ΕΡΤ1- Τροποποιήσεις προγράμματος 08-23.06.2017

ΕΡΤ1- Τροποποιήσεις προγράμματος 08-23.06.2017

Τροποποιήσεις προγράμματος ΕΡΤ1

ΠΕΜΠΤΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

…………………………………………………………………………………….

20.55 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ  W

22.00 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ  W

22.15 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ –  Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ  – Α΄ ΚΥΚΛΟΣ   GR

«MODUS» Επεισόδιο 7ο

23.20 ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ  W

Με τη Μαρία Κονταξή

00.20 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «DANGEROUS CITIES» (Ε) 

«Πουάντ Α Πιτρ»

…………………………………………………………………………………….

Δεν θα μεταδοθεί το Δελτίο των 24:00.

Νυχτερινές Επαναλήψεις Προγράμματος

01.25  ΣΤΑΣΗ ΕΡΤ (Ε) ημέρας  W

02.50  Η ΖΩΗ ΜΟΥ Η ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ (Ε) ημέρας  W

03.25 ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ (Ε) ημέρας  W

04.50 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «Marco Polo» (Ε) ημέρας  GR

05.45 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ (Ε)  W

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

……………………………………………………………………………………………………….

12:00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ W

12:30 ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ (Ε)  W

«…Στη φουρτούνα φαίνεται – Καπετάνιος Κώστας Πράσινος»

Το ταξίδι της εκπομπής συνεχίζεται στους θαλασσινούς δρόμους του Αιγαίου Πελάγους και συγκεκριμένα στο Κουφονήσι για να συναντήσει έναν άνθρωπο με «ηρωική» υπόσταση για την κοινωνία του μικρού νησιού και για όλες τις μικρές Κυκλάδες. Τον καπετάνιο Κώστα Πράσινο.

Ο Κώστας Πράσινος προσφέρει στα νησιά των μικρών Κυκλάδων, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Δονούσα, Ηρακλειά, ουσιαστικές υπηρεσίες κοινωνικής βοήθειας και αλληλεγγύης για περίπου 40 χρόνια, αφού με το καΐκι του -και αψηφώντας τους καιρούς και τη δύναμη της φύσης- μεταφέρει και «συνενώνει» τους κατοίκους και τους επισκέπτες των απομονωμένων αυτών μικρών νησιών, σε κάθε περίσταση και ανάγκη.

Ο φακός της εκπομπής συνάντησε και συνταξίδεψε με τον καπετάν-Πράσινο στους άγριους και επικίνδυνους θαλασσινούς δρόμους των μικρών Κυκλάδων, εκεί όπου κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες μονομαχεί με τις αντιξοότητες της θάλασσας, διακινδυνεύοντας την ίδια του τη ζωή, την ίδια στιγμή που προσφέρει στους συνανθρώπους του τη συνέχεια της δικής τους ζωής.

Ατέλειωτα είναι τα περιστατικά που μας διηγείται ο καπετάν-Πράσινος, όπου με απαγορευτικά μποφόρ, νύχτα και χωρίς γιορτές και αργίες, βγήκε νικητής στην προσπάθειά του να προσφέρει την ίδια τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους του.

Η κάμερα της εκπομπής εστιάζει το ενδιαφέρον της τόσο στη θαλασσινή περιπέτεια, όσο και στη στεριανή παράλληλη αγωνία, αφού η γυναίκα του καπετάνιου είναι εκείνη που επωμίζεται το στρες της αναμονής για την υγιή επιστροφή του συζύγου της.

Οι δύο συνοδοιπόροι της ζωής, ξεδιπλώνουν στο φακό της εκπομπής την πρωτότυπη συζυγική τους σχέση, η οποία είναι ποτισμένη βαθιά από τη θαλασσινή τους περιπέτεια.

Ο καπετάν-Πράσινος είναι πλέον ξακουστός στα νησιά των μικρών Κυκλάδων. Οι συγχωριανοί του τον τραγουδούν, «δοξολογώντας» τον, αφού του έφτιαξαν το δικό του τραγούδι: «…Κώστα Πράσινε λεβέντη / τη φουρτούνα έχεις για γλέντι», για να το αφιερώνουν σ’ αυτόν όταν ξεφαντώνει στις στεριανές γιορτές σαν ανταμοιβή.

Σκηνοθεσία-έρευνα-σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος.

Φωτογραφία: Γιώργος Χρυσαφάκης.

Μοντάζ: Διονύσης Τσιρώνης, Γιώργος Χρυσαφάκης.

Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Τσαντέ.

Παραγωγή: filmellon.

 13:00 ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (Ε)  W 

«Κατερίνα Παπαδοπούλου: Ας τραγουδήσω και ας χαρώ» 

15:00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ W

16.00 ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ (Ε)  W

 Με την Έλενα Κατρίτση.

«Αποστολή στην Τεχεράνη. Το άνοιγμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Δύση μετά την άρση του εμπάργκο»

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, μετά την άρση του εμπάργκο επιθυμεί να βγει από την απομόνωση και να προσελκύσει επενδυτές και επισκέπτες.

Όλα αυτά τα χρόνια, η πρόσβαση για τους δημοσιογράφους ήταν εξαιρετικά δύσκολη, ακόμα όμως και σήμερα υπάρχουν πολλοί περιορισμοί. Γι’ αυτόν το λόγο δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν δημοσιογραφικές αποστολές από ξένα τηλεοπτικά δίκτυα και να καταγραφεί η πραγματική εικόνα στο εσωτερικό της χώρας.

Η Έλενα Κατρίτση με την κάμερα της εκπομπής «Προσωπικά» κατέγραψε τη ζωή στην Τεχεράνη και μίλησε με Ιρανούς και Έλληνες, τόσο σχετικά με τις απαγορεύσεις όσο και με τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Τους τελευταίους μήνες υπάρχει έντονη κινητικότητα  από την ελληνική πλευρά (ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός δυτικής χώρας που την επισκέφθηκε), αλλά και από τη διεθνή κοινότητα, σε πολιτικό και επιχειρηματικό  επίπεδο.

Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ιράν, Γεώργιος Αϋφαντής, πιστεύει ότι σε δέκα χρόνια, το Ιράν δεν θα αναγνωρίζεται και εξηγεί γιατί αποτελεί χρυσή ευκαιρία για επενδύσεις και οικονομικές συμφωνίες. Σύμφωνα με αναλυτές διαθέτει πρώτες ύλες, φθηνό εργατικό δυναμικό σχετικά υψηλής εξειδίκευσης, νεαρό σε ηλικία πληθυσμό (τα 2/3  είναι κάτω των 30 χρόνων) και πολιτική σταθερότητα.

Αγκάθι στις σχέσεις του Ιράν με τη Δύση, παραμένουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι εκτελέσεις θανατοποινιτών, ανάμεσά τους και ανήλικοι, οι οποίες το 2015 ξεπέρασαν τις 1.000.

Η χώρα αυτή, με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, έχει τους δικούς της κανόνες και νόμους και όποιος θέλει να την επισκεφθεί, οφείλει να τους σεβαστεί. Οι Ιρανοί γνωρίζουν καλά τις κόκκινες γραμμές που επιβάλλει το θεοκρατικό καθεστώς. Όπως ο αυστηρός ενδυματολογικός κώδικας και ο τρόπος συμπεριφοράς που αφορά κυρίως στις γυναίκες (απαγορεύεται ακόμα και η χειραψία ανάμεσα σ’ έναν άνδρα και μία γυναίκα), η λογοκρισία και οι αυστηροί έλεγχοι σε όσα προβάλλονται, λέγονται και γράφονται (στον κινηματογράφο, στη μουσική, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.ά.). Ο εκδότης Σαντέχ Σαμιί αναγκάστηκε να καταστρέψει κείμενα, γιατί το περιεχόμενό τους δεν ήταν αρεστό στις Αρχές.

Ο ρόλος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Μέση Ανατολή, που σήμερα ταλανίζεται από τον εμφύλιο στη Συρία, την τρομοκρατική δράση του ISIS και τις συγκρούσεις συμφερόντων στην περιοχή, είναι καθοριστικός.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Έλενα Κατρίτση.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Ασθενίδης.

Διεύθυνση παραγωγής: Μαρίνα Βεϊόγλου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Άκης Μιταυτσής.

Εκτέλεση παραγωγής: Filmiki Productions.

 17.00 28 ΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΗ-28EUROPE (E)  W

«Στην άκρη της Ευρώπης»   

18.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ  W

18:30 Σαν Σήμερα τον 20ό Αιώνα (Ε)      

18.45 ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΣΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (E)

Ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου, παραγωγής 2013-2014.

Ήταν κάτι πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά!

Πουθενά και ποτέ σε ευνομούμενες δημοκρατικές κοινωνίες, δεν σίγησε η δημόσια ραδιοτηλεόραση μιας χώρας, και ειδικά με τέτοιον τρόπο ο οποίος χαρακτηρίστηκε «αυταρχικός» και «αντιδημοκρατικός».

Μέσα σε πέντε ώρες, το βράδυ της 11ης Ιουνίου του 2013, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατέβασε τους διακόπτες της ΕΡΤ, του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Ελλάδας, που λειτουργούσε αδιάλειπτα τα τελευταία 75 χρόνια.

Το τηλεοπτικό και το ραδιοφωνικό της σήμα κατέρρευσε, ρίχνοντας μαύρο στις οθόνες, και βόμβο στα FM.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν μία άνευ προηγουμένου πολιτική πράξη, που σόκαρε τους Έλληνες, φέρνοντας στη μνήμη τους στιγμές από τη σκοτεινή περίοδο της δικτατορίας. Προκάλεσε επίσης σφοδρή διεθνή κατακραυγή από όλο τον πλανήτη.

Γιατί η Δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ελλάδας έπρεπε να πεθάνει;

Σημείωμα του σκηνοθέτη Γιώργου Αυγερόπουλου:

«“Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας” εγκλείει μέσα του μία από τις πιο σημαντικές και συμβολικές στιγμές της ελληνικής οικονομικής και κοινωνικής τραγωδίας που ζει σήμερα η Ελλάδα.

Είναι η πιο “ορατή” υπόθεση ότι η Δημοκρατία είναι το πρώτο θύμα της κρίσης, και πεθαίνει, ειρωνικά στη χώρα όπου γεννήθηκε.

Η ταινία καταγράφει από την αρχή μέχρι το τέλος όλα όσα συνέβησαν στην υπόθεση της ΕΡΤ, συμπυκνώνοντας μέσα σε μία ώρα, μια χρονική περίοδο πέντε μηνών.

Συμμετέχουν όλοι όσοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναλύουν τους λόγους που οδήγησαν στον ξαφνικό θάνατο της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης, ενώ ανοίγουν τη συζήτηση για το σκοτεινό και αβέβαιο μέλλον των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων της Ευρώπης.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Γιώργος Αυγερόπουλος.

Παραγωγοί: Γιώργος Αυγερόπουλος, Αναστασία Σκουμπρή.

Φωτογραφία: Γιάννης Αυγερόπουλος, Γιώργος Αυγερόπουλος, Αναστασία Σκουμπρή, Άννα Πρόκου, Κωνσταντίνος Σταθιάς, Αλέξης Μπαρζός, Γιώργος Σανταμούρης, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος.

Μοντάζ: Βασίλης Μάγκος.

Συμπληρωματικό μοντάζ: Μανώλης Ζεάκης, Θοδωρής Ποπέσκου, Άννα Πρόκου.

Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης.

Δημοσιογραφική έρευνα: Γιώργος Αυγερόπουλος, Γεωργία Ανάγνου, Ανδρέας Βάγιας, Θωμαΐς Παπαϊωάννου.

Μουσικοί: Γιάννης Παξεβάνης, Βασίλης Τζαβάρας, Άρης Κούκος, Γιώργος Μπουλντής, Μιχάλης Πορφύρης, Ντίνος Χατζηιορδάνου, Σωτήρης Καστάνης, Δήμος Πολυμέρης.

Νομικός σύμβουλος: Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Αρχειακό υλικό: Αντώνης Γαλανόπουλος, Χρήστος Αβραμίδης, ΕΡΤ WEB TV, Σωτήρης Μανιάτης, Fosphotos / Reportage.

Παραγωγή: Small Planet Documentary Production House © 2014 | Με τη συμμετοχή των RTBF (Βέλγιο), RTS & RSI (Ελβετία).

Διάρκεια: 65΄

20.00 ΚΛΑΣΙΚΟΙ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ – ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ (Ε) Δ΄ ΚΥΚΛΟΣ

«ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΜΕΡΝΤΟΧ» (MURDOCH MYSTERIES) Επεισόδιο 7ο

…………………………………………………………………………………………………………

Δεν θα μεταδοθούν οι εκπομπές «ΕΠΩΝΥΜΩΣ», «ΑΝΙΜΕΡΤ» (Ε), «ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ» (Ε)

Νυχτερινές Επαναλήψεις Προγράμματος

02.15  ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ (Ε) ημέρας  W

03.20  28 ΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΗ (Ε) ημέρας  W

04.20 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ: «ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΜΕΡΝΤΟΧ» (Ε) ημέρας  

05.15 ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ (Ε) ημέρας  W

05.45 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ (Ε)  W

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

……………………………………………………………………………………………………..

12:00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ W

12:30 ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ (Ε)  W

«Αχέροντας»

Η εκπομπή μάς ταξιδεύει στα αρχαία χρόνια. Στο μαντείο του Αχέροντα, όπου ερευνά τη μυθολογική υπόσταση του χώρου στον οποίο αναδείχτηκαν μεγάλοι μύθοι για την ιστορία και την ύπαρξή μας, παράλληλα με την αρχαιολογική έρευνα και τεκμηρίωση.

Μεγάλος αριθμός ποιητών και συγγραφέων της αρχαίας ελληνικής παράδοσης αναφέρονται στον Αχέροντα, καθώς το όνομα του ποταμού ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο μ’ ένα από τα κύρια «σημεία» της ανθρώπινης «διαδρομής»… εκείνο της  μετάβασης των νεκρών στην κοινωνία των ψυχών.

Ο φακός της εκπομπής περιηγείται και μας αποκαλύπτει τη συνολική «γεωγραφία» της περιοχής, όπου έλαβε χώρα ένας μύθος με παγκόσμιες διαστάσεις: την Αχερουσία λίμνη, το ορεινό τμήμα του Αχέροντα με τις πηγές του, τους δύο παραπόταμους και τις εκβολές του, εκεί όπου σύμφωνα με τη μυθολογία ο «ψυχοπομπός» Ερμής έκανε τον διάπλου, παραδίδοντας τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα, για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη.

Ο Χάρων -γιος του Ερέβους και της Νύκτας– ήταν ο βαρκάρης που κουβαλούσε τις ψυχές των νεκρών στον Άδη και έπαιρνε τον οβολό που έβαζαν στα χείλη του νεκρού οι συγγενείς.  Όσοι δεν είχαν να πληρώσουν ήταν καταδικασμένοι να περιπλανιούνται στις όχθες του Αχέροντα.

Η Αχερουσία λίμνη σήμερα μπορεί να μην υπάρχει πια, καθώς έχει αποξηρανθεί και τη θέση της καταλαμβάνουν καταπράσινοι αγροί, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα όμως, στέκεται σχεδόν αλώβητο στο βραχώδη λόφο, στη βορειοδυτική νοητή κοίτη της λίμνης.

Η εκπομπή εστιάζει την έρευνά της τόσο στην αρχαιολογική ανασκαφή και ανακάλυψη του Νεκρομαντείου, όσο και στην αφηγηματική εξέλιξη μιας πορείας που σαν μύθος ξετυλίγεται στα μάτια του θεατή, για να του αποκαλύψει όλο εκείνο το προσκήνιο και το παρασκήνιο που οδηγούσε στην επιθυμητή από τους πιστούς κατάληξη στον «κάτω κόσμο», για την συνάντηση με τις ψυχές των νεκρών.

Στην κάμερα της εκπομπής εμφανίζονται οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι μαζί με τον αρχαιολόγο Σωτήρη Δάκαρη συμμετείχαν στην ανασκαφή και στην απρόσμενη ανακάλυψη του πιο φημισμένου νεκρομαντείου του αρχαίου ελληνικού κόσμου, η αρχαιολόγος  Χριστίνα Μερκούρη, ο αρχιφύλακας του μαντείου Σπύρος Ράπτης, ο διδάκτωρ Λαογραφίας Δημήτρης Ράπτης, ο συγγραφέας Χαρ. Γκούβας και ο Παναγιώτης Καραμπατσάκης αρχιτέκτων σύμβουλος ειδικής κτιριακής ακουστικής, ερευνητής επί πολλά χρόνια των ακουστικών ιδιοτήτων του Νεκρομαντείου του Αχέροντα.

Η κομπανία του Ηλία Πλαστήρα σχολιάζει με τους «ανημίτονους» Ηπειρώτικους δρόμους της, τη μουσική και ποιητική γεωγραφία της περιοχής του Αχέροντα.

Σκηνοθεσία-έρευνα-σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος.

Φωτογραφία: Γιώργος Χρυσαφάκης.

Μοντάζ: Διονύσης Τσιρώνης, Γιώργος Χρυσαφάκης.

Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Τσαντέ.

Παραγωγή: filmellon.

13:00 ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (Ε)  W

«Μουσικές και χοροί του Ασπροποτάμου» 

……………………………………………………………………………………………………..

Δεν θα μεταδοθεί η εκπομπή «ΕΠΩΝΥΜΩΣ».

Το ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «THE EIGHTIES» Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ GR προγραμματίστηκε ως εξής:

Πέμπτη 15/6, 23:15: «Μεγαλώνοντας με την τηλεόραση» Α΄ Μέρος 

Παρασκευή 16/6, 23:15: «Μεγαλώνοντας με την τηλεόραση» Β΄ Μέρος

Πέμπτη 22/6, 23:15: «Ο θάνατος του ραδιοφωνικού αστέρα»

Παρασκευή 23/6, 23:15: «Η κρίση του AIDS»