ΕΡΤ1-Τροποποίηση προγράμματος 10.12.2017

ΕΡΤ1-Τροποποίηση προγράμματος 10.12.2017

Τροποποίηση προγράμματος ΕΡΤ1

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

…………………………………………………………………………………………………………..

19.00 ΔΙΑΛΟΓΟΙ (Ε) W

Με το Φάνη Παπαθανασίου 

«Ο νέος δρόμος του μεταξιού και η Ελλάδα»   

20.05 Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (Ε)  W

Με τον Χρίστο Βασιλόπουλο. 

«Φώτης Γιαγκούλας, ο ληστής θρύλος του Ολύμπου» 

Η εκπομπή ταξίδεψε στα λημέρια του Γιαγκούλα, στο χωριό που γεννήθηκε, στο Μεταξά Κοζάνης, αλλά και στον Πολύραχο, που έδρασε τα πρώτα χρόνια της σύντομης ζωής του.

Απέκτησε ορκισμένους εχθρούς, αλλά αγαπήθηκε με πάθος από φτωχούς χωρικούς, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να τοποθετούν δίπλα στα εικονίσματα των Αγίων την φωτογραφία του. Η πολιτεία τότε προχώρησε σ’ ένα ακραίο μέσο για την εξόντωσή του: έστειλε εξορία όσα χωριά θεωρούσε ότι προστάτευαν τον λήσταρχο, ο οποίος αποκαλούσε τον εαυτό του «Βασιλέα των Ορέων».

Τα αναγνώσματα της εποχής έδιναν τροφή στη λαϊκή φαντασία που ήθελε το Γιαγκούλα να κάνει ρομαντικά ταξίδια στο Παρίσι και να διατηρεί σχέσεις με γυναίκες της υψηλής Αθηναϊκής κοινωνίας.

Η εκπομπή αναφέρεται στις ληστείες, τις απαγωγές και τις λυσσαλέες συγκρούσεις του με τα καταδιωκτικά αποσπάσματα, καθώς και στη μυθική επικήρυξη των 600 χιλιάδων δραχμών που προσέφερε η κυβέρνηση για την εξόντωση του την δεκαετία του ´20. Είναι η εποχή που ιδρύθηκε το περίφημο «τάγμα των κυνηγών», με εθελοντές που είχαν κρατική εξουσιοδότηση να κόβουν κεφάλια ληστών επ’ αμοιβή.

Η «Μηχανή του χρόνου» ξεχωρίζει τον μύθο από την πραγματικότητα και φωτίζει την κοινωνία της εποχής, που έβλεπε κάποιους ληστές ως τιμωρούς της αδικίας και απάντηση στη κατάχρηση εξουσίας από τον στρατό και την αστυνομία.

Αρχισυνταξία: Δημήτρης Πετρόπουλος

Σκηνοθεσία: Γιώργος Νταούλης

20.55 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ  W

……………………………………………………………………………………………………………