ΕΡΤ1 – ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ) 26.11.2017

ΕΡΤ1 – ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ) 26.11.2017

   ΕΝΑΡΞΗ – ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

«ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ»

«Οι “Θεσσαλοί” στο λαϊκό τραγούδι»

IMG_4903

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017, στις 13:00

Ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μας προσκαλούν σ’ ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στη «Θεσσαλική Σχολή» του λαϊκού τραγουδιού. Πρόκειται για τους συνθέτες και στιχουργούς, που με καταγωγή από τα Τρίκαλα (Βασίλης Τσιτσάνης, Απόστολος Καλδάρας, Κώστας Βίρβος, Χρήστος Κολοκοτρώνης και Γιώργος Σαμολαδάς), την Καρδίτσα (Μπάμπης Μπακάλης και Βασίλης Καραπατάκης) και το Πήλιο (Θόδωρος Δερβενιώτης) θεωρούνται από τους σημαντικότερους δημιουργούς στον χώρο του μεταπολεμικού λαϊκού τραγουδιού.

Στην εκπομπή γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους λόγους για τους οποίους κυρίως τα Τρίκαλα λειτούργησαν ως φυτώριο για αυτή τη γενιά «των Θεσσαλών», που παρέλαβαν τη σκυτάλη από τους ρεμπέτες της «Πειραιώτικης» και της «Μικρασιάτικης Σχολής» προσθέτοντας επιρροές από το στεριανό δημοτικό τραγούδι και τη βυζαντινή παράδοση.

IMG_4898

Για τη ζωή και το έργο τους μιλούν: ο Πάρης Μήτσου (μουσικός παραγωγός και ερευνητής), ο Νίκος Χατζηνικολάου (ανιψιός του Απόστολου Καλδάρα και συγγραφέας σχετικού βιβλίου), καθώς και ο Παναγιώτης Κολοκοτρώνης (εγγονός του Χρήστου Κολοκοτρώνη) που παίζει και τραγουδά κομμάτια του παππού του.

Συμμετέχει το συγκρότημα «Πυρήνας», που αποτελείται από τους: Γρηγόρη Βασίλα (μπουζούκι-τραγούδι),Θοδωρή Στούγιο (μπουζούκι),Αλέξανδρο Καμπουράκη (ακορντεόν), Φίλιππο Παχνιστή (πιάνο), Δημήτρη Χριστοδουλόπουλο (κιθάρα-μπαγλαμάς), Γιάννη Ευαγγέλου (κιθάρα-τραγούδι) και Γιάννη Πλαγιαννάκο (κοντραμπάσο).

IMG_4900

Τραγουδούν η Σταυρούλα Μανωλοπούλου και ο Θοδωρής Μέρμηγκας.

Χορεύουν ο Χρήστος Καραστεφανής και ο Γρηγόρης Πιπίνης από τον Σύλλογο Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση».

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαϊτης

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR

IMG_4908