ΕΡΤ1 – Στην Αίγινα η εκπομπή «Η ζωή αλλιώς» 20.06.2020

ΕΡΤ1 – Στην Αίγινα η εκπομπή «Η ζωή αλλιώς» 20.06.2020

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ

«Η ζωή αλλιώς»

Με την Ίνα Ταράντου

Προσωποκεντρικό, ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ με την Ίνα Ταράντου.

«Η ζωή δεν μετριέται από το πόσες ανάσες παίρνουμε, αλλά από τους ανθρώπους, τα μέρη και τις στιγμές που μας κόβουν την ανάσα».

Η Ίνα Ταράντου ταξιδεύει και βλέπει τη «Ζωή αλλιώς». Δεν έχει σημασία το πού ακριβώς. Το ταξίδι γίνεται ο προορισμός και η ζωή βιώνεται μέσα από τα μάτια όσων συναντά.

Ιστορίες ανθρώπων που οι πράξεις τους δείχνουν αισιοδοξία, δύναμη και ελπίδα. Μέσα από τα «μάτια» τους βλέπουμε τη ζωή, την ιστορία και τις ομορφιές του τόπου μας. Άνθρωποι που παρά τις αντιξοότητες, δεν το έβαλαν κάτω, πήραν το ρίσκο και ανέπτυξαν νέες επιχειρηματικότητες, ανέδειξαν ανεκμετάλλευτα κομμάτια της ελληνικής γης, αναγέννησαν τα τοπικά προϊόντα.

Λιγότερο ή περισσότερο κοντά στα αστικά κέντρα, η κάθε ιστορία μάς δείχνει με τη δική της ομορφιά μία ακόμη πλευρά της ελληνικής γης, της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής πραγματικότητας. Άλλοτε κοιτώντας στο μέλλον κι άλλοτε έχοντας βαθιά τις ρίζες της στο παρελθόν.

Η ύπαιθρος και η φύση, η γαστρονομία, η μουσική παράδοση, τα σπορ και τα έθιμα, οι Τέχνες και η επιστήμη είναι το καλύτερο όχημα για να δούμε τη «Ζωή αλλιώς». Και θα μας τη δείξουν άνθρωποι που ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Που ξέρουν πολύ καλά να βλέπουν τη ζωή.

Θα ανοίξουμε το χάρτη και θα μετρήσουμε χιλιόμετρα. Με πυξίδα τον άνθρωπο θα καταγράψουμε την καθημερινότητα σε κάθε μέρος της Ελλάδας. Θα ανακαλύψουμε μυστικά σημεία, ανεξερεύνητες παραλίες και off road διαδρομές. Θα γευτούμε νοστιμιές, θα μάθουμε πώς φτιάχνονται τα τοπικά προϊόντα. Θα χορέψουμε, θα γελάσουμε, θα συγκινηθούμε.

Θα μεταφέρουμε το συναίσθημα… να σου κόβεται η ανάσα. Πάνω στο κάστρο της Σκύρου, στην κορυφή του Χελμού μετρώντας τα άστρα, στο παιάνισμα των φιλαρμονικών στα καντούνια της Κέρκυρας το Πάσχα, φτάνοντας μέχρι το Κάβο Ντόρο, περπατώντας σε ένα τεντωμένο σχοινί πάνω από το φαράγγι του Αώου στην Κόνιτσα.

Γιατί η ζωή είναι ακόμη πιο ωραία όταν τη δεις αλλιώς!

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 20 Ιουνίου 2020, στις 17:00

«Στην αγκαλιά της Αίγινας»

Δεσπόζει στον Σαρωνικό και για πολλούς θεωρείται σχεδόν προάστιο της Αθήνας. Το νησί της Αφαίας – Αθηνάς, η γενέτειρα του Αριστοφάνη, η πόλη της Αίγινας που υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, ο τόπος-καταφύγιο για ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, όλα αυτά μαζί συνυφασμένα με μια απλή καθημερινότητα κοντά στη φύση, υφαίνουν αυτό το ιδιαίτερο κομψοτέχνημα.

Η Πηνελόπη έγινε η πρώτη ξεναγός μας για μια βόλτα στην αγορά, στο μανάβικο, στο ψαράδικο, στις ιστορίες της Νεκταρίας της καπετάνισσας που είναι το σήμα κατατεθέν στο νησί. Αλλά έγινε και η ξεναγός στη δική της ζωή, στη δική της Ζωή Αλλιώς, που τα τελευταία χρόνια έχει γεμίσει δημιουργικότητα και άφθονο καλό κρασί! Στο μαγαζί του Σκοτάδη ακούσαμε ιστορίες και γευτήκαμε τα πιάτα του και τη φιλοξενία του.

Ο Γιάννης μας έβαλε από το πρώτο λεπτό στον ρυθμό του. Είναι αυτό που λέμε προκομμένος. Ένας άνθρωπος-ορχήστρα, που εκπέμπει κάθε στιγμή το πόσο αγαπάει αυτό που κάνει. Μοιάζει να είναι γεννημένος κτηνοτρόφος, αλλά και τυροκόμος, αγρότης, και ήδη πατέρας 3 αγοριών παρά τη δική του νεαρή ηλικία, που τα μυεί καθημερινά στις δικές του ιεροτελεστίες. Και ως προκομμένος και μερακλής, για να μας αποχαιρετίσει, μας έφτιαξε ένα υπέροχο γλυκό με γιαούρτι παραγωγής του, λευκή σοκολάτα και φιστίκι Αιγίνης, με φόντο την πιο όμορφη θέα του νησιού.

Η  Γαλάνη Κρητικού και η υπέροχη αύρα της, μας μετέφεραν στην Αίγινα του τότε, όταν η καθημερινότητά της περιλάμβανε συναναστροφή με τον Μόραλη, τον Καζαντζάκη, τότε που οι Τέχνες, η κουλτούρα και η ζωή ήταν για κάποιους ανθρώπους συνώνυμα.

Με τον 15χρονο Δημήτρη μπήκαμε στον ρυθμό ενός νεαρού, φιλόδοξου αλλά και πολύ προσγειωμένου πρωταθλητή που η θάλασσα και τα optimist έχουν γίνει η δεύτερη φύση του.

Και με τον Κώστα Βαρώτσο μπήκαμε στον κόσμο ενός καλλιτέχνη, ανεβήκαμε στο δικό του παρατηρητήριο, στο δικό του καταφύγιο, στην αγκαλιά που έχει δημιουργήσει γι’ αυτόν και την τέχνη του. Μιλήσαμε για τη ζωή, για την τέχνη της ζωής, για τις θύελλες και την ηδονικότητα. Το να μπορείς να συντονιστείς με τη θετικότητα αλλά και την αρνητικότητα της κάθε μέρας. Να μπορείς να ζεις τη Ζωή σου Αλλιώς και έπειτα από κάθε καταστροφή, να βλέπεις τον ήλιο να ξαναβγαίνει.

 Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου.

Δημοσιογραφική έρευνα και επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Καρανικόλας

Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης

Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου