ΕΡΤ1 – ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ «Το κρυφό πάθος της Τερέζ Ντ.» 09.09.2017

ΕΡΤ1 – ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ «Το κρυφό πάθος της Τερέζ Ντ.» 09.09.2017

CINE AFTER – ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

«Το κρυφό πάθος της Τερέζ Ντ.»

(Therese Desqueyroux/Therese D.)

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017, στις 00:15

Therese Desqueyroux (5)

Δράμα, παραγωγής Γαλλίας 2012.

Σκηνοθεσία: Κλοντ Μιλέρ.

Σενάριο: Κλοντ Μιλέρ, Νάταλι Κάρτερ.

Φωτογραφία: Ζεράρ ντε Μπατίστα.

Παίζουν: Οντρέ Τοτού, Ζιλ Λελούς, Αναΐς Ντεμουστιέ, Κατρίν Αρντιτί, Στάνλεϊ Γουέμπερ, Ιζαμπέλ Σαντογιάν, Φρανσίς Περάν, Ζαν-Κλοντ Καλόν, Μαξ Μορέλ.

Διάρκεια: 103΄

Therese Desqueyroux (4)

Υπόθεση: Τέλη της δεκαετίας του ’20, σε μια επαρχία της Γαλλίας. Η Τερέζ, μια δυναμική και φιλελεύθερη γυναίκα, παντρεύεται τον πλούσιο γείτονά της Μπερνάρ και οι μεγάλες περιουσίες τους ενώνονται. Ο Μπερνάρ ανέχεται τον ισχυρό χαρακτήρα και τις παθιασμένες απόψεις της πανέξυπνης συζύγου του, αλλά εκείνη σύντομα αρχίζει να ασφυκτιά από την ανία της επαρχιώτικης ζωής και τη μετριότητα του άντρα της. Ονειρεύεται το Παρίσι, την πολιτιστική κίνηση, ψάχνει για ερεθίσματα και για διαφυγή. Το πάθος της αυτό θα την οδηγήσει στα άκρα…

Therese Desqueyroux (2)

Η Τερέζ είναι μια μυστηριώδης γυναίκα, η οποία παρόλο την εσωτερική αναταραχή που νιώθει, παρουσιάζεται τρομερά «ήρεμη». Μια γυναίκα που η ανατροφή της την οδήγησε στον παραλογισμό. Μια γυναίκα συγκρατημένη, που εκφράζει τη βία μόνο μέσα από τα όνειρά της. Η Τερέζ ταλαντεύεται μέσα στις σκέψεις της. Νιώθει ότι μπορεί να ευτυχίσει δίπλα στον Μπερνάρ, πιστεύει ότι έτσι θα καταφέρει να βάλει τις σκέψεις της σε μια σειρά και να βρει την ψυχική της ηρεμία. Αντίθετα όμως, αυτό την ωθεί στα άκρα. Δηλητηριάζει το σύζυγό της, ρισκάρει την ελευθερία της και έρχεται αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη. Μ’ αυτόν τον τρόπο φαίνεται η  τραγικότητα μέσα στην όποια ζει.

Therese Desqueyroux (1)

H τελευταία ταινία του Κλοντ Μιλέρ, βασισμένη στο διάσημο μυθιστόρημα «Τερέζ Ντεσκερού» του νομπελίστα συγγραφέα Φρανσουά Μοριάκ, ήταν η ταινία λήξης του Φεστιβάλ Καννών 2012.