ΕΡΤ1 – ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ: «Μουσικές παρέες: Stringless – Αργατεία –...

ΕΡΤ1 – ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ: «Μουσικές παρέες: Stringless – Αργατεία – Εncardia» 25.02.2018

  ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ

«Μουσικές παρέες: Stringless – Αργατεία – Εncardia»

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018, στις 13:00

IMG_6461

Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 13:00 στην ΕΡΤ1, ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» υποδέχονται τρεις εξαιρετικές μουσικές παρέες που μας προσκαλούν στο γοητευτικό ταξίδι των φωνών: Stringless,  Αργατεία και Εncardia.

IMG_6640

Η φωνητική ομάδα STRINGLESS μας έρχεται από τη Θεσσαλονίκη και αποτελείται από έξι δυναμικές γυναικείες παρουσίες σε μια πολυφωνική σύμπραξη, όπου η ανθρώπινη φωνή αντικαθιστά όλα τα μουσικά όργανα. Αποτελείται από τις Αλμπένα Κούτοβα, Δωροθέα Μιχαήλ, Έλσα Μουρατίδου, Κατερίνα Μαυροφρύδου, Στέλλα Γιαλτζή και Βασιλική Αλεξίου. Επιλέγουν τραγούδια από την ελληνική και ξένη παράδοση που μας ταξιδεύουν από τα βουνά του Καυκάσου μέχρι την Πίνδο και τα Καρπάθια. Παράλληλα όμως, διευρύνουν το ρεπερτόριό τους με απρόσμενες επιλογές που συνταιριάζουν την οπερέτα και την επιθεώρηση με τον Τσιτσάνη αλλά και με δικές τους συνθέσεις.

IMG_5385

To συγκρότημα ΑΡΓΑΤΕΙΑ έχει επίσης έδρα του τη Θεσσαλονίκη και αντλεί την ονομασία του από τον τρόπο συνεργασίας και αλληλεγγύης των Πόντιων αγροτών. Mέλη του είναι οι: Φίλιππος Κεσαπίδης (ποντιακή λύρα), Ονούρ Σεντούρκ (λύρα-παντούρ-τουλούμ), Θανάσης Κουλεντιανός (κανονάκι), Στέλλα Καμπουρίδου (καβάλ), Χρήστος Τάσιος (κρουστά), Γιάννης Καρακαλπακίδης (μπάσο), Έλσα Μουρατίδου και Αλέξης Παρχαρίδης (τραγούδι). Επιχειρούν ένα ηχητικό ταξίδι στον Πόντο, αναζητώντας τη δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη μουσική έκφραση.

IMG_6557

Το συγκρότημα ENCARDIA επικεντρώνεται στη μουσική παράδοση του Ιταλικού Νότου, με έμφαση στα ελληνόφωνα χωριά της Απουλίας και της Καλαβρίας, συνδυάζοντας το παραδοσιακό ρεπερτόριο με νεότερες δικές τους συνθέσεις. Αποτελείται από τους Κώστα Κωνσταντάτο (τραγούδι-κρουστά-μαντολίνο), Βαγγέλη Παπαγεωργίου (ακορντεόν), Μιχάλη Κονταξάκη (κιθάρα) και Ναταλία Κωτσάνη (τραγούδι-κρουστά). Παρουσιάζουν παραδοσιακές τελετουργικές ταραντέλες της Κάτω Ιταλίας, αλλά και δικά τους τραγούδια με έντονο κοινωνικό περιεχόμενο, από τον τελευταίο τους δίσκο «EMIGRANTI», που είναι αφιερωμένος στους πρόσφυγες-μετανάστες. Μαζί τους χορεύουν οι: Αναστασία Δρούγα, Γιάννα Χαμαλέλη, Κωνσταντίνα Καλκάνη, καθώς και μέλη του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «Λυρίτες» (επιμέλεια: Νίκος Κωστογιαννόπουλος).

IMG_6568

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας.

Σκηνοθεσία-οργάνωση παραγωγής: Μανώλης Φιλαΐτης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης.

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR.

IMG_6441 IMG_6457 IMG_6581