ΕΡΤ1 – Τροποποίηση προγράμματος 08.03.2019

ΕΡΤ1 – Τροποποίηση προγράμματος 08.03.2019

ΕΡΤ1 – Τροποποίηση προγράμματος

Σας ενημερώνουμε ότι το πρόγραμμα της ΕΡΤ1 αύριο – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ (ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ HΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ – ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΣΗΕΑ 11:00 – 13:00), διαμορφώνεται ως εξής:

………………………………………………………………………………………………………………..

09.50 ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ   W

Με τη Μάριον Μιχελιδάκη, τον Κώστα Λασκαράτο και τον Νίκο Μερτζάνη

11.00 ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ – Πορτρέτο (E)  W

Η αλησμόνητη ηθοποιός, πολιτικός και γυναίκα Μελίνα Μερκούρη, στην αυτοτελή εκπομπή που φέρει ως τίτλο το όνομά της, ξετυλίγει τις μνήμες της και τα βιώματά της, προσεγγίζει πτυχές της ζωής της με τρυφερότητα και νοσταλγία, με τόλμη και αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Η Μελίνα Μερκούρη ανατρέχει στην παιδική της ηλικία και περιγράφει τη σχέση της με τον παππού της, δήμαρχο Αθηναίων Σπύρο Μερκούρη, που ήταν η μεγάλη της αδυναμία. Αναπολεί τον πρώτο μεγάλο της έρωτα, τον ηθοποιό Γιώργο Παππά. Κάνει λόγο για τους ρόλους που υποδύθηκε στο θέατρο και στον κινηματογράφο και ιδιαίτερα τη «Στέλλα» στην ομώνυμη ταινία, σε σενάριο και σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη. Η υποψηφιότητα της ταινίας στο Φεστιβάλ Καννών το 1955, γίνεται αιτία της γνωριμίας της με τον σκηνοθέτη Ζυλ Ντασέν (Jules Dassin). Η Μελίνα σκιαγραφεί τη σχέση της με τον Ζυλ Ντασέν και παραδέχεται την τεράστια επιρροή που άσκησε στη ζωή της και την καριέρα της. Επισημαίνει την αρωγή της Τέχνης στην άσκηση της πολιτικής και παραθέτει παραδείγματα πνευματικών ανθρώπων που πολιτεύθηκαν. Εξιστορεί τα βιώματά της από την εποχή της δικτατορίας, την αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας από το καθεστώς και την ιστορική απάντησή της «Εγώ γεννήθηκα Ελληνίδα και θα πεθάνω Ελληνίδα». Αναφέρεται στην αντιδικτατορική δράση που ανέπτυξε στην Ευρώπη, στις διαδηλώσεις, στις απεργίες, στις συναυλίες και στις πολιτικές εκδηλώσεις όπου συμμετείχε. Η παρουσία της Μελίνας στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας είναι από τις μακροβιότερες και η δράση της αξιομνημόνευτη. Δεν διστάζει να μιλήσει για την περιπέτεια με την υγεία της, να αποκαλύψει τα προσωπικά της όνειρα και τους φόβους της για το μέλλον της Ελλάδας. Εξομολογείται ότι εκπλήσσεται με τα αφιερώματα που παρουσιάζονται σε όλο τον κόσμο προς τιμήν της. Φοβάται μήπως χάσει την αγάπη των ανθρώπων της και του κόσμου, θεωρεί την ελευθερία το πολυτιμότερο αγαθό.

Προβάλλεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό, εξώφυλλα περιοδικών από όλο τον κόσμο με τη Μελίνα Μερκούρη, αποσπάσματα από την πρόβα της παράστασης «Ορέστεια» σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν, από την παράσταση «Το γλυκό πουλί της νιότης» σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασέν, από τις κινηματογραφικές ταινίες «Στέλλα» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, «Ποτέ την Κυριακή» και «Δοκιμή» σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασέν.

Ακούγονται τα τραγούδια «Αγάπη που ’γινες δίκοπο μαχαίρι» σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και στίχους Μιχάλη Κακογιάννη, «Τα παιδιά του Πειραιά» σε μουσική και στίχους Μάνου Χατζιδάκι και «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς» σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και στίχους Βαγγέλη Γκούφα που ερμηνεύει η Μελίνα Μερκούρη. Παρατίθενται πλάνα από διαδηλώσεις απεργίες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πρωτοστατούσε η Μελίνα, απόσπασμα από τη συνάντησή της με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο λίγους μήνες μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με πλάνα από την πένθιμη πομπή που συνοδεύει τη Μελίνα στην τελευταία της κατοικία.

Σκηνοθεσία: Σταύρος Στρατηγάκος.

Διάρκεια: 118΄

13.00 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…  W

 Με τον Σπύρο Χαριτάτο

…………………………………………………………………………………………………………….