ΕΡΤ1- Τροποποίηση προγράμματος 14.03.2018

ΕΡΤ1- Τροποποίηση προγράμματος 14.03.2018

Τροποποίηση προγράμματος ΕΡΤ1

Το πρόγραμμα της ΕΡΤ1 σήμερα –ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ, λόγω στάσης εργασίας της ΠΟΣΠΕΡΤ και της ΕΣΗΕΑ από τις 12.00 έως τις 16.00, διαμορφώνεται ως εξής:

………………………………………………………………………………………………………………

12.00 ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ (Ε) «ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΣΑΛΑΡΗΣ»   (W)

Σημαντική προσωπικότητα στο χώρο της δημοσιογραφίας ο Χρήστος Πασαλάρης, άνθρωπος που έδωσε ώθηση και άλλη διάσταση στον ελληνικό Τύπο, με τομές και πρωτοποριακές ενέργειες που δημιούργησαν αίσθηση. Πρωτοπόρησε στον αθηναϊκό Τύπο με την ιδιαίτερη προβολή ανθρώπινων θεμάτων στις πρώτες σελίδες, την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας στην ειδησεογραφία, την οργάνωση της Μικρής Αγγελίας (στα «Νέα» και στην «Απογευματινή»), την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας και την ακομμάτιστη ειδησεογραφία. Παράλληλα, πλούσιο είναι το συγγραφικό του έργο.

Σκηνοθεσία: Ηρώ Σγουράκη.

Η εκπομπή προβάλλεται στη μνήμη του Χρήστου Πασαλάρη

12.30 ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΡΟΪΝΤ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (Ε)   (W)

13.15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΣΕΙΡΑ (Ε) «ΣΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ»  (W)

15.00 ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (Ε)  (W)

«Φλώρινα»

Η Μάγια Τσόκλη ταξιδεύει στη Φλώρινα. Το οδοιπορικό ξεκινά με αναδρομή στην ιστορία της πόλης, στην πληθυσμιακή σύνθεση της, στον εμπορικό και βιοτεχνικό χαρακτήρα της. Ακολουθεί περιήγηση κατά μήκος του ποταμού Σακουλεβα, περιγραφή των πολλών και διαφορετικών αρχιτεκτονικών μορφών των κτηρίων, προβολή των νέων αισθητικών προτάσεων, που παρουσιάζουν μια μονότονη ομοιομορφία και άναρχη δόμηση.

Στη συνέχεια, η κάμερα της εκπομπής επισκέπτεται το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και τις σπάνιες συλλογές του, ένα ντόπιο κηροπλάστη που εξηγεί την ξεχωριστή τέχνη της κηροπλεκτικής και την προέλευση της. Παράλληλα, επισημαίνεται η παράδοση των κατοίκων στις εικαστικές τέχνες, στη μουσική, στο παίξιμο των πνευστών χάλκινων οργάνων και την υιοθέτηση νέων ήχων. Η διαδρομή συνεχίζεται με στάση στο ορεινό χωριό Ακρίτας, το οποίο παλαιότερα ονομαζόταν Γκουφι. Γίνεται λόγος για την αναπτυγμένη γεωργία και κτηνοτροφία, τις ασχολίες των κατοίκων, την τοπική κουζίνα με τις μοναδικές γεύσεις. Επόμενος σταθμός του ταξιδιού είναι η Σιάτιστα του νομού Κοζάνης. Παρουσιάζονται τα μνημεία, οι εκκλησίες, τα πολλά αρχοντικά της κωμόπολης, ενώ δίνονται πληροφορίες για τη διαμόρφωση του παλαιού και σύγχρονου προσώπου του οικισμού και τα χαρακτηριστικά του, στοιχεία για την εμπορική δραστηριότητα των κατοίκων εντός και εκτός συνόρων, τον τρόπο ζωής τους, τα ήθη και έθιμα τους.

Τέλος, πρόταση της Μάγιας αποτελεί η επίσκεψη στους δυο διαφορετικούς προορισμούς, που συνδυάζουν φυσική ομορφιά, ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά και παντρεύουν αρμονικά εικόνες του παρελθόντος και του μέλλοντος.

16.00 ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΤΙΑ (W)

……………………………………………………………………………………………………………..