Η «Κουτίρ» μόδα στις «Ιστορίες μόδας» της ΕΡΤ1 12.01.2019

Η «Κουτίρ» μόδα στις «Ιστορίες μόδας» της ΕΡΤ1 12.01.2019

 ΕΚΠΟΜΠΗ

 «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΟΔΑΣ»

«Κουτίρ μόδα»

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019, στις 17:00

Ιστορίες υψηλής ραπτικής με υψηλή φαντασία. Ιστορίες με ξενύχτι στα ατελιέ, ιστορίες με κεντήματα και χάντρες… Μόδα εκτός ορίων, budget και συνόρων. Δημοσιογράφοι, λαμπεροί καλεσμένοι, φωτογράφοι. Mοδίστρες που ξενυχτούν κάθε έξι μήνες για ολόκληρες βδομάδες, προκειμένου να βγάλουν πατρόν υψηλών προδιαγραφών. Για τη δημιουργία ενός και μόνο φορέματος υψηλής ραπτικής, απαιτούνται 100 με 400 ώρες προσήλωσης και 500 μέτρα τούλι!

Την ώρα όμως που παρακολουθείς μια επίδειξη μόδας, δεν σκέφτεσαι το στόρι από πίσω. Δεν σε αφορά ο ρεαλισμός, η καθημερινότητα, τα εγκόσμια. Ίσως μόνο τα κοσμικά. Μπαίνεις στο χωροχρόνο της μόδας που συμβαίνει τώρα. Μαγεύεσαι από τη μουσική, υπνωτίζεσαι από το βηματισμό των μοντέλων. Ποιες άραγε κάθονται στην πρώτη σειρά των επιδείξεων υψηλής ραπτικής εκτός συνόρων; Σταρ με λαμπερό ή εφήμερο άστρο. Bασίλισσες με ή χωρίς θρόνους και δανεικά στέμματα, πριγκίπισσες με ή χωρίς τους πρίγκιπές τους. Όλες και όλοι φανατικοί συλλέκτες ρόλων ζωής.

Και ποιες αγοράζουν αλήθεια, τα ρούχα της υψηλής ραπτικής; Αυτές που μπορούν, είναι η σωστή απάντηση. Αυτές οι οποίες ένα τέτοιο δημιούργημα μπορούν να το υποστηρίξουν και ίσως να το αναδείξουν, στοχεύοντας να αναδειχθούν φορώντας το.

Ιστορίες υψηλής ραπτικής made in Greece. Αναρωτιέστε πόσο κοστίζει τελικά ένα ρούχο ή ένα αξεσουάρ που χαρακτηρίζεται κουτίρ; Κανείς δεν μοιάζει να έχει ιδέα.  Σκεφτείτε ρούχα που κεντούν με ολομέταξα λουλούδια οχτώ κυρίες επί τρεις εβδομάδες. Καφτάνια που μαρτυρούν 1.800 εργατοώρες. Κοστίζει γιατί αξίζει…

Ο Βασίλης Ζούλιας ανήκει στους σχεδιαστές που στήνουν κουτίρ ιστορίες, προκαλώντας έντονα συναισθήματα στη γυναίκα που επιλέγει να τις αφηγηθεί, πέρα από τάσεις και κανόνες.

Ο Κώστας Κουτάγιαρ είναι ένας φωτογράφος που έχει δημιουργήσει εικόνες που αποτυπώνουν συναισθήματα και αντέχουν στο χρόνο σαν εικόνες Τέχνης. Έχει ζήσει μια εποχή που τα περιοδικά έστηναν τις δικές τους υπερπαραγωγές.

Ο Δημήτρης Πέτρου, ένας σχεδιαστής που ανήκει στην dream team της ελληνικής σκηνής, υπηρετεί τη μόδα με συνέπεια και ας έχει αυτή, όπως λέει, μια σχιζοφρένεια.

Πώς αντιμετωπίζουν τον κόσμο της κουτίρ οι MI-RO, που ακροβατούν εδώ και χρόνια ανάμεσα στο πρετ-α-πορτέ και τη μόδα του ατελιέ, με φορέματα που μαρτυρούν ατέλειωτες ώρες αφοσίωσης;

Ο Αχιλλέας Χαρίτος είναι ο κουτιριέ των μακιγιέρ. Η ήρεμη, ευγενής του τέχνη μεταμορφώνει κορίτσια της διπλανής πόρτας σε σταρ και το αντίθετο. Πορτρέτα, editorials, επιδείξεις, φωτογραφικά projects αλλά και διάσημο, πιστό πελατολόγιο γεμίζουν την καθημερινή του ατζέντα.

Οι Ζeus+Dione δεν παράγουν υψηλή ραπτική, αν και ο τρόπος που λειτουργούν στο πρετ-α-πορτέ, έχει να κάνει με ρούχα και αξεσουάρ που φτιάχνονται παραδοσιακά, στο χέρι. Με ψυχή, αγάπη και μεράκι.

Και ο Στέλιος Κουδουνάρης, ως αυστηρός κριτής της αισθητικής, θα πάρει θέση για το θέμα της υψηλής ραπτικής στην Ελλάδα. Και η θέση του θα είναι μάλλον αυστηρή. Και μάλλον δίκαιη.

Κι αν βρεθούμε στο ατελιέ του Λάσκαρη Βαλαβάνη, θα διαπιστώσουμε πως κανένα ρούχο δεν μοιάζει με το άλλο. Κάθε φόρεμα μαρτυρά τη δική του ιστορία, ανάλογα με το ύφασμα, το πατρόν, το κέντημα.

Τι σχέση όμως μπορεί να έχει ένας σχεδιαστής παπουτσιών, όπως ο Δούκας Χατζηδούκας, με τον κόσμο της υψηλής ραπτικής; Υψηλή υποδηματοποιία σε ψηλά, πολύ ψηλά τακούνια. Διότι τελικά το ύψος, μετράει!

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Άννα Παπανικόλα.

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Πανονίδης.

Αρχισυνταξία: Σάντυ Τσαντάκη.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Μαρία Παμπουκίδη.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ευθύμης Θεοδόσης.

Επιμέλεια ήχου: Απόστολος Ντασκαγιάννης.

Αφήγηση: Γιώργος Κοτανίδης.

Μοντάζ: Δημήτρης Τσιώκος.

Οργάνωση παραγωγής: Βασίλης Κοτρωνάρος.

Παραγωγή: Foss On Air.