ΕΡΤ1 – Τροποποιήσεις προγράμματος 08, 12 & 13.05.2017

ΕΡΤ1 – Τροποποιήσεις προγράμματος 08, 12 & 13.05.2017

Τροποποιήσεις προγράμματος ΕΡΤ1

 ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΜΑΪΟΥ 2017

………………………………………………………………………………………………………………..

20.55 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ  W

22.00 Πολιτιστικό Δελτίο  W

22.15 ΕΡΤ FOCUS   W

Αυτή τη Δευτέρα 8 Μαΐου και ώρα 22:15 στην ΕΡΤ1, η εκπομπή «ΕΡΤ FOCUS» με τον Πάνο Χαρίτο μεταδίδεται ζωντανά από το Παρίσι.

Οι σκηνοθέτες Κώστας Γαβράς και Ροβήρος Μανθούλης, o καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Παρισιού Κώστας Βεργόπουλος, ο διευθυντής σύνταξης του TV5Monde Phillip Dessaint, ο Zineb Al Razaoui από το περιοδικό «Charlie Hebdo», ο οικονομολόγος Eli Coen, ο επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Kantar Public Emmanuel Riviere, ο Γ.Γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας Pierre Lorain, o Tierry Saussez από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ο σοσιαλιστής  Pierre Alain Weil, η Laetita Avia και η Mariel De Sarnez από το επιτελείο του Μακρόν, o David Haslin από το Εθνικό Μέτωπο, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Pierre Asoulin και ο συγγραφέας Karim Amelal, συζητούν και αναλύουν -σε μια εκπομπή τρίωρης διάρκειας- το αποτέλεσμα των Γαλλικών Προεδρικών Εκλογών και τα δεδομένα που αυτό διαμορφώνει για το πολιτιτκό σκηνικό στη Γαλλία, την οικονομία και τις σχέσεις με την Ευρώπη.

Αυτή τη Δευτέρα 08/05/2017 στις 22:15, ο Πάνος Χαρίτος κάνει «Focus» στην επόμενη μέρα των Γαλλικών Εκλογών.

Nυχτερινές Επαναλήψεις Προγράμματος:

01.20  ΣΤΑΣΗ ΕΡΤ (Ε) ημέρας  W

02.45  Η ΖΩΗ ΜΟΥ, Η ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ (Ε) ημέρας  W

03.20 ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ (Ε) ημέρας  W

04.45 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε) ημέρας από 14.00  

05.45 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ (Ε)   W

………………………………………………………………………………………………………………..

Δεν θα μεταδοθεί το Νυχτερινό Δελτίο Ειδήσεων των 24:00, καθώς και η Ξένη Σειρά «Black Widows».

Η ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ «BLACK WIDOWS» (E) προγραμματίζεται ως εξής:

Tρίτη 9/5, 00:30:  SEASON 1 – Επεισόδιο 6ο

Πέμπτη 11/5, 00:30:  SEASON 1 – Επεισόδιο 7ο

Παρασκευή 12/5, 00:30:  SEASON 1 – Επεισόδιο 8ο

Κυριακή 14/5, 00:25:  SEASON 1 – Επεισόδιο 9ο

Δευτέρα 15/5, 00:30:  SEASON 1 – Επεισόδιο 10ο

Τρίτη 16/5, 00:45:  SEASON 1 – Επεισόδιο 11ο

Τετάρτη 17/5, 00:30:  SEASON 1 – Επεισόδιο 12ο

Πέμπτη 18/5, 00:30:  SEASON 2 – Επεισόδιο 1ο

Παρασκευή 19/5, 00:30:  SEASON 2 – Επεισόδιο 2ο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΜΑΪΟΥ 2017

………………………………………………………………………………………………………………..

14.00 EUROPA LEAGUE ΕΡΤ – Εκπομπή  GR

14.30 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)  

«ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ» (UNSUNG HEROES)

Μπόμπι Σαντς (1954-1981) – «Η εκδίκησή μας θα είναι το γέλιο των παιδιών μας»

Καταδικασμένος σε φυλάκιση σαν μέλος του IRA, ο Μπόμπι Σαντς άρχισε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος για την άρνηση των Άγγλων να θεωρηθεί πολιτικός κρατούμενος. Παρά την τεράστια στήριξη που είχε από την κοινή γνώμη, η Θάτσερ δεν υποχώρησε και ο Μπόμπι Σαντς πέθανε στις 5 Μαΐου 1981, έπειτα από 66 ημέρες χωρίς φαγητό. Έγινε το σύμβολο του αγώνα της Βόρειας Ιρλανδίας για ανεξαρτησία.

15:00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ W

………………………………………………………………………………………………………………..

 ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΜΑΪΟΥ 2017

………………………………………………………………………………………………………………..

16.00 ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΡΟΪΝΤ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (Ε)  W

17.00 Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ  ΧΡΟΝΟΥ W

«Μικρά και μεγάλα ψέματα της Ιστορίας»

Μικρά και μεγάλα ψέματα της Ιστορίας παρουσιάζει η «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, το Σάββατο 13 Μαΐου 2017 στις 17:00 από την ΕΡΤ1.

Η εκπομπή καταγράφει γεγονότα που αποτέλεσαν σημαντικό κομμάτι των ιστορικών βιβλίων και συχνά των Μέσων  Ενημέρωσης, τα οποία όμως είτε δεν συνέβησαν ποτέ, είτε εξελίχτηκαν με διαφορετικό τρόπο.

Όπως την ιστορία του τέρατος του Λοχ Νες που μέχρι σήμερα πιστεύουν ότι ζει και βασιλεύει, στη γαλήνια λίμνη κοντά στο Ινβερνές της Σκοτίας. Αν και έγινε προσπάθεια με φωτογραφίες, φιλμ και βίντεο να πειστεί η κοινή γνώμη ότι υπάρχει, αυτό δεν αποδείχτηκε ποτέ. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι και σήμερα η λίμνη αποτελεί κέντρο ενδιαφέροντος τουριστών από όλο τον κόσμο, που ταξιδεύουν εκεί για να δουν ένα πλάσμα που δεν υπήρξε ποτέ.

Παρόμοια είναι και η περίπτωση του γίγαντα του Κάρντιφ της Νέας Υόρκης. Ένας άθεος διαφώνησε έντονα μ’ έναν ιερέα σχετικά μ’ ένα κεφάλαιο της Γένεσης, το οποίο ανέφερε ότι η Γη κατοικήθηκε αρχικά από γίγαντες. Έπειτα απ’ αυτό ο άθεος αγρότης κατασκεύασε ένα γύψινο άγαλμα ύψους 3 μέτρων, το οποίο έθαψε στη γη για ένα χρόνο μέχρι την «τυχαία» ανακάλυψή του. Χιλιάδες Αμερικανοί έσπευσαν στο Κάρντιφ για να δουν από κοντά το γίγαντα, αλλά τελικά ο αγρότης παραδέχθηκε την απάτη του. Και όμως αυτό δεν πτόησε κανέναν και μέχρι σήμερα ο γίγαντας του Κάρντιφ, εκτίθεται σε μουσείο και αποτελεί αξιοθέατο για την περιοχή.

Επίσης, η «Μηχανή του χρόνου» παρουσιάζει την περίπτωση του ταλαντούχου ζωγράφου Ελμίρ Ντε Ορί, που έγραψε ιστορία, πλαστογραφώντας διάσημα έργα ζωγραφικής. Ο Ντε Ορί πήγε την απάτη ένα βήμα παραπέρα, όταν αποφάσισε να μην αντιγράφει απλώς τους πίνακες μεγάλων ζωγράφων, αλλά να δημιουργεί έργα με το δικό τους στυλ. Η ζωή του έγινε ντοκιμαντέρ και από τον Όρσον Γουέλς, όπου ο πλαστογράφος έδειχνε τον τρόπο με τον οποίο αντέγραφε τους πίνακες και τους πωλούσε σε συλλέκτες.

Ακόμη, η εκπομπή ασχολείται και με τα μακαρονόδεντρα του BBC, που αποτελεί μία από τις θρυλικότερες φάρσες της τηλεόρασης. Το ρεπορτάζ που παρουσίασε το δίκτυο την Πρωταπριλιά του 1957, έπεισε εκατομμύρια Άγγλους ότι τα μακαρόνια φυτρώνουν στα δέντρα.

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από το πυρηνικό δυστύχημα που συνέβη το 1986, στο εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ της τότε Σοβιετικής Ένωσης που μόλυνε με ραδιενεργό νέφος πολλές χώρες της Ευρώπης. Παρά το μέγεθος της καταστροφής που άφησε πίσω της πολλά θύματα, οι σοβιετικές Αρχές αρνούνταν να δημοσιοποιήσουν το γεγονός και προσπάθησαν να αποκρύψουν το μέγεθος της καταστροφής. Η «Μηχανή του χρόνου» περιγράφει πώς έγινε η καθυστέρηση που υπήρξε μοιραία για όσους Σοβιετικούς και Ευρωπαίους εκτέθηκαν στη ραδιενέργεια.

Τέλος, η εκπομπή ασχολείται και μ’ ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα της Ιστορίας, που αφορά στην καταστροφή της Ρώμης το 67 μ.Χ., από τον αυτοκράτορα Νέρωνα. Ο ισχυρισμός αυτός ακολουθείται από την άποψη πως ο Νέρωνας τις μέρες της φωτιάς παρακολουθούσε εκστασιασμένος, παίζοντας την αγαπημένη του άρπα. Η θεωρία αυτή μάλιστα εμφανίζεται σε ιστορικά βιβλία που γράφτηκαν έναν αιώνα μετά το θάνατό του. Η έρευνα των ιστορικών όμως, απέδειξε ότι, όχι μόνο δεν έβαλε τη φωτιά ο αυτοκράτορας που εκείνο το διάστημα έλειπε από τη Ρώμη, αλλά όταν το έμαθε έτρεξε και βοήθησε με κάθε τρόπο τους πυροπαθείς.

Στην εκπομπή μιλούν ο καθηγητής ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Πλειός, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Καμπουράκης, Έρση Βατού και Τίτος Αθανασιάδης, ο εικαστικός Χαράλαμπος Δερματάς και ο ιστορικός Νίκος Γιαννόπουλος.

18:00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ W

………………………………………………………………………………………………………………..