ΕΡΤ1 – Στα Προσφυγικά της Αθήνας η εκπομπή «Προσωπικά» με την Έλενα...

ΕΡΤ1 – Στα Προσφυγικά της Αθήνας η εκπομπή «Προσωπικά» με την Έλενα Κατρίτση 15.03.2020

 ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

«Προσωπικά»

Με την Έλενα Κατρίτση
«Στα Προσφυγικά της Αθήνας»
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 15 Μαρτίου 2020, στις 16:00

Την Κυριακή 15 Μαρτίου 2020 και ώρα 16:00 στην εκπομπή «Προσωπικά», οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1 έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα οδοιπορικό στα Προσφυγικά της Αθήνας.

Ειδικότερα, στα Προσφυγικά της Καισαριανής, της Νέας Ιωνίας, της Νέας Φιλαδέλφειας, της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και της Νίκαιας, η Έλενα Κατρίτση αναζήτησε ανθρώπους που κουβαλούν μνήμες του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου.

«Η γιαγιά μου σπάνια μιλούσε για όσα έζησε» θυμάται η Μαρία Βουτζαλή και «ποτέ δεν θέλησε να γυρίσει στα χώματα που την πόνεσαν». Η ίδια όμως, όπως εκμυστηρεύεται στην Έλενα Κατρίτση, μπολιασμένη με βαθιά αγάπη για τα πάτρια εδάφη, όταν επισκέφθηκε τα Βουρλά για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια, έκλαψε, θύμωσε, φώναξε και τραγούδησε. Δεμένη με τις αναμνήσεις μιας ζωής, η Αγγέλα Χατζηστόγια αρνείται να φύγει από το σπίτι των λίγων τετραγωνικών, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Ευχή δίνει στην εγγονή της «να μη λησμονεί και να θυμάται», όπως εκείνη.

Αναλλοίωτη παραμένει στον Κυριάκο Νισκόπουλο η εικόνα της μητέρας του, η οποία «κάθε πρωί ασβέστωνε τους τοίχους για να απομακρύνει τα τρωκτικά και να φαίνεται όμορφο το φτωχικό τους».

Ο Δημήτρης Γκιουλιστάνης με θυμό ανακαλεί στη μνήμη του τον τρόπο με τον οποίο μιλούσαν για τις Μικρασιάτισσες: «Παστρικιές τις έλεγαν οι ντόπιοι, για να τις μειώσουν. Ξέρετε τι αγώνα έδιναν αυτές οι γυναίκες για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους;».

O αγώνας για την επιβίωση ενάμισι εκατομμυρίου ανθρώπων, που έφυγαν κυνηγημένοι από την προγονική γη για να γλιτώσουν από τη σφαγή, ζωντανεύει μέσα από τις ιστορίες απλών ανθρώπων και μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο. Από το χθες στο σήμερα και με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο, το οδοιπορικό της εκπομπής ξετυλίγει κομμάτια της Ελληνικής Ιστορίας μέσα από τις μνήμες των ανθρώπων.