ΕΡΤ1-Τροποποιήσεις προγράμματος 28.03 & 02.04.2018

ΕΡΤ1-Τροποποιήσεις προγράμματος 28.03 & 02.04.2018

Τροποποιήσεις προγράμματος ΕΡΤ1

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

……………………………………………………………………………………………….

22.00 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «LOOKING FOR…ISTANBUL» (E)

23.00 PASSWORD (E)

Με τον Φώτη Καφαράκη

«BRAIN DRAIN»  Α’ Μέρος     

Διακόσιες πενήντα χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες πρώτης γενιάς υπολογίζεται ότι ζουν και εργάζονται τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό –απ’ αυτούς, περίπου διακόσιες χιλιάδες έφυγαν από το 2010 και μετά. Αυτή η «διαρροή εγκεφάλων» ή αλλιώς «brain drain», όπως αποκαλείται διεθνώς, είναι το θέμα της εκπομπής «Password» με τον Φώτη Καφαράκη, που θα μεταδοθεί σε δύο μέρη.

Η εκπομπή ταξίδεψε σε Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Λονδίνο, Βερολίνο, Βρυξέλλες και Άμστερνταμ και συνάντησε μορφωμένους και ταλαντούχους νέους και νέες που αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τύχη τους μακριά από την Ελλάδα. Εξηγούν ποιοι άλλοι παράγοντες, πέρα από την οικονομική κρίση, τους οδήγησαν σ’ αυτή την επιλογή, εκμυστηρεύονται τις πικρίες αλλά και τα όνειρά τους και εξηγούν κάτω από ποιες συνθήκες θα έκαναν το ταξίδι της επιστροφής.

Στην κάμερα του «Password» μιλούν ακόμα προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές στην Ελλάδα, πανεπιστημιακοί καθηγητές, οι πρυτάνεις του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος και του ΕΜΠ, Ιωάννης Γκόλιας, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, ο γενικός γραμματέας  του Υπουργείου Οικονομικών και ειδικός στο θέμα του brain drain Λόης Λαμπριανίδης, καθώς και διακεκριμένοι επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό: ανάμεσά τους ο Άρης Πατρινός, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με την αποκωδικοποίηση του DNA και ο Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος αναπτύσσει ανοσοθεραπείες και εμβόλια για το AIDS και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Έρευνα-παρουσίαση: Φώτης Καφαράκης.

Σκηνοθεσία: Μαρία Ανδρεαδέλλη.

Διεύθυνση παραγωγής: Αθηνά Βάρσου.

Ρεπορτάζ: Ευδοξία Λυμπέρη, Γιώργος Παππάς, Γιώργος Συριόπουλος.

«BRAIN DRAIN»  Β’ Μέρος  

Στο  δεύτερο μέρος της μεγάλης έρευνας της ΕΡΤ για τη «διαρροή εγκεφάλων», η εκπομπή εξετάζει τα αίτια που οδήγησαν στην έξαρση του φαινομένου, εστιάζοντας στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Καταγράφει τις επιπτώσεις από την υποχρηματοδότηση στα χρόνια της κρίσης αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα της Έρευνας με τη διασύνδεση των επιστημονικού δυναμικού εντός και εκτός Ελλάδας.

Παράλληλα, φωτίζει τις ενθαρρυντικές προοπτικές: οι δημοσιεύσεις των Ελλήνων επιστημόνων έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά και ορισμένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στέκουν επάξια στον διεθνή ανταγωνισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εφαρμογή μιας ομάδας επιστημόνων του «ΕΚ Αθηνά» για τη σύνθεση φωνής, η οποία προσέλκυσε το ενδιαφέρον ενός τηλεπικοινωνιακού κολοσσού και σύντομα θα «τρέχει» σε εκατομμύρια συσκευές σε όλο τον κόσμο.

Καταθέτουν τις απόψεις τους ο  επιστημονικός διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Υγείας του Παιδιού στις ΗΠΑ, Κωνσταντίνος Στρατάκης, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Columbia Ελίζα Κονοφάγου, Σταυρούλα Κουστένη και Σταύρος Λομβαρδάς, ο πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης και ερευνητές του Ιδρύματος, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εκπαίδευση Tibor Navracsics και οι πρυτάνεις Θάνος Δημόπουλος (ΕΚΠΑ) και Ιωάννης Γκόλιας (ΕΜΠ).

Έρευνα-παρουσίαση: Φώτης Καφαράκης.

Σκηνοθεσία: Μαρία Ανδρεαδέλλη.

Διεύθυνση παραγωγής: Αθηνά Βάρσου.

Ρεπορτάζ: Φανή Καλαθάκη.

Επιμέλεια: Μαρία Σταυροπούλου, Δήμητρα Κουτσού.

00.45 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε) «My escape»

Νυχτερινές Επαναλήψεις

01.45 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «LOOKING FOR…» (E) ημέρας

02.45  ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ «ΟΙ ΕΞΙ ΑΔΕΡΦΕΣ» (Ε) ημέρας

04.35 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ «ΣΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ»  (Ε) ημέρας

05.45  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ (Ε)

………………………………………………………………………………………………..

Η εκπομπή «ROADS» αναβάλλεται.

Επίσης, σημειώνεται ότι η εκπομπή «28 ΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΗ-28EUROPE» προγραμματίστηκε την ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ στις 23.00 σε επανάληψη με θέμα: «ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΑΙΝΙΓΜΑ».

Έντεκα χρόνια μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βουλγαρία ανέλαβε στις αρχές του 2018 την πρώτη της προεδρία στην Ευρώπη. Μπορεί πια οι προεδρίες να μην είναι αυτές που καθορίζουν την ατζέντα της Ένωσης, αλλά σε κάθε περίπτωση παίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση των προτεραιοτήτων, που αποφασίζονται σε συνεργασία με την Κομισιόν. Η ανάληψη της προεδρίας από τη φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο άκρο της Νοτιοανατολικής  Ευρώπης συμπίπτει με την  απόφαση των Βρυξελλών να θέσουν ψηλά στην ημερήσια διάταξή τους το θέμα της «ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων», με σκοπό τη σταθεροποίηση της περιοχής αλλά και τον περιορισμό της ρωσικής επιρροής, που έχει ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα σημαντικά.

Το ερώτημα είναι φυσικά αν η Βουλγαρία, μια χώρα που ακόμα βρίσκεται πίσω σε θέματα αντιμετώπισης της διαφθοράς, διασφάλισης της ελευθεροτυπίας και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης μπορεί να αποτελέσει το «πρότυπο» για τις χώρες της περιοχής. Αλλά ζητούμενο είναι και αν μέσα από την προεδρία της η γειτονική μας χώρα μπορεί να ανεβάσει ρυθμούς και σε άλλα ζητήματα, όπου παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις. Με τους μισθούς σε χαμηλά επίπεδα και τα δομικά προβλήματα της οικονομίας να μην έχουν λυθεί ολοκληρωτικά, η Βουλγαρία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο δημογραφικό πρόβλημα παγκοσμίως, αφού εξαιτίας του brain drain έχει χάσει πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες της τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Ο Κώστας Αργυρός βρέθηκε στη Σόφια και συνομίλησε με οικονομολόγους, κοινωνιολόγους, πολιτικούς επιστήμονες, εκπροσώπους του ιατρικού συλλόγου και οργανώσεων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, αλλά και με ξένους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα για όλα τα παραπάνω, καθώς και για τη διστακτικότητα της χώρας να ενταχθεί στον «σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης».

Σενάριο-παρουσίαση: Κώστας Αργυρός.

Δημοσιογραφική ομάδα: Ωραιάνθη Αρμένη,  Κώστας Παπαδόπουλος, Δήμητρα Βεργίνη.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας.