ΕΡΤ1 – Τροποποίηση προγράμματος 28.10.2019

ΕΡΤ1 – Τροποποίηση προγράμματος 28.10.2019

ΕΡΤ1 – Τροποποίηση προγράμματος

ΔΕΥΤΕΡΑ, 28/10/2019
——————————
15:00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ
16:00 Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ   W K8 
Με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.

«Ο άγνωστος πόλεμος του ’40. Το διπλωματικό και στρατιωτικό παρασκήνιο της ιταλικής εισβολής»

Το διπλωματικό και στρατιωτικό παρασκήνιο της ιταλικής εισβολής στην Ελλάδα στις 28 Οκτωβρίου του 1940, παρουσιάζει η «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.
H εκπομπή ερευνά τον «άγνωστο πόλεμο» του ’40 και φωτίζει τις κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα πριν από την κήρυξη του πολέμου. Η ιστορική έρευνα επικεντρώνεται στην εξωτερική πολιτική του Ιωάννη Μεταξά, ο οποίος προσπαθούσε να τηρήσει στάση ουδετερότητας, καθώς και στη στρατιωτική προετοιμασία της χώρας, που γινόταν ήδη από το 1936, τέσσερα χρόνια πριν από τον πόλεμο.

Παράλληλα, αναλύεται η πορεία των δυνάμεων του Άξονα και των συμμάχων, τα μυστικά πρωτόκολλα και τα φαινομενικά σύμφωνα φιλίας που συνάπτονταν μεταξύ τους, με μοναδικό σκοπό να καθυστερήσουν την έναρξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, τα θεμέλια του οποίου όμως είχαν ήδη μπει μετά τη λήξη του Α΄ Παγκόσμιου με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.
Στην εκπομπή μιλούν οι ιστορικοί Νίκος Γιαννόπουλος, Κωνσταντίνα Μπότσιου, Σωτήρης Ριζάς, Αντώνης Κλάψης, ο Ιταλός ιστορικός Τζόρτζιο Ρίτζο, ο δημοσιογράφος Τίτος Αθανασιάδης, ο αντιστράτηγος Σταύρος Δερματάς και ο αντισυνταγματάρχης Αργύρης Καταρραχιάς.

17:00 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ «ΠΟΝΤΙΚΟΥ»   K8 

«Ένας Αμερικανός κατάσκοπος θυμάται»

Μια εκπομπή του Δημήτρη Δεληολάνη, που παρουσιάζει τη δράση του Αμερικανού ανταποκριτή στη Ρώμη Πίτερ Τόμπκινς, κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.
Ο Αμερικανός ανταποκριτής στη Ρώμη κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου, Πίτερ Τόμπκινς, ο οποίος αργότερα έγινε κατάσκοπος για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών της Ουάσιγκτον, αφηγείται στον ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Ρώμη Δημήτρη Δεληολάνη πώς πληροφορήθηκε για την επικείμενη επίθεση της φασιστικής Ιταλίας εναντίον της χώρας μας και πώς έσπευσε στην Αθήνα, απ΄ όπου παρακολούθησε όλες τις φάσεις του πολέμου, μέχρι την εισβολή των Γερμανών τον Απρίλιο του 1941.
Περιγράφει την επίσκεψή του, ως πρώτος πολεμικός ανταποκριτής στο αλβανικό μέτωπο, τον ενθουσιασμό που επικρατούσε στον ελληνικό στρατό, την έκπληξη των Ιταλών μετά τις πρώτες ήττες, αλλά και την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην Αθήνα: τη λογοκρισία, τις αντιθέσεις του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου, τις εκτιμήσεις των ξένων διπλωματών.
Ο Τόμπκινς περιγράφει, επίσης, πώς δύο χρόνια αργότερα (1943) αποβιβάστηκε κρυφά στην Ιταλία και με τη βοήθεια Ιταλών αντιφασιστών έστησε ολόκληρο δίκτυο κατασκοπίας στην καρδιά του φασιστικού καθεστώτος, κάτω από τη μύτη των Γερμανών, με βιτρίνα ωραίες γυναίκες, πάρτι και κρασιά.

18:00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ
—————————–
ΣΗΜ: Το ντοκιμαντέρ «ΙΚΑΡΙΩΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟΝ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ» δεν θα μεταδοθεί.