ΕΡΤ1 – Στην πανέμορφη Ρόδο «Το αλάτι της γης» 10.12.2017

ΕΡΤ1 – Στην πανέμορφη Ρόδο «Το αλάτι της γης» 10.12.2017

  ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

«ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ»

«Η «ΑΛΛΗ» ΡΟΔΟΣ!..»

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017, στις 13:00

IMG_5399 Ο Λάμπρος Λιάβας και το σημερινό «Αλάτι της Γης» μας ταξιδεύουν στο μεγαλύτερο από τα Δωδεκάνησα, στη Ρόδο.

Νησί του Ήλιου και των Ιπποτών, προικισμένη με σπάνιες φυσικές ομορφιές, με ιστορία μακραίωνη και πλούσια παράδοση, η Ρόδος γνώρισε από νωρίς την εισβολή του μαζικού τουρισμού, με τις θετικές αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις. Όμως, παρά την τυποποίηση και τις αλλοιώσεις που φέρνει η τουριστική εισβολή, στην ενδοχώρα επιβιώνει  μια «άλλη» Ρόδος που «αντιστέκεται κι επιμένει». Στα τοπικά γλέντια και στα πανηγύρια, στη λαϊκή τέχνη, στα έθιμα και τις παραδόσεις, στη ντοπιολαλιά που διακρίνεται για την ιδιαίτερη μουσικότητα (κατάλοιπο της αρχαίας ελληνικής γλώσσας).

IMG_5503

Αυτή την «άλλη» Ρόδο, πίσω από τη βιτρίνα, θα αναζητήσουμε στη σημερινή μας εκπομπή. Οδηγοί μας δυο εξαιρετικοί εκπρόσωποι της μουσικής παράδοσης του νησιού: ο λυράρης και τραγουδιστής Γιάννης Κλαδάκης και η τραγουδίστρια Χριστίνα Κόζα. Θα τους συναντήσουμε, μαζί μια μεγάλη μουσική και χορευτική  παρέα, σε δύο από τα ομορφότερα χωριά της Ρόδου, στο Ασκληπειό και στον Αρχάγγελο.

IMG_4673

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιάννης Λεντάκης, Γιώργος Παπουράς (λαούτο), Γιώργος Χατζημανώλης (βιολί) και Φώτης Ελιάμος (σαντούρι). Χορεύουν μέλη από τον «Μορφωτικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Ασκληπιείου» (πρόεδρος: Μαρία Νικ. Παπαβασιλείου, δάσκαλος χορού: Βασίλης Ορφανός), από το Λύκειο των Ελληνίδων Ρόδου «Εργάνη Αθηνά» (πρόεδρος: Χρυσούλα Παρασκευά, καλ. διευθυντής: Χρήστος Θεολόγος, δάσκαλος χορού: Στέφανος Κυριαζάκος) και από τον Σύλλογο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Αφάντου «Παναγιά Καθολική» (πρόεδρος: Σταμάτης Παπανικολάου, δάσκαλος χορού: Θόδωρος Ανδρουλάκης).

IMG_5437

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαϊτης

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR

IMG_5459