ΕΡΤ1 – Το Αλάτι της Γης: «Στο μπαράκι του Μάριου» 14.05.2017

ΕΡΤ1 – Το Αλάτι της Γης: «Στο μπαράκι του Μάριου» 14.05.2017

ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ

Με τον Λάμπρο Λιάβα

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 14 Μαΐου 2017, στις 13:00

«Στο μπαράκι του Μάριου – Η αυλή των θαυμάτων του λαϊκού τραγουδιού»

Την Κυριακή 14 Μαΐου 2017 και ώρα 13:00 στην ΕΡΤ1, ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» προτείνουν ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην παράδοση του νεότερου ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, με αφετηρία το θρυλικό μπαράκι του «Μάριου».

Αυτό το μπαράκι στην Ομόνοια (Ίωνος και Σατωβριάνδου) υπήρξε από το 1946 έως το 1962 το καθημερινό στέκι των σημαντικότερων εκπροσώπων του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού. «Όποιος δεν ήπιε ούζο στου “Μάριου” δεν λογίζεται μπουζουξής, δεν έχει θέση στην οικογένειά μας», έλεγε χαρακτηριστικά ο Μάρκος Βαμβακάρης!

Ήταν η «αυλή των θαυμάτων», όπου έρχονταν σε επικοινωνία, δοκίμαζαν τα τραγούδια τους και άκουσαν για πρώτη φορά τις ηχογραφήσεις τους δεκάδες συνθέτες, στιχουργοί, τραγουδιστές και μουσικοί του λαϊκού τραγουδιού: ο Μάρκος, ο Στράτος, ο Μπάτης, ο Μπαγιαντέρας, ο Κερομύτης, ο Τσιτσάνης, ο Μπακάλης, ο Δερβενιώτης, ο Χιώτης, ο Καλδάρας, ο Μητσάκης, ο Λαύκας, ο Τζουανάκος, ο Τατασόπουλος, ο Βίρβος, η Παπαγιαννοπούλου, ο «Τσάντας»,  η Μπέλλου, η Νίνου, ο Μπιθικώτσης, ο Μπίνης, ο Κυριαζής, ο Κρεούζης και πολλοί άλλοι.

Για την ιστορία του χώρου και τα πρόσωπα που πέρασαν από εκεί μιλούν στην εκπομπή ο Στέλιος Πλακίτσης (για χρόνια γκαρσόνι στου «Μάριου») και ο Γιώργος Κοντογιάννης (δημοσιογράφος και ερευνητής του λαϊκού τραγουδιού).

Ακούγονται τραγούδια των Β. Τσιτσάνη, Μπ. Μπακάλη, Απ. Καλδάρα, Απ. Χατζηχρήστου, Θ. Δερβενιώτη, Στ. Χρυσίνη, Μ. Βαμβακάρη, Στ. Κερομύτη, Γ. Μητσάκη, Γ. Λαύκα, Γ. Τατασόπουλου, Στ. Τζουανάκου, Γ. Σταματίου-Σπόρου και Μανώλη Χιώτη. Έχει δοθεί έμφαση στην επιλογή τραγουδιών που αποτελούν «κρυμμένα διαμαντάκια» και τα οποία δεν είναι γνωστά στο πλατύ κοινό, επιβεβαιώνοντας τον τεράστιο πλούτο που κρύβεται στην παράδοση του νεότερου ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, ως συνέχεια του δημοτικού και του ρεμπέτικου.

Παίζουν και τραγουδούν τρεις εξαιρετικές λαϊκές κομπανίες: του Γρηγόρη Βασίλα («Πυρήνας»), του Βαγγέλη Κορακάκη και του Νίκου Τατασόπουλου.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γρηγόρης Βασίλας (μπουζούκι-τραγούδι), Θοδωρής Μέρμηγκας & Σταυρούλα Μανωλοπούλου (τραγούδι), Θοδωρής Στούγιος (μπουζούκι), Αλέξανδρος Καμπουράκης (ακορντεόν), Γιάννης Ευαγγέλου (κιθάρα), Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος (κιθάρα-μπαγλαμάς), Φίλιππος Παχνιστής (πιάνο), Γιάννης Πλαγιαννάκος (κοντραμπάσο).

Βαγγέλης Κορακάκης (μπουζούκι-τραγούδι), Βασίλης Κορακάκης (μπουζούκι-τραγούδι), Ανατολή Μαργιόλα (τραγούδι), Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν), Θόδωρος Ξηντάρης (μπαγλαμάς), Αντώνης Ξηντάρης (κιθάρα).

Νίκος Τατασόπουλος (μπουζούκι), Εύα Ξένου (τραγούδι), Νώε Ζαφειρίδης (κιθάρα-τραγούδι), Γιάννης Νιάρχος (τραγούδι).

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας.

Σκηνοθεσία: Νικόλας Δημητρόπουλος.

Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαΐτης.

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR.