ΕΡΤ1 – ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ «Πίσω από τους τοίχους» 31.03.2018

ΕΡΤ1 – ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ «Πίσω από τους τοίχους» 31.03.2018

ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

«Πίσω από τους τοίχους»

(Song for a Raggy Boy)

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο του Λαζάρου 31 Μαρτίου 2018, στις 24:00
Song for a Raggy Boy (1)

Πολυβραβευμένο κοινωνικό δράμα, συμπαραγωγής Ιρλανδίας-Αγγλίας-Δανίας-Ισπανίας 2003.

Σκηνοθεσία: Έισλινγκ Γουόλς.

Παίζουν: Έινταν Κουίν, Ίαν Γκλεν, Μαρκ Γουόρεν, Ντάντλεϊ Σάτον, Άλαν Ντέβλιν, Στιούαρτ Γκράχαμ, Κρις Νιούμαν, Άντριου Σίμπσον, Τζον Τράβερς.

Διάρκεια: 92΄

Song for a Raggy Boy (3)

Υπόθεση: Ο Γουίλιαμ Φράνκλιν, ύστερα από την τραυματική εμπειρία του Ισπανικού Εμφύλιου Πολέμου, κατά τη διάρκεια του οποίου έχασε την αγαπημένη του και φιλικά του πρόσωπα, επιστρέφει στη γενέτειρα του, την Ιρλανδία το 1939. Με την ψυχή του σημαδεμένη από τις φρικιαστικές στιγμές που έζησε στους αιματοβαμμένους δρόμους της Μαδρίτης,  βρίσκει δουλειά ως καθηγητής Λογοτεχνίας σ’ ένα καθολικό αναμορφωτήριο αρρένων.

Song for a Raggy Boy (2)

Γρήγορα θα διαπιστώσει ότι το ίδρυμα μοιάζει περισσότερο με μεσαιωνική φυλακή παρά με σχολείο. Οι συνθήκες διαβίωσης των νεαρών έχουν μετατραπεί σ’ έναν καθημερινό αγώνα επιβίωσης μέσα στο βάναυσα σκληρό περιβάλλον του αναμορφωτηρίου, όπου η σωματική και ψυχολογική βία είναι το βασικό μέσο «συμμόρφωσης» και πειθαναγκασμού των τροφίμων από τους υπεύθυνους του ιδρύματος. Ο καθηγητής Φράνκλιν όμως, αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση με τα παιδιά και είναι αποφασισμένος να προσφέρει όχι μόνο τις γνώσεις του αλλά να χαρίσει και την πνευματική ελευθερία σ’ αυτά τα καταπιεσμένα, θυμωμένα και ταλαιπωρημένα αθώα πλάσματα, ερχόμενος βέβαια, σε ρήξη με το ισχύον σύστημα του ιδρύματος. Οι συνέπειες της τελικής σύγκρουσης θα είναι ανυπολόγιστες.

Η ταινία, που βραβεύτηκε σε πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, βασίζεται στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Πάτρικ Γκάλβιν και είναι ένας ύμνος για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη δύναμη της ελεύθερης ψυχής.

MCDSOFO EC001