ΕΡΤ3 – «Κυριακή στο χωριό ξανά» – Καστάνιανη Κόνιτσας – Κυριακή 13.11.2022...

ΕΡΤ3 – «Κυριακή στο χωριό ξανά» – Καστάνιανη Κόνιτσας – Κυριακή 13.11.2022 στις 13:30

«Κυριακή στο χωριό ξανά»
ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ
Καστάνιανη Κόνιτσας
Κυριακή 13.11.2022 στις 13:30

Η εκπομπή «Κυριακή στο χωριό ξανά» με τον Κωστή Ζαφειράκη που μεταδίδεται σε νέα ώρα, στις 13:30, αυτή την Κυριακή 13 Νοεμβρίου μας μεταφέρει στην Καστάνιανη Κόνιτσας, ένα από τα θρυλικά μαστοροχώρια της Ηπείρου, που είναι πνιγμένο στο πράσινο και έχει εξαιρετική αρχιτεκτονική φυσιογνωμία.

Οι μάστορες της πέτρας έχουν αφήσει ισχυρό το αποτύπωμα τους στο χωριό. Κάθε σπίτι κι ένα μουσείο. Από τη μια ο παππούς Κωνσταντίνος κι από την άλλη ο συνονόματος εγγονός του, δυο άνθρωποι με ξεχωριστό αφήγημα ζωής, στον ίδιο όμως τόπο. Ο Κωστής ανιχνεύει ιστορίες, θρύλους, μύθους, παραδόσεις κι έθιμα. Κουβεντιάζει με τους κατοίκους για την καθημερινότητα τους, άλλοτε και τώρα. Ο παππούς Φίλλιπος και η γιαγιά Βασιλική θυμούνται τα νιάτα τους, τις καντάδες και τα γλέντια τους. Η Μαρία αφηγείται την ιστορία της οικογένεια της, τα χρόνια της μετανάστευσης από την Καστάνιανη στην Αμερική, ζωές σαν μυθιστόρημα.  Ο Παναγιώτης εξυμνεί το μεράκι των παλιών χτιστάδων. Η Πηνελόπη εξηγεί όλα τα έθιμα του χωριού, από τα Χριστούγεννα ως τον Αύγουστο. Στον καφενέ της Σύνθιας και του Ευθύμη, οι νύχτες είναι γεμάτες μουσικές, χορό, χειροποίητες γεύσεις και κουβέντες ατελείωτες. Οι γυναίκες του χωριού αποκαλύπτουν τα μυστικά της κουζίνας τους καθώς και άγνωστες ιστορίες πίσω από κάθε φαγητό. Τέλος, ο Κωστής μαζί με την Μάγδα, φτιάχνουν στην γάστρα «αρνί με πατάτες»- δεν είναι συνταγή, είναι ταινία εποχής.

Σενάριο-Αρχισυνταξία: Κωστής Ζαφειράκης
Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Διονύσης  Πετρουτσόπουλος
Οπερατέρ: Διονύσης Πετρουτσόπουλος, Μάκης Πεσκελίδης, Γιώργος Κόγιας, Κώστας Αυγέρης
Εναέριες λήψεις: Γιώργος Κόγιας
Ήχος- μίξη: Λευτέρης Παρασκευάς
Σχεδιασμός γραφικών: Θανάσης Γεωργίου
Μοντάζ- post production:Νίκος Καλαβρυντινός
Creative Producer: Γιούλη Παπαοικονόμου
Οργάνωση Παραγωγής: Χριστίνα Γκωλέκα
Β. Αρχισυντάκτη: Φοίβος Θεοδωρίδης

  • Όλα τα επεισόδια της εκπομπής είναι διαθέσιμα και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή τους στην ΕΡΤ3.