ΕΡΤ1- Τροποποίηση προγράμματος 27.02.2019

ΕΡΤ1- Τροποποίηση προγράμματος 27.02.2019

ΕΡΤ1-Τροποποίηση προγράμματος

Σας ενημερώνουμε ότι το πρόγραμμα της ΕΡΤ1 αύριο – ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019  (Στάση Εργασίας ΠΟΣΠΕΡΤ: 16:00 – 17:00) διαμορφώνεται ως εξής:

………………………………………………………………………………………………………………..

15.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ  W

16.00 ΜΝΗΜΕΣ ΧΑΡΑΣ (Ε)  W

Η σειρά καταδεικνύει την ελληνικότητα των αποκαλούμενων Νέων Χωρών, που παρέμεναν υπό ξένη κατοχή, ενώ το νεοσύστατο ελληνικό κράτος χάρη στον Αγώνα της Παλιγγενεσίας του 1821 και τους ξένους συμμάχους του εκτεινόταν ήδη, από το 1832, μέχρι τη γραμμή συνόρων από τον Παγασητικό στον Αμβρακικό, και πραγματεύεται διεξοδικά τα πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση και ενσωμάτωσή τους στην Ελλάδα.

Σε διάστημα ενός αιώνα, από το 1864 με την ενσωμάτωση των Ιονίων νήσων, την αμαχητί ενσωμάτωση της Θεσσαλίας, την ένωση της Κρήτης, τους δύο Βαλκανικούς Πολέμους και την απελευθέρωση της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θράκης έως το 1948 και την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων, αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα κατάφερε, σταδιακά, να καταστεί η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη των Βαλκανίων, το αντίπαλο δέος της άλλοτε παντοκράτειρας Τουρκίας, με σημαντικές επιρροές στα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη και εξαιρετικές σχέσεις με τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης.

«Η ιστορία της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα»

«Η εκ Κρήτης αποχώρηση των Τούρκων στρατιωτών και υπαλλήλων είναι πλέον τετελεσμένο γεγονός και την 4η Νοεμβρίου 1898 καταλύθηκε πράγματι το επί της νήσου κράτος της ημισελήνου. Επί των Χανίων κυμάτισε η τουρκική σημαία από της 20ής Αυγούστου 1645, ήτοι 253 έτη, επί του Ηρακλείου 229 έτη, επί του βράχου της Γραμβούσας 195 και επί του πύργου της Σπιναλόγκας και Σούδας 171. Ο πρίγκιπας Γεώργιος της Ελλάδας ορίστηκε Ύπατος Αρμοστής Κρήτης με τριετή θητεία. Στις 9 Δεκεμβρίου 1898 έφθασε στη Σούδα, όπου τον υποδέχτηκαν οι ναύαρχοι Ποτιέ, Νόελ, Σκρίδλοφ και Μπέτολο, καθώς και ο ενθουσιώδης κρητικός λαός. Ο πρόεδρος του συμβουλίου των ναυάρχων, ο Γάλλος ναύαρχος Ποτιέ, του παρέδωσε επίσημα στο Διοικητήριο Χανίων τη διοίκηση της Κρήτης, ενώ τα ευρωπαϊκά πολεμικά, έξω από το λιμάνι, χαιρέτιζαν με κανονιοβολισμούς την ύψωση της κρητικής σημαίας».

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι: Νίκος Ανδριώτης (ιστορικός), Νίκος Σταμπολίδης (καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης – διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης), Μανόλης Δρακάκης (διευθυντής Γενικών Αρχείων του Κράτους, Νομού Ηρακλείου – διευθυντής Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης Ηρακλείου), Γιώργος Κουκουράκης (επιστημονικός συνεργάτης Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος»), Μαρία Σωρού (φιλόλογος-ιστορικός), Ζήσης Φωτάκης (λέκτωρ Ναυτικής Ιστορίας Σχολής Ναυτικών Δοκίμων).

Σκηνοθεσία: Δημήτριος Σοφιανόπουλος.

Σενάριο: Αλέξανδρος Κακαβάς.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Χρήστος Αλεξανδρής

Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Καρδακάρης

Αφήγηση: Ρεγγίνα Παντελίδη.

Μουσική: Πέννυ Μπινιάρη.

Μοντάζ-τίτλοι αρχής: Αδαμάντιος Πετρίτσης.

Μουσική τίτλων: Τίμος Χατζηιωάννου.

17.00 ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ με τον Κ.Αρβανίτη  W

18.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ/Δελτίο στη Νοηματική  W

………………………………………………………………………………………………………………..

Οι νυχτερινές επαναλήψεις διαμορφώνονται ως εξής:

02.10  ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ (Ε) ημέρας  W

03.10  ΜΝΗΜΕΣ ΧΑΡΑΣ (Ε) ημέρας W

04.05 ΣΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ ΤΟΥ ΜΠΙΓΚ ΜΠΕΝ (Ε) ημέρας W

05.00  ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ε) ημέρας  W

05.30 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ (Ε) W