ΕΡΤ1 – “Europe” 25.03.2017

ΕΡΤ1 – “Europe” 25.03.2017

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα 

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 25 Μαρτίου 2017, στις 13:30

Εύα Μπούρα (1)

Η επέτειος των 60 χρόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το  όραμα των Ευρωπαίων ηγετών σήμερα για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης και οι προτεραιότητες της «Διακήρυξης της Ρώμης», η οποία  θα αναδιατυπώσει τη  νέα αρχιτεκτονική δομή για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό θέμα της εκπομπής «Europe», που θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1 αυτό το Σάββατο 25 Μαρτίου 2017 στις 13:30.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε για να δοθεί τέλος στους συχνούς και αιματηρούς πολέμους μεταξύ των γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών που κατέληξαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις 25 Μαρτίου του 1957 έξι αρχικά χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο – ιδρυτικές χώρες) ίδρυσαν την ΕΟΚ και την  ΕΥΡΑΤΟΜ. Στα εξήντα αυτά χρόνια η ΕΟΚ μετεξελίχθηκε στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από σειρά νέων συνθηκών (Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη, Συνθήκη ΕΕ / Μάαστριχτ, Συνθήκη Άμστερνταμ, Συνθήκη Νίκαιας, Ευρωπαϊκό Σύνταγμα / Συνθήκη Λισαβόνας), ενώ αύξησε τον αριθμό των κρατών-μελών της από τα έξι αρχικά σε είκοσι οκτώ σήμερα. Παράλληλα, η Ένωση πέρασε μέσα από επώδυνες κρίσεις αλλά, ακολουθώντας τη γνωστή διατύπωση «η Ευρώπη θα οικοδομηθεί μέσα από διαδοχικές κρίσεις», η επίλυση των κρίσεων αυτών επέτρεψε την ανάπτυξή της και την εμβάθυνση της ενοποίησης.

Η Ένωση βρίσκεται όμως σήμερα στη δεινότερη κρίση στην ιστορία της. Είναι, όπως έχει χαρακτηριστεί, μια πολυκρίση που απειλεί την ίδια την ύπαρξη της Ε.Ε. εάν δεν επιλυθεί με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο. Απειλείται η ύπαρξή της σε μια χρονική περίοδο που η Ένωση χρειάζεται περισσότερο από ποτέ για να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις, προβλήματα και απειλές, είτε πρόκειται για την οικονομική κρίση και ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή, την τρομοκρατία, την παγκόσμια σταθερότητα και ειρήνη. Χρειάζεται πάνω απ’ όλα η Ένωση για να διασφαλίσει τη δημοκρατία, την ανοιχτή κοινωνία, το κράτος Δικαίου.

Πώς διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση  στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Εξήντα χρόνια μετά παραμένουν σε πρώτο πλάνο οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Μπορεί η διακήρυξη των «27», που θα υπογραφεί στη Ρώμη, να δώσει απάντηση στο όραμα για την Ευρώπη στη μετά Brexit εποχή και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει τα αιτήματα των πολιτών;

Υπάρχει η δυνατότητα και η επιθυμία για περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με προοπτική ακόμα και την κοινή άμυνα, όπως θέλουν οι φεντεραλιστές, ή θα οδηγηθούμε με αφορμή το Brexit σε κράτη με αποκλίνουσα πορεία; Σε ποια  διλήμματα θα κληθούν να απαντήσουν Γάλλοι και Γερμανοί στις προσεχείς εκλογές και πόσο  πιθανό είναι το Frexit να ακολουθήσει το Brexit; Κοινή πορεία των «27» η Ευρώπη πολλών ταχυτήτων;  Πόσο εφικτό είναι οι πρόσφατες εξαγγελίες Γιούνκερ να αποτελέσουν «ληξιαρχική πράξη γέννησης» της νέας Ευρώπης με ορίζοντα το 2050;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

-Τα οφέλη, τα πλεονεκτήματα  τα λάθη και οι αστοχίες της Ενωμένης Ευρώπης στην πορεία από τη Ρώμη μέχρι σήμερα. Oι Ευρωπαίοι επίτροποι Δημήτρης   Αβραμόπουλος και  Χρήστος  Στυλιανίδης, καθώς και κορυφαίοι ευρωβουλευτές καταθέτουν  στο «Europe» τις απόψεις τους για την E.E., με αφορμή την 60ή επέτειο από τη Συνθήκη της Ρώμης.

– Ελλάδα και Ε.Ε. Πώς αποτιμάται η συμμετοχή της χώρας από την ΕΟΚ του 1981 έως την Ευρωπαϊκή Ένωση του 2017; Κέρδισε ή έχασε η Ελλάδα ως μέλος της Ενωμένης Ευρώπης;

-Τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι πολίτες  για το μέλλον της Ένωσης; Τι τους ανησυχεί και ποια θεωρούν ως μεγαλύτερα επιτεύγματα;

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στο στούντιο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Κώστας Δουζίνας, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός Πέτρος Ευθυμίου, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Ναπολέων Μαραβέγιας, καθώς και ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος.

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Νεκταρία Δρακουλάκη.