ΕΡΤ1 – Τροποποιήσεις προγράμματος 16-23.06.2019

ΕΡΤ1 – Τροποποιήσεις προγράμματος 16-23.06.2019

Τροποποιήσεις προγράμματος ΕΡΤ1

 

Το πρόγραμμα της ΕΡΤ1 διαμορφώνεται ως εξής:

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

………………………………………………………………………………………………………………

16.00 ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ  W

Κάτια Δανδουλάκη: «Φοβόμουν τον αποχωρισμό, τον ένιωσα και είμαι ελεύθερη πια. Δεν φοβάμαι τίποτα» 

17.00 COPA AMERICA (E)  GR

«Αργεντινή – Κολομβία»

19.00 Σαν Σήμερα τον 20ό Αιώνα (Ε) W

19.15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ  W

«Τρίτη και 13»

………………………………………………………………………………………………………………

Νυχτερινές Επαναλήψεις

02.05 ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ (Ε) ημέρας  W

03.05 ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (Ε) ημέρας W

05.00 ΜΕ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ (Ε) ημέρας  W

05.30 Σαν Σήμερα τον 20ό Αιώνα (Ε) W

ΤΡΙΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ  (Στάση Εργασίας ΠΟΣΠΕΡΤ 11.00-16.00)

………………………………………………………………………………………………………………

09.50 ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ W

11.00 ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΡΟΪΝΤ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (Ε) W

12.00 Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (Ε) W

Με τον Χρίστο Βασιλόπουλο

«Από τη χολέρα της Αθήνας στη δημιουργία του Κολωνακίου»

Την ιστορία της χολέρας που «θέρισε» την Αθήνα το 1854, το επεισόδιο του Άγγλου διπλωμάτη Νίκολσον που ταπείνωσε την ελληνική κυβέρνηση και την ιστορία δημιουργίας του αριστοκρατικού Κολωνακίου, παρουσιάζει η «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.

Η εκπομπή περιηγείται στους δρόμους στο Κολωνάκι για να αποτυπώσει την ιστορία της περιοχής, που ήταν ένας βοσκότοπος δίπλα από τα ανάκτορα και μέσα στο πέρασμα του χρόνου έγινε μία από τις ακριβότερες περιοχές της Αθήνας.

Τα «Κατσικάδικα», όπως έλεγαν το Κολωνάκι οι Αθηναίοι, άλλαξε όνομα εξαιτίας μιας μικρής μαρμάρινης κολώνας, που βρίσκεται ακόμη στην κεντρική πλατεία και τοποθετήθηκε έπειτα από θυσία ζώων.

Η  «Μηχανή του χρόνου» ταξιδεύει 161 χρόνια πίσω για να παρουσιάσει την ιστορία της χολέρας, που έφεραν στην Αθήνα πολλοί Γάλλοι στρατιώτες, από τα μέτωπα του Κριμαϊκού Πολέμου. Η νόσος αρχικά χτύπησε το μεγάλο λιμάνι και αργότερα τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τις Κυκλάδες. Όταν η χολέρα εξαπλώθηκε στην Αθήνα, πέθαναν χιλιάδες κάτοικοι και σύντομα η πόλη μετατράπηκε σε έρημο τοπίο.

Η έρευνα της εκπομπής ζωντανεύει επίσης, το διπλωματικό «επεισόδιο Νίκολσον», που σημειώθηκε επί πρωθυπουργίας Τρικούπη και αποτέλεσε μία από τις μελανότερες σελίδες στην ιστορία της εθνικής μας αξιοπρέπειας. Ο ξυλοδαρμός του Βρετανού διπλωμάτη σερ Άρθουρ Νίκολσον από τον χωροφύλακα Λουκά Καλπούζο και οι αφόρητες πιέσεις που ασκήθηκαν στον τότε πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη, οδήγησαν σε μια πρωτοφανή πράξη. Να παραταχθούν στην πλατεία Συντάγματος δύο ενωμοτίες της Χωροφυλακής  και να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη από τον διπλωμάτη. Μια πράξη που προκάλεσε τη λαϊκή οργή και επίσπευσε την πτώση της κυβέρνησης Τρικούπη.

Στην εκπομπή μιλούν οι συγγραφείς Παναγιώτης Αβραμόπουλος και Ευάγγελος Κυτίνος, οι δημοσιογράφοι Ζάχος Χατζηφωτίου και Τάσος Κοντογιαννίδης, η διπλωματούχος ξεναγός Κασσάνδρα Ποριώτη και η διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Λίτσα Χατζοπούλου.

13.00 ΜΝΗΜΕΣ ΧΑΡΑΣ (OΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕ…)  (E)  W

Η σειρά καταδεικνύει την ελληνικότητα των αποκαλούμενων Νέων Χωρών, που παρέμεναν υπό ξένη κατοχή, ενώ το νεοσύστατο ελληνικό κράτος χάρη στον Αγώνα της Παλιγγενεσίας του 1821 και τους ξένους συμμάχους του εκτεινόταν ήδη, από το 1832, μέχρι τη γραμμή συνόρων από τον Παγασητικό στον Αμβρακικό, και πραγματεύεται διεξοδικά τα πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση και ενσωμάτωσή τους στην Ελλάδα.

Σε διάστημα ενός αιώνα, από το 1864 με την ενσωμάτωση των Ιονίων νήσων, την αμαχητί ενσωμάτωση της Θεσσαλίας, την ένωση της Κρήτης, τους δύο Βαλκανικούς Πολέμους και την απελευθέρωση της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θράκης έως το 1948 και την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων, αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα κατάφερε, σταδιακά, να καταστεί η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη των Βαλκανίων, το αντίπαλο δέος της άλλοτε παντοκράτειρας Τουρκίας,  με σημαντικές επιρροές στα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη και εξαιρετικές σχέσεις με τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης.

«Η ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα»

Στις 27 Ιουνίου 1946 στο Παρίσι, στο Συμβούλιο των υπουργών των Εξωτερικών των τεσσάρων Δυνάμεων, αποφασίζεται να περιέλθουν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα. Απόφαση που στις 10 Φεβρουαρίου 1947 οδηγεί στην υπογραφή, εκ νέου στο Παρίσι, της συνθήκης ειρήνης μεταξύ των συμμάχων και των συνασπισμένων Δυνάμεων (και Ελλάδας) και της Ιταλίας, σύμφωνα με την οποία η Ιταλία εκχωρεί στην Ελλάδα με πλήρη κυριαρχία τα νησιά της Δωδεκανήσου και τις παρακείμενες νησίδες.

Στις 31 Μαρτίου 1947 ο Βρετανός διοικητής των συμμαχικών Δυνάμεων Κατοχής Δωδεκανήσου ταξίαρχος Α. Σ. Πάρκερ, παραδίδει τη Στρατιωτική Βρετανική Διοίκηση στον αντιναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη. Έτσι αρχίζει η μεταβατική περίοδος της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης Δωδεκανήσου που λήγει στις 9 Ιανουαρίου 1948, οπότε με το άρθρο 1 του Νόμου υπ’ αριθ. 518 «Περί προσαρτήσεως της Δωδεκανήσου εις την Ελλάδα» της Δ΄ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων ορίζεται ότι: «Αι νήσοι της Δωδεκανήσου Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Τήλος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως και Καστελλόριζο, ως και οι παρακείμενες νησίδες, είναι προσαρτημένες στο Ελληνικό Κράτος από της 28 Οκτωβρίου 1947».

Η 7η Μαρτίου 1948 ορίστηκε ως ημέρα της ενσωμάτωσης.

Στην εκπομπή μιλούν οι: Θεοφάνης Μπογιάννος (δημοσιογράφος-ιστορικός), Βαγγέλης Παυλίδης (σκιτσογράφος), Μαρία Ευθυμίου (αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Αθανάσιος Χρήστου (αναπληρωτής καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), Γιώργος Τραμπούλης (προϊστάμενος Γενικών Αρχείων Λέρου), Γιώργος Παλατιανός (υπεύθυνος Μουσείου Κάστρου Λέρου), Κωνσταντίνος Κόρκας (ιερολοχίτης-στρατηγός ε.α.), Ιωάννης Γεωργάκης (καθηγητής Ποινικού Δικαίου και διευθυντής Οίκου Αντιβασιλέως Δαμασκηνού), Μιχαήλ Στασινόπουλος (πρώην Πρόεδρος Δημοκρατίας).

Σκηνοθεσία-μοντάζ-τίτλοι αρχής: Αδαμάντιος Πετρίτσης.

Σενάριο-εκτέλεση παραγωγής: Αλέξανδρος Κακαβάς.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Μάριος Ζώγκας.

Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Καρδακάρης.

Μουσική: Αδάμ Παναγόπουλος.

Μουσική τίτλων αρχής: Τίμος Χατζηιωάννου.

Αφήγηση: Ρένος Χαραλαμπίδης – Χρύσα Θεολόγου.

Επιστημονική συνεργάτις: Χρυσούλα Δαβίλλα.

Έρευνα: Χρυσούλα Δαβίλλα –  Φώτης Μιχαλόπουλος.

 2019: ΕΤΟΣ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ – 500 χρόνια από το θάνατό του

14:00 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΘΟ (SECRETS OF HISTORY: CRACKING THE CASE)

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής Γαλλίας 2016.

Ιστορικά γεγονότα, ανθρώπινα δράματα και  μυθικά πεπρωμένα, όλα τα μεγάλα κεφάλαια της Ιστορίας έχουν αφήσει  σκιές, αμφιβολίες και άλυτα αινίγματα. Αυτά τα συναρπαστικά ντοκιμαντέρ επιχειρούν να ρίξουν άπλετο φως στα γεγονότα, αποκαλύπτοντας καλά κρυμμένα μυστικά, υπογραμμίζοντας την υποκρισία και τις απάτες. Ψάχνουν για τις κρυμμένες αλήθειες πίσω από τους μύθους.

Παραγωγή: Martange Productions / Io Production / France Télévisions.

«Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο μυστηριώδης άνθρωπος» (Leonardo Da Vinci, the man of many mysteries)

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι είναι ένας μυστηριώδης ζωγράφος, γνωρίζουμε μόνο 12 από τους πίνακές του και κάποια σκίτσα του. Η προσωπική του ζωή ήταν ακόμα πιο βυθισμένη στα μυστικά. Είναι αλήθεια ότι διοργάνωνε τις πιο μυθικές γιορτές; Ποια ήταν η σχέση του με τον Φραγκίσκο Α΄; Ποια είναι η αληθινή σημασία της Μόνα Λίζα; Ήταν πράγματι γυναίκα;

Σκηνοθεσία: Anne Gautier.

14.50  ΑΝΥΔΡΗ ΓΗ (Ε) W

Ένα ντοκιμαντέρ για την ερημοποίηση και την ξηρασία, παραγωγής 2010.

 Υπάρχει ερημοποίηση των εδαφών στην Ελλάδα; Τι την προκαλεί;

Έχει ευθύνη ο άνθρωπος γι’ αυτό;

Πώς μπορεί να αποκατασταθεί μία υποβαθμισμένη περιοχή στην Αργεντινή;

Σενάριο-σκηνοθεσία: Βαγγέλης Ευθυμίου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς.

Μοντάζ-μιξάζ: Γιάννης Κολόζης.

Μουσική: Κώστας Βόμβολος.

Διεύθυνση παραγωγής: Θωμάς Καρανίκας.

Επιστημονικοί συνεργάτες: Δημήτρης Σαρρής, Ελένη Μπριασούλη, Κωνσταντίνος Κοσμάς, Βασίλης Παπαναστάσης, Παναγιώτης Μανίκης.

15.45  Σαν Σήμερα τον 20ό Αιώνα (Ε) W

16.00 ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ  W

………………………………………………………………………………………………………………

Νυχτερινές Επαναλήψεις

02.10  ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΣΚΟΜΠΑΡ: ΚΩΔΙΚΟ ΟΝΟΜΑ JJ  (Ε) 

04.00  TRUE DETECTIVE – Α΄ Κύκλος: Επεισόδιο 5ο (Ε)  

05.00 ΑΝΥΔΡΗ ΓΗ (Ε) ημέρας  W

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

………………………………………………………………………………………………………………

16.00 ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ  W

«Από τον θρύλο της Καζαμπλάνκα, στα μυστήρια της Φες»

17.00 ROADS  με τον Πάνο Χαρίτο W

Εκπομπή έρευνας με τον Πάνο Χαρίτο

18.00 Σαν Σήμερα τον 20ό Αιώνα(Ε) W

18.15 Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (Ε) W

Με τον Χρίστο Βασιλόπουλο

«Διονύσης Παπαγιαννόπουλος»

Ο κωμικός που ξεκίνησε από το Διακοφτό Αχαΐας και παρά τις αντιξοότητες ξεπέρασε όλα τα εμπόδια και κατάκτησε τον κόσμο του θεάματος.

Η εκπομπή παρακολουθεί τα πρώτα του βήματα, όταν ανέβαζε θεατρικές παραστάσεις με αυτοσχέδια σκηνικά και πρωταγωνιστές τους συνομηλίκους συγχωριανούς τους. Οι γονείς του ήταν αντίθετοι στην προοπτική να γίνει θεατρίνος, αλλά η θέληση του ήταν τόσο ισχυρή που τίποτα δεν μπορούσε να του σταθεί εμπόδιο. Ούτε και η αρχική απόρριψη του από την επιτροπή του Εθνικού Θεάτρου.

Η «Μηχανή του χρόνου» φωτίζει τα δύσκολα χρόνια του πολέμου, όταν ο Παπαγιανόπουλος με το βαθμό του λοχία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, αλλά και αργότερα στον αιματηρό Εμφύλιο, όπου έζησε όλη τη φρίκη της αδελφοκτόνας αναμέτρησης.
Στα πρώτα του βήματα στον κινηματογράφο καταγράφεται ως ο «κακός», ενώ η μετάβαση του αργότερα σε ρόλους κωμικούς απογειώνει την καριέρα του. Γίνεται ο κινηματογραφικός πατέρας της Τζένης και της Αλίκης, ο γκρινιάρης διευθυντής και ο άτολμος σύζυγος.

Ο Νιόνιος αλλάζει όνομα, και γίνεται κυρ-Γιώργης, όταν ο Δαλιανίδης αποφασίζει να επενδύσει στο μοναδικό του ταλέντο για να κάνει το θρυλικό σήριαλ «Λούνα Παρκ». Το κοινό υποδέχεται τον πιο γλυκό γκρινιάρη της μικρής οθόνης, ενώ ο ίδιος προτιμά τη μοναξιά στην προσωπική του ζωή. Δεν παντρεύεται ποτέ παρά τις αναρίθμητες κατακτήσεις.

Ο Παπαγιαννόπουλος έμεινε ενεργός στα καλλιτεχνικά δρώμενα μέχρι το τέλος της ζωής του. Έφυγε αιφνιδιαστικά το Πάσχα του 1984 σε ηλικία 72 ετών, αφήνοντας πίσω του περισσότερες από 130 ταινίες.

Στην εκπομπή μιλούν οι δημοσιογράφοι: Σταμάτης Φιλιππούλης και Κάρολος Μωραΐτης, οι ηθοποιοί Κώστας Καζάκος, Μέλπω Ζαρόκωστα, Άννα Φόνσου, ο σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος, ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο κριτικός κινηματογράφου Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος και ο ανιψιός του και ηθοποιός Τάκης Βλαστός, ενώ παρουσιάζεται και πλούσιο αρχειακό υλικό από παλαιές συνεντεύξεις του Διονύση Παπαγιαννόπουλου.

Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος.

19.15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ  W

«Μιας πεντάρας νιάτα»

………………………………………………………………………………………………………………

Νυχτερινές Επαναλήψεις

01.50 ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ (Ε) ημέρας  W

03.00 ROADS (E) ημέρας W

04.00 Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (Ε) ημέρας W

05.00 ΜΕ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ (Ε) ημέρας  W

05.30 Σαν Σήμερα τον 20ό Αιώνα (Ε) W