ΕΡΤ1 – ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ «Δεσποινίς Τζούλια» 22.12.2017

ΕΡΤ1 – ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ «Δεσποινίς Τζούλια» 22.12.2017

ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ  

«Δεσποινίς Τζούλια»

(Miss Julie)

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017, στις 22:10

Miss Julie (4)

Δράμα, συμπαραγωγής Νορβηγίας-Αγγλίας 2014.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Λιβ Ούλμαν.

Φωτογραφία: Μικαΐλ Κρίχμαν.

Μοντάζ: Μιχάλ Λετζιλόβσκι.

Παίζουν: Τζέσικα Τσάστεϊν, Κόλιν Φάρελ, Σαμάνθα Μόρτον, Νόρα ΜακΜέναμι.

Διάρκεια: 122΄

Miss Julie (13)

Υπόθεση: Βόρεια Ιρλανδία, 1880. Η Δεσποινίς Τζούλια είναι η κακομαθημένη κόρη ενός αριστοκράτη, ανύπαντρη και με εμφανή σημάδια νευρικής κατάρρευσης. Ζει στο μεγάλο αρχοντικό της οικογένειας μαζί με τους οι υπηρέτες του σπιτιού. Τη βραδιά του θερινού ηλιοστασίου, μια ημέρα γιορτής για τους κατοίκους της περιοχής, σε μια ατμόσφαιρα αχαλίνωτου γλεντιού και χαλαρών κοινωνικών περιορισμών, η Δεσποινίς Τζούλια και ο Τζον, υπηρέτης του πατέρα της, χορεύουν και πίνουν, γοητεύουν και χειραγωγούν ο ένας τον άλλο. Εκείνη γεμάτη υπεροψία, εκείνος αγενής, τους ενώνει η ίδια απέχθεια όσο και έλξη. Η οικειότητα τούς οδηγεί σε απελπισμένα σχέδια και στο όραμα μιας κοινής ζωής. Αβέβαιοι για το αν θα ξημερώσει μια μέρα γεμάτη ελπίδα ή όχι, οι δύο ήρωες καταφεύγουν σε μια τελική πράξη που θυμίζει ελληνική τραγωδία.

Η «Δεσποινίς Τζούλια» απεικονίζει μια σφοδρή μάχη για δύναμη και κυριαρχία, μέσα από ένα παιχνίδι παραπλάνησης κι αποστροφής.

Miss Julie (3)

Πιστή στο πρωτότυπο κείμενο, από το οποίο αλλάζει ουσιαστικά μόνο τη χρονολογία και το γεωγραφικό τόπο εξέλιξης της πλοκής, η Λιβ Ούλμαν διασκευάζει το διάσημο έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, αποσπώντας μία ακόμα στιβαρή ερμηνεία από την Τζέσικα Τσάστεϊν.

Miss Julie (2)