ΕΡΤ1- Τροποποιήσεις προγράμματος 05 & 10.12.2017

ΕΡΤ1- Τροποποιήσεις προγράμματος 05 & 10.12.2017

Τροποποιήσεις προγράμματος ΕΡΤ1

Σας γνωρίζουμε ότι σήμερα – ΤΡΙΤΗ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ1 στις 20:30 η ομιλία του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (W).

Το πρόγραμμα θα διαμορφωθεί ανάλογα μετά το τέλος της ομιλίας του κου Τσίπρα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

………………………………………………………………………………………………………………..

16:00 ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ● (Ε)  W (Αλλαγή θέματος)

Με την Έλενα Κατρίτση.

«Μικροί ήρωες. Μεταμόσχευση μυελού των οστών»

Έστω και για να σωθεί η ζωή ενός μόνο παιδιού, αξίζει ν’ αγωνίζεσαι. Αυτό είναι το θέμα της εκπομπής «Προσωπικά», με την Έλενα Κατρίτση, σε μια προσπάθεια να τονιστεί η μεγάλη σημασία της προσφοράς και του εθελοντισμού. Πρόσφατα, ένα τρίχρονο αγοράκι υπεβλήθη σε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δότρια μια Ελληνίδα, μητέρα τριών παιδιών. Είναι η πρώτη μεταμόσχευση που πραγματοποιείται στη χώρα μας, από εθελοντή δότη της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών  Μυελού των Οστών του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας». Περισσότεροι από 12.000 δότες έχουν εγγραφεί στην Τράπεζα Εθελοντών, μόλις στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, αριθμός πολύ σημαντικός, ο οποίος ήρθε να προστεθεί στους 35.000 καταγεγραμμένους δότες, που είχαν συγκεντρωθεί τα τελευταία 25 χρόνια στην Ελλάδα.

Δυστυχώς, η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις προσφοράς, τη στιγμή όμως, που μόνο το 30% των περιπτώσεων μπορεί να αναζητήσει ιστοσυμβατό δότη ανάμεσά στους συγγενείς του, ενώ το υπόλοιπο 70% είναι υποχρεωμένο να αναζητήσει μόσχευμα από εθελοντή.«Όταν έχεις αντικρίσει τα μάτια μιας μητέρας δακρυσμένα, έστω και μια φορά, δεν μπορείς να κάνεις πίσω.Κι από αυτά τα μάτια παίρνεις δύναμη και κουράγιο, να αναλάβεις τις ευθύνες σου. Θέλω να είμαι κοντά τους… Γιατί τα αισθάνομαι σαν να είναι δικά μου παιδιά…». Με αυτές τις φράσεις, η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» και του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας», περιγράφει μερικά μόνο από τα συναισθήματα, που έχει νιώσει, αυτά τα 25 χρόνια που βρίσκεται κοντά στα παιδιά, τα οποία πάσχουν από καρκίνο και τις οικογένειές τους.

Η Μαρία Νούλια, μητέρα του μικρού Λάμπρου, ο οποίος κατάφερε να σωθεί, μετά από μεταμόσχευση μυελού των οστών, θυμάται, «Είχα βγάλει το παιδί μου στην παιδική χαρά, με τη μασκούλα του. Απέναντι, μια οικογένεια τράβηξε το παιδάκι της μακριά και έφυγαν… Ο κόσμος δεν ξέρει! Όταν έρθει η στιγμή να συναντήσω το δότη, μπορεί και να μην πω τίποτα. Απλά να τον αγκαλιάσω. Το ευχαριστώ είναι πολύ λίγο!»

Ο αγγελιοφόρος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», Σάκης Ρουβάς μιλά για τις στιγμές που περνά κοντά σ’ αυτά τα παιδιά και για τους τρόπους που βρίσκει, ώστε να τα εμψυχώνει στις δύσκολες μάχες που δίνουν. «Δεν μπορώ να «φάω» νοκ-άουτ από τα αποδυτήρια. Είμαστε εδώ για να κερδίσουμε. Και θα κερδίσουμε…».

Η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου έχει στόχο, τη συγκέντρωση 100.000 εθελοντών δοτών μυελού των οστών, αριθμός που χρειάζεται για να καλυφθούν οι ανάγκες, που υπάρχουν για μοσχεύματα στη χώρα μας.

………………………………………………………………………………………………………………..