ΕΡΤ1 – ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ «Γεώργιος Παπανδρέου – Κωνσταντίνος Καραμανλής» 14.12.2019

ΕΡΤ1 – ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ «Γεώργιος Παπανδρέου – Κωνσταντίνος Καραμανλής» 14.12.2019

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ 
 ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
«ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ»

Συνδυασμοί πορτρέτων επιφανών Ελλήνων ανδρών και γυναικών της πολιτικής -και όχι μόνο- σκηνής και των αντιθέτων ή κοινών ιδεολογιών ή απόψεων / πεποιθήσεων προσωπικοτήτων από την απελευθέρωση της Ελλάδας έως σήμερα που, πολλές φορές, υπερέβησαν τα εσκαμμένα προς υλοποίηση των βλέψεων και των σχεδίων τους.

Σημαντικές μορφές που διαδραμάτισαν καίριο ρόλο κατά την ιστορική περίοδο από την αρχή του νέου ελληνικού κράτους έως το 1967. Μορφές που η συμβολή τους στη νεότερη ελληνική Ιστορία δεν έχει εκτιμηθεί όπως θα έπρεπε. Πρόσωπα που η ζωή τους και το έργο τους, όπως και οι πολιτικοί – κοινωνικοί τους αγώνες, παραμένουν ακόμα άγνωστα ή αδιευκρίνιστα στο ευρύ κοινό.

Τα εν λόγω άτομα, με κριτήριο την επίσημη αλλά και την επιλεγόμενη «Μικρή Ιστορία», παρουσιάζουν ένα, άκρως ενδιαφέρον, κοινό στοιχείο. Θεωρούνταν από φίλους και εχθρούς ικανά, προκειμένου να χαράξουν και να εφαρμόσουν μια πολιτική διαφορετική από του συρμού, δηλαδή μια πολιτική των άκρων, πολλάκις ιδιαιτέρως επιβλαβή για τον ελληνικό λαό, γηγενή και αλύτρωτο. Πρόσωπα προερχόμενα από όλες τις παρατάξεις, όλες τις κοινωνικές τάξεις που, κάποια δεδομένη στιγμή, αποτόλμησαν να τις εγκαταλείψουν ή να τις παρασύρουν, ακολουθώντας το προσωπικό τους ιδεώδες.

Κάποια απ’ αυτά, με τις πράξεις τους συνέβαλαν στη χάραξη της Ιστορίας και κατέστησαν επιφανείς, ίσως χωρίς να το δικαιούνται, άλλα πάλι, καίτοι συνέβαλαν τα μάλα στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, ουδέποτε έλαβαν τα εύσημα που δικαιούνται, κάποια άλλα τέλος, παραμένουν μέχρι σήμερα άγνωστα ή υποτιμημένα, είτε λόγω αδιαφορίας, είτε λόγω πολιτικής σκοπιμότητας. Αποτολμούμε πάντως να πούμε ότι τελικά σχεδόν κανένα απ’ αυτά τα ιδιαίτερα πρόσωπα δεν κατάφερε να φανεί όσο χρήσιμο θα μπορούσε στη χώρα του, είτε επειδή η σταδιοδρομία του διεκόπη βίαια, είτε επειδή η συλλογική συνείδηση απεδείχθη ισχυρότερη της ατομικής.

Πολλές από τις συγκεκριμένες, καθ’ όλα αξιόλογες προσωπικότητες, δεν κατάφεραν να εμφυσήσουν στα πλήθη τον ενθουσιασμό και την αλλοφροσύνη και να τα καταστήσουν προσωπικούς οπαδούς τους. Αρχήγευσαν, αλλά δεν ηγήθηκαν, παρόλο που πιθανώς να διέθεταν τα προσόντα.

Εμπνευσμένη από το έργο του Έλληνα ιστορικού και βιογράφου Πλουτάρχου, «Βίοι Παράλληλοι», η σειρά θα επιδιώξει, με τη βοήθεια καταξιωμένων ιστορικών και άλλων επιστημόνων, να παρουσιάσει, συνδυάζοντας επιλεκτικά, την παράλληλη πορεία και θητεία στα κοινά των συγκεκριμένων προσωπικοτήτων, αποφεύγοντας τους χαρακτηρισμούς και το σχολιασμό. Η παράθεση των ιστορικών, αλλά και προσωπικών στοιχείων των πολιτικών προσώπων που έχουν επιλεγεί προς διερεύνηση, θα γίνει κατά τρόπο εύληπτο και σαφή και θα ακουσθούν πολλές και ποικίλες απόψεις, με τουλάχιστον δύο αντικρουόμενες ερμηνείες στα κύρια σημεία της αφήγησης.

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019, στις 16:00
Eπεισόδιο 2ο: «Γεώργιος Παπανδρέου – Κωνσταντίνος Καραμανλής:
Ο Ανένδοτος αγώνας»

Το 1961 αποτελεί έτος-σταθμό για τη σύγχρονη Ελληνική Ιστορία. Η ίδρυση της Ένωσης Κέντρου και οι εκλογές του 1961, συνιστούν ουσιαστικές αφετηρίες μιας δεκαετίας μεστής πολιτικών γεγονότων που μόλις ξεκινούσε.

Ο Ανένδοτος αγώνας στόχο είχε τη μεταβολή των πολιτικών συσχετισμών μέσω της αποδυνάμωσης της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης (ΕΡΕ) του Κωνσταντίνου Καραμανλή και της σφυρηλάτησης της ενότητας του Κέντρου.

Υπό την αρχηγία του Γεωργίου Παπανδρέου και με την ενεργή συμμετοχή ενός δυναμικού πυρήνα σημαντικών στελεχών -προεξάρχοντος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του εκδότη της εφημερίδας «Ελευθερία», Πάνου Κόκκα, το νέο κόμμα κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να εγκαινιάσει μια σχέση με ευρύτερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, γεγονός που επέτρεψε στον Ανένδοτο να λειτουργήσει ως αγωγός έκφρασης νέων πολιτικών αναζητήσεων και μέσο κοινωνικών διεκδικήσεων.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι: Θανάσης Διαμαντόπουλος (καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου), Τάσος Σακελλαρόπουλος (υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη), Ευάνθης Χατζηβασιλείου (καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ), Κωνσταντίνα Μπότσιου (αναπληρώτρια καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), Χρήστος Αναστασίου (διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών), Σωτήρης Ριζάς (διευθυντής Ερευνών στην Ακαδημία Αθηνών), Χρήστος Χρηστίδης (διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών).

Ιδέα σειράς-σενάριο: Αλέξανδρος Κακαβάς.

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κακαβάς, Αδαμάντιος Πετρίτσης.

Μελέτη αρχειακού υλικού: Νατάσα Μποζίνη.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Κρητικός.

Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Κρητικός – Αδαμάντιος Πετρίτσης.

Μουσική: Πέννυ Μπινιάρη.

Αφήγηση: Χρήστος Σπανός,  Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου.

Μοντάζ-τίτλοι αρχής: Αδαμάντιος Πετρίτσης.

Μουσική τίτλων: Κωνσταντίνος Καρδακάρης.

Απομαγνητοφώνηση συνεντεύξεων: Έρικα Αθανασίου.

Επιστημονικοί σύμβουλοι: Αντώνης Κλάψης – Μανόλης Κούμας

Βοηθός παραγωγής: Αλέξης Γιαννούλης

Δημοσιογράφος: Αλεξία Κοσίνα

Φωτογράφος: Αλίνα Κέκη

Εκτέλεση παραγωγής: Αλέξανδρος Κακαβάς.