ΕΡΤ1 – ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ (Νέος κύκλος) «Σοφοκλής Βενιζέλος – Εμμανουήλ Τσουδερός» 07.12.2019

ΕΡΤ1 – ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ (Νέος κύκλος) «Σοφοκλής Βενιζέλος – Εμμανουήλ Τσουδερός» 07.12.2019

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ 
 ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
«ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ»

Συνδυασμοί πορτρέτων επιφανών Ελλήνων ανδρών και γυναικών της πολιτικής -και όχι μόνο- σκηνής και των αντιθέτων ή κοινών ιδεολογιών ή απόψεων / πεποιθήσεων προσωπικοτήτων από την απελευθέρωση της Ελλάδας έως σήμερα που, πολλές φορές, υπερέβησαν τα εσκαμμένα προς υλοποίηση των βλέψεων και των σχεδίων τους.

Σημαντικές μορφές που διαδραμάτισαν καίριο ρόλο κατά την ιστορική περίοδο από την αρχή του νέου ελληνικού κράτους έως το 1967. Μορφές που η συμβολή τους στη νεότερη ελληνική Ιστορία δεν έχει εκτιμηθεί όπως θα έπρεπε. Πρόσωπα που η ζωή τους και το έργο τους, όπως και οι πολιτικοί – κοινωνικοί τους αγώνες, παραμένουν ακόμα άγνωστα ή αδιευκρίνιστα στο ευρύ κοινό.

Τα εν λόγω άτομα, με κριτήριο την επίσημη αλλά και την επιλεγόμενη «Μικρή Ιστορία», παρουσιάζουν ένα, άκρως ενδιαφέρον, κοινό στοιχείο. Θεωρούνταν από φίλους και εχθρούς ικανά, προκειμένου να χαράξουν και να εφαρμόσουν μια πολιτική διαφορετική από του συρμού, δηλαδή μια πολιτική των άκρων, πολλάκις ιδιαιτέρως επιβλαβή για τον ελληνικό λαό, γηγενή και αλύτρωτο. Πρόσωπα προερχόμενα από όλες τις παρατάξεις, όλες τις κοινωνικές τάξεις που, κάποια δεδομένη στιγμή, αποτόλμησαν να τις εγκαταλείψουν ή να τις παρασύρουν, ακολουθώντας το προσωπικό τους ιδεώδες.

Κάποια απ’ αυτά, με τις πράξεις τους συνέβαλαν στη χάραξη της Ιστορίας και κατέστησαν επιφανείς, ίσως χωρίς να το δικαιούνται, άλλα πάλι, καίτοι συνέβαλαν τα μάλα στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, ουδέποτε έλαβαν τα εύσημα που δικαιούνται, κάποια άλλα τέλος, παραμένουν μέχρι σήμερα άγνωστα ή υποτιμημένα, είτε λόγω αδιαφορίας, είτε λόγω πολιτικής σκοπιμότητας. Αποτολμούμε πάντως να πούμε ότι τελικά σχεδόν κανένα απ’ αυτά τα ιδιαίτερα πρόσωπα δεν κατάφερε να φανεί όσο χρήσιμο θα μπορούσε στη χώρα του, είτε επειδή η σταδιοδρομία του διεκόπη βίαια, είτε επειδή η συλλογική συνείδηση απεδείχθη ισχυρότερη της ατομικής.

Πολλές από τις συγκεκριμένες, καθ’ όλα αξιόλογες προσωπικότητες, δεν κατάφεραν να εμφυσήσουν στα πλήθη τον ενθουσιασμό και την αλλοφροσύνη και να τα καταστήσουν προσωπικούς οπαδούς τους. Αρχήγευσαν, αλλά δεν ηγήθηκαν, παρόλο που πιθανώς να διέθεταν τα προσόντα.

Εμπνευσμένη από το έργο του Έλληνα ιστορικού και βιογράφου Πλουτάρχου, «Βίοι Παράλληλοι», η σειρά θα επιδιώξει, με τη βοήθεια καταξιωμένων ιστορικών και άλλων επιστημόνων, να παρουσιάσει, συνδυάζοντας επιλεκτικά, την παράλληλη πορεία και θητεία στα κοινά των συγκεκριμένων προσωπικοτήτων, αποφεύγοντας τους χαρακτηρισμούς και το σχολιασμό. Η παράθεση των ιστορικών, αλλά και προσωπικών στοιχείων των πολιτικών προσώπων που έχουν επιλεγεί προς διερεύνηση, θα γίνει κατά τρόπο εύληπτο και σαφή και θα ακουσθούν πολλές και ποικίλες απόψεις, με τουλάχιστον δύο αντικρουόμενες ερμηνείες στα κύρια σημεία της αφήγησης.

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019, στις 16:00
Eπεισόδιο 1ο: «Σοφοκλής Βενιζέλος και Εμμανουήλ Τσουδερός – Η πολυδιάσπαση της Βενιζελικής παράταξης»
Σοφοκλής Βενιζέλος

Ο βενιζελικός ή ο βενιζελογενής πολιτικός χώρος διακρίνεται από μία μεγάλης έκτασης πολυδιάσπαση, ήδη, από τις εκλογές του 1920. Θα εμφανιστεί ξανά μερικώς ενωμένος το 1961. Ήτοι αφού μεσολαβούν 40 χρόνια πολυδιάσπασης, καθώς πολλοί πολιτικοί προερχόμενοι από το κόμμα των Φιλελευθέρων πορεύονται πολιτικά μόνοι τους, είτε επικεφαλής προσωπικών κομμάτων, είτε ως άτομα.

Εμμανουήλ Τσουδερός

Μεταπολεμικά, ακόμα και μετά το θάνατο του πρωθυπουργού Θεμιστοκλή Σοφούλη, πολιτικού διαδόχου του Ελευθερίου Βενιζέλου, ούτε ο Εμμανουήλ Τσουδερός, ούτε ο Σοφοκλής Βενιζέλος, παρόλο που αμφότεροι υπήρξαν σημαντικοί πολιτικοί παράγοντες του Βενιζελισμού, κατάφεραν να αναβιώσουν την παράταξη. Ακόμα δε και η ανασύνταξη της παράταξης υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου το 1961 αποδείχτηκε, τελικά, προσωρινή.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι:  Θάνος Βερέμης (ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ), Μανόλης Κούμας (Διδάκτωρ Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών), Τάσος Σακελλαρόπουλος (υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη), Σωτήρης Ριζάς
(Διευθυντής Ερευνών στην Ακαδημία Αθηνών), Ευάνθης Χατζηβασιλείου (καθηγητής – Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ).

Ιδέα σειράς-σενάριο: Αλέξανδρος Κακαβάς.

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κακαβάς, Αδαμάντιος Πετρίτσης.

Μελέτη αρχειακού υλικού: Νατάσα Μποζίνη.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Κρητικός.

Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Κρητικός – Αδαμάντιος Πετρίτσης.

Μουσική: Πέννυ Μπινιάρη.

Αφήγηση: Χρήστος Σπανός,  Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου.

Μοντάζ-τίτλοι αρχής: Αδαμάντιος Πετρίτσης.

Μουσική τίτλων: Κωνσταντίνος Καρδακάρης.

Απομαγνητοφώνηση συνεντεύξεων: Έρικα Αθανασίου.

Επιστημονικοί σύμβουλοι: Αντώνης Κλάψης – Μανόλης Κούμας

Βοηθός παραγωγής: Αλέξης Γιαννούλης

Δημοσιογράφος: Αλεξία Κοσίνα

Φωτογράφος: Αλίνα Κέκη

Εκτέλεση παραγωγής: Αλέξανδρος Κακαβάς.