ΕΡΤ1 – Τροποποιήσεις προγράμματος 18 & 20.10.2019

ΕΡΤ1 – Τροποποιήσεις προγράμματος 18 & 20.10.2019

ΕΡΤ1 – Τροποποιήσεις προγράμματος

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

……………………………………………………………………………………………

24.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ  W

00.15 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)  Κ12  

«Ελλάδα, Έτος Μηδέν»  (Greece Year Zero)

Ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής ΗΠΑ- Καναδά- Ελλάδας 2016.

Διάρκεια: 77΄

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την Ιστορία της Ελλάδας από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, μέχρι το έτος 2011 (που χαρακτηρίζεται και Έτος Μηδέν, λόγω ΔΝΤ).

Βασισμένο σε σπάνιο αρχειακό υλικό, το ντοκιμαντέρ αφηγείται τη συνταρακτική περιπέτεια του ελληνισμού, μετά την Ελληνική Επανάσταση και την ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους έως  τις μέρες μας. Στηλιτεύει τα στερεότυπα που ακολουθούν τους Έλληνες στο πέρασμα των χρόνων ότι αυτός ο λαός  είναι σπάταλος και τεμπέλης.

Επίσης, θέλει να αναδείξει τις μεγάλες περιπέτειες στις οποίες οδηγήθηκε ο ελληνισμός και τις τραγωδίες που έζησε. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία είναι το τελευταίο κεφάλαιο.
Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Ελληνοκαναδού σκηνοθέτη και συγγραφέα, Διονύση Κορομηλά, ενώ συμπαραγωγός στη ταινία-ντοκιμαντέρ είναι ο Μανώλης Νταλούκας.

Νυχτερινές Επαναλήψεις Προγράμματος

01.40  ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΖΩΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ»  (Ε)   GR

02.35  ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ» (Ε) ημέρας  GR

03.30  ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ» (Ε) ημέρας GR

04.30 INFERNO (E) ημέρας  W

05.30 Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (Ε) ημέρας W

06.30 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ (Ε)  W

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

……………………………………………………………………………………………

15.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ  W

16.00 ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ (Ε)  W

Με την Έλενα Κατρίτση

«Αντώνης Τρίτσης»

Ένα αφιέρωμα στην προσωπικότητα και στο έργο του Αντώνη Τρίτση, του σπουδαίου πολιτικού, κάνει η εκπομπή.

Στις 7 Απριλίου 1992 έπειτα από ένα βαρύτατο εγκεφαλικό επεισόδιο, ο τότε Δήμαρχος Αθηναίων, σε ηλικία μόλις 55 χρόνων έχασε τη μάχη με το θάνατο.

Ο Αντώνης Τρίτσης οραματίστηκε μια άλλη Αθήνα και έθεσε ως πρωταρχικό στόχο τη διατήρηση της ιστορικής φυσιογνωμίας της πόλης και την ανάδειξή της σε παγκόσμιο κέντρο του Ελληνισμού.

Σχεδίασε την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, την πεζοδρόμηση της Ερμού και της Πανεπιστημίου και περιέγραφε μια Αθήνα ανθρώπινη, γεμάτη πράσινο, παραλιακά τρένα και «εναέρια» τραμ.

Όλη του τη ζωή, ο Αντώνης Τρίτσης πάλευε να κάνει πραγματικότητα τα οράματά του. Πίστευε στον αγώνα του τόσο βαθιά κι απόλυτα, ώστε δεν επέτρεπε στον εαυτό του να χαλαρώσει ούτε στιγμή.

Η θυελλώδης παρουσία του και ο ανατρεπτικός του λόγος συχνά ξάφνιαζε κι αναστάτωνε την πολιτική σκηνή. Οι θέσεις του στα θέματα της εκκλησιαστικής περιουσίας και εκδημοκρατισμού της Εκκλησίας, η ανάκτηση της Εθνικής Παιδείας, ο Οικιστικός Νόμος και το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, ξεσήκωσαν πλήθος αντιδράσεων.

Άλλοι θαύμαζαν τις ιδέες του κι άλλοι τις χαρακτήριζαν τρελές, ανέφικτες, ουτοπικές. Όπως όμως έλεγε και ο ίδιος : «Δεν είναι δυνατό να είμαστε ρεαλιστές, ρεαλισμός σημαίνει υποταγή στην πραγματικότητα».

Πόσα απ’ αυτά που πρότεινε και κατάφερε ή πρόλαβε να εφαρμόσει – τα οποία τότε ακούγονταν παράτολμα και καινοτόμα- σήμερα θυμόμαστε ότι ήταν προτάσεις του Αντώνη Τρίτση;

Μιλούν γι’ αυτόν οι: Φίλιππος Πετσάλνικος (Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων), Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (Επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ και πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας), Νικήτας Κακλαμάνης (Δήμαρχος Αθηναίων), Φωτεινή Πιπιλή (βουλευτής ΝΔ Αθήνας), Λιάνα Κανέλλη (βουλευτής ΚΚΕ Αθήνας), Παναγής Κουτουφάς (Γ.Γ. του «Ιδρύματος Αντώνη Τρίτση για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών»), Έμυ Τρεπεκλή (κόρη συζύγου Αντώνη Τρίτση), Δάφνη Μπαρμπαγιαννέρη (αρχιτέκτονας τ. συνεργάτης).

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Έλενα Κατρίτση.

Επιμέλεια εκπομπής: Μαρία Θανοπούλου.

Σκηνοθεσία: Μαρία Ανδρεαδέλλη.

Διεύθυνση παραγωγής: Δημήτρης Φερέτος.

17.00 ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΡΟΪΝΤ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (Ε)  W

……………………………………………………………………………………………