θέμα της ασφάλειας των δυτικών κοινωνιών.

Πόσο άλλαξε τα δεδομένα η αιματηρή ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά του Λονδίνου πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές; Ποιες θα είναι οι κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις από τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Βρετανία και Ευρώπη; Ισλαμοφοβία και διχασμός ή σταθερή προσήλωση στις δυτικές δημοκρατικές αρχές; Η σημασία της ευρωπαϊκής συνεργασίας στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

  • Τα νέα δεδομένα στην πορεία για το Brexit και οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για τους όρους εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πώς επηρεάζει το αποτέλεσμα τις θέσεις των Σκοτσέζων εθνικιστών που επιδιώκουν την πλήρη ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω ενός νέου δημοψηφίσματος;
  • Η διπλωματική κρίση στον Περσικό Κόλπο. Γιατί τα αραβικά κράτη προχώρησαν τη δεδομένη στιγμή σ’ αυτή την κίνηση; Ποιες οι επιπτώσεις και ποια η θέση της Ε.Ε.; Ποιο το μέλλον της Ευρω-ατλαντικής Συμμαχίας με φόντο την  ισλαμική τρομοκρατία;
  • Γαλλία: ο κρίσιμος πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών. Πώς θα επηρεάσει το αποτέλεσμα το μεταρρυθμιστικό σχέδιο του Μακρόν; Θα καταφέρει ο Γάλλος πρόεδρος να αποφύγει  τη συγκατοίκηση με την αντιπολίτευση; Οι σχέσεις με το Βερολίνο και η δυνατότητα ενίσχυσης της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Καλεσμένοι στο στούντιο ο καθηγητής Πανεπιστημίου του Λονδίνου και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής Κώστας  Δουζίνας, ο  καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Παναγιώτης Γρηγορίου και ο  εκπρόσωπος Tύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, Κώστας Τσουτσοπλίδης.

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης

Διεύθυνση παραγωγής: Νεκταρία Δρακουλάκη