ΕΡΤ1 – Τροποποιήσεις προγράμματος 16-26.07.2019

ΕΡΤ1 – Τροποποιήσεις προγράμματος 16-26.07.2019

ΕΡΤ1 – Τροποποιήσεις προγράμματος

ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

………………………………………………………………………………………………..

20.50 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ + ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ   W

22.00 Σαν Σήμερα τον 20ό ΑΙΩΝΑ (Ε) W

22.15 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ   W

Mε τη Σταυρούλα Χριστοφιλέα και τον Νίκο Μελέτη

Διεύθυνση παραγωγής: Νίκος Πέτσας

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μητσιώνης

24.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ  W

00.15 Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (Ε)  W

Με τον Χρίστο Βασιλόπουλο

«Η ιστορία της πειρατείας»

Άγνωστες ιστορίες πειρατείας από τα Ομηρικά Έπη έως και τα χρόνια του Μπαρμπαρόσα στο Αιγαίο, παρουσιάζει η «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.

Η εκπομπή ερευνά την ιστορία της πειρατείας, η οποία άρχισε σχεδόν ταυτόχρονα με τη ναυτιλία και το εμπόριο. Καταγράφει τους πιο δραστήριους λήσταρχους των θαλασσών και τα χτυπήματά τους, τις απαγωγές και τις ομηρίες, που είχαν σκοπό να εισπράξουν λύτρα για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων. Ένα από το πιο διάσημα θύματα των πειρατών στα νερά του Αιγαίου, υπήρξε ο Ιούλιος Καίσαρας.

Α΄  Μέρος: «Από τον Οδυσσέα στον Μπαρμπαρόσα» 

Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος για την πειρατεία, η «Μηχανή του χρόνου» ξεκινά με την άγνωστη ναυτική περιπέτεια του Ομηρικού Οδυσσέα, περιγράφει την άλωση της Θεσσαλονίκης από τον εξισλαμισμένο πειρατή Λέοντα Τριπολίτη και καταλήγει  στον αδίστακτο Μπαρμπαρόσα που ερήμωσε τα νησιά του Αιγαίου και πέτυχε να γίνει αρχιναύαρχος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή.

Η εκπομπή εξηγεί με παραδείγματα τη διαφορά μεταξύ πειρατή και κουρσάρου και παρουσιάζει τους Ιωαννίτες Ιππότες που χρησιμοποίησαν τη θρησκεία ως πρόσχημα για να μπορούν να χτυπούν αντίπαλα πλοία και να λεηλατούν τα εμπορεύματα.

B΄ Μέρος: «Οι Έλληνες κουρσάροι του Αιγαίου»

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος περιγράφεται η πορεία της πειρατείας και των Ελλήνων κουρσάρων από τον 17ο αιώνα μέχρι και τη σύσταση του ελληνικού κράτους. Τότε που οι Έλληνες πειρατές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821.

Στην εκπομπή μιλούν οι ιστορικοί Αλεξάνδρα Κραντονέλλη, Σωτήρης Μετεβέλης, Δημήτρης Μπελέζος, Ηλίας Κολοβός και David J. Starkey από το Πανεπιστήμιο του Χαλ, η καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας Τζελίνα Χαρλαύτη, η Διευθύντρια του Μουσείου Ύδρας Ντίνα Αδαμοπούλου, ο ερευνητής Λεωνίδας Γουργουρίνης, ο δημοσιογράφος Ιωάννης Θεοδωράτος, οι συγγραφείς Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου και Κατερίνα Καριζώνη, ο Κυριάκος Σάσσαρης, η λέκτορας Νομικής Πανεπιστημίου Μάλτας Joan Abela και ο αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας.

Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος.

Αρχισυνταξία: Δημήτρης Πετρόπουλος.

Έρευνα: Μάριος Κωνσταντινίδης.

02.10 Νυχτερινές Επαναλήψεις Προγράμματος

………………………………………………………………………………………………………………

ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ, ΠΕΜΠΤΗ 18, ΔΕΥΤΕΡΑ 22, ΤΡΙΤΗ 23, ΤΕΤΑΡΤΗ 24
& ΠΕΜΠΤΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

………………………………………………………………………………………………..

20.50 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ + ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ   W

22.00 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ (Ε) W

22.15 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ   W

24.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ  W

00.15 ΕΚΠΟΜΠΗ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)  W

02.10 Νυχτερινές Επαναλήψεις Προγράμματος

………………………………………………………………………………………………………………

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

…………………………………………………………….. …………………………………

18.30 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ (Ε)  W

18.45 ΠΡΟΒΑ ΓΑΜΟΥ (Ε) «Δροσερό Ξάνθης»  W

19.15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ   W

«Σήκω χόρεψε συρτάκι»

Κωμωδία, παραγωγής 1967.

Σκηνοθεσία: Κώστας Στράντζαλης.

Σενάριο: Νίκος Τσιφόρος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Νίκος Μήλας.

Μουσική: Γιάννης Καραμπεσίνης.

Μοντάζ: Αντώνης Τέμπος.

Παίζουν: Κώστας Χατζηχρήστος, Βασίλης Αυλωνίτης, Σόφη Ζαννίνου, Ζαννίνο, Νίκος Φέρμας, Κία Μπόζου, Πόπη Δεληγιάννη, Περικλής Χριστοφορίδης, Γιώργος Παπαζήσης, Κώστας Μεντής, Δημήτρης Βλάχος, Γιώργος Μαραμένος, Βασίλης Λιόγκαρης, Θόδωρος Χατζής, Ανδρέας Νομικός.

Διάρκεια: 81΄

Υπόθεση: Ο Θύμιος (Κώστας Χατζηχρήστος), ο καλόκαρδος επαρχιώτης που προσπαθεί να ορθοποδήσει στην Αθήνα, κερδίζει στον ιππόδρομο ένα σημαντικό ποσό. Ο πατριώτης του Λάκης (Ζαννίνο), μαζί με τον Τάσο και τη Ζουζού (Νίκος Φέρμας και Σόφη Ζαννίνου), θα κάνουν τα πάντα για να του πάρουν τα λεφτά, αλλά χωρίς επιτυχία. Τελικά, ο Θύμιος θα παντρευτεί την αγαπημένη του Λίνα (Κία Μπόζου) και ο μεσόκοπος μνηστήρας της (Βασίλης Αυλωνίτης) θα παντρευτεί τη μητέρα της (Πόπη Δεληγιάννη).

20.50 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ + ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ   W

………………………………………………………………………………………………..

Επίσης, σημειώνεται ότι από την Τρίτη 23/7/2019, η ώρα έναρξης της ελληνικής ταινίας τις καθημερινές θα είναι 19.15, ενώ της εκπομπής «Σαν σήμερα τον 20ό αιώνα» (Ε) και «Πρόβα γάμου» (Ε)  18.30 και 18.45 αντίστοιχα.