ΕΡΤ1 – ΣΥΝΑΥΛΙΑ: Οι Δυνάμεις του Αιγαίου στο Θέατρο Βράχων 07.06.2020

ΕΡΤ1 – ΣΥΝΑΥΛΙΑ: Οι Δυνάμεις του Αιγαίου στο Θέατρο Βράχων 07.06.2020

ΜΑΓΝΗΤΟΣΚΟΠΗΜΕΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Οι Δυνάμεις του Αιγαίου
στο Θέατρο Βράχων

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 7 Ιουνίου 2020, στις 00:15

Τριάντα τρία χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι Δυνάμεις του Αιγαίου -Νίκος Γράψας, Γιάννης Ζευγόλης, Μιχάλης Κλαπάκης και Χρίστος Τσιαμούλης- ανατάραξαν τα νερά της ελληνικής μουσικής, πειραματιζόμενοι ως νέοι της μεγαλούπολης με τα ελληνικά τραγούδια του Αιγαίου, της Μικρασίας και της Μεσογείου και με όργανα ξεχασμένα, όπως το ούτι, το σάζι, ο ταμπουράς, το νέι, τα κρουστά και πολλά άλλα.

Όπως φάνηκε από τη μεγάλη διάδοση και χρήση αυτών των οργάνων από τότε και μέχρι σήμερα, καθώς και από το ενδιαφέρον των σημαντικότερων συνθετών, όπως ο Χατζιδάκις και ο Σαββόπουλος, για τους πειραματισμούς τους, καθώς και από τις συναυλίες που έδωσαν σε όλη την Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, αλλά και από το σημαντικό εκπαιδευτικό έργο τους στη συνέχεια, το καλλιτεχνικό μουσικό στίγμα που άφησαν ήταν πολύ δυνατό.

Η καλλιτεχνική τους παραγωγή, ως συγκρότημα, περιλαμβάνει τέσσερις δίσκους («Δυνάμεις του Αιγαίου», 1985, «Ήχος Β΄», 1987, «Ανατολικό παράθυρο», 1989, «Όλες οι μέρες που έλειπα», 2002) με ανώνυμα τραγούδια και προσωπικές συνθέσεις, εμπνευσμένες από τη μουσική του Αιγαίου, της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Ακολούθησε μία πολύ παραγωγική περίοδος 15 χρόνων με ιδιαίτερες και προσωπικές μουσικές αναζητήσεις των μελών της ομάδας, που απέφερε πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες μουσικές συνεργασίες και μουσικές παραγωγές.

Οι Δυνάμεις του Αιγαίου, πιο ώριμοι μουσικά και καλλιτεχνικά, τον Σεπτέμβριο του 2019 παρουσίασαν στο Θέατρο Βράχων ένα μουσικό πρόγραμμα, που ακολουθούσε την πορεία του συγκροτήματος αλλά και τις προσωπικές διαδρομές των μελών του. Παρουσίασαν επίσης, κάποια καινούργια τραγούδια τους, καθώς και ένα μικρό αφιέρωμα με διασκευές αγαπημένων τραγουδιών άλλων συνθετών που συνδέθηκαν μαζί τους καλλιτεχνικά.

Στη συναυλία, εκτός από τα μέλη των Δυνάμεων του Αιγαίου, συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι καλλιτέχνες, ο Νίκος Ξυδάκης, o Διονύσης Σαββόπουλος και η Σοφία Παπάζογλου.

Μαζί με τις Δυνάμεις του Αιγαίου συνέπραξαν και τέσσερις πολύ ξεχωριστοί σολίστες: ο Δημήτρης Χουντής (σοπράνο σαξόφωνο), ο Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (τραγούδι, κιθάρα και λαούτο), ο Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά) και ο Πέτρος Βαρθακούρης (ακουστικό μπάσο).

Σκηνοθεσία: Στάθης Ρέππας.

Διεύθυνση παραγωγής: Κυριακή Βρυσοπούλου.

Εκτέλεση παραγωγής: Εύη Γάτου.