Η βραβευμένη «Πλατεία Αμερικής» στην ΕΡΤ1 17.01.2020

Η βραβευμένη «Πλατεία Αμερικής» στην ΕΡΤ1 17.01.2020

«Πλατεία Αμερικής»

(Amerika Square)

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020, στις 22:00

Δράμα, συμπαραγωγής Ελλάδας-Αγγλίας-Γερμανίας 2016.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σακαρίδης.

Σενάριο: Γιάννης Τσίρμπας, Βαγγέλης Μουρίκης, Γιάννης Σακαρίδης (βασισμένο στη νουβέλα «Η Βικτώρια δεν υπάρχει» του Γιάννη Τσίρμπα).

Διεύθυνση φωτογραφίας: Jan Vogel.

Μουσική: Μίνως Μάτσας.

Μοντάζ: Γιάννης Σακαρίδης.

Σκηνογράφος-ενδυματολόγος: Αλεξία Θεοδωράκη.

Ηχολήπτης: Σπύρος Αραβοσιτάς.

Σχεδιασμός ήχου-μιξάζ: Γιώργος Μικρογιαννάκης.

Διεύθυνση παραγωγής: Κοσμάς Σπηλιωτόπουλος.

Παραγωγός: Γιάννης Σακαρίδης.

Συμπαραγωγοί: ΕΡΤ Α.Ε., Marblemen (UK), Βένια Βέργου, Βασίλης Κωσταντιλιέρης (Arctos) Scripta Manent Tattoo Studio, Athens Filmmakers’ Coop.

Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Παίζουν: Γιάννης Στάνκογλου, Μάκης Παπαδημητρίου, Βασίλης Κουκαλάνι, Θέμις Μπαζάκα, Ερρίκος Λίτσης, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Ξένια Ντάνια, Ρέα Πεδιαδιτάκη, Σουλτάν Αμίρ, Πέτρος Σαντοβίτο, Αχιλλέας Κυριακίδης.

Διάρκεια: 83΄

Υπόθεση: Με φόντο την πολύβουη Πλατεία Αμερικής, τέσσερις διαφορετικοί άνθρωποι συναντιούνται και η πορεία του ενός καθορίζεται από τον άλλο. Ο Μπίλι (Γιάννης Στάνκογλου) και ο Νάκος (Μάκης Παπαδημητρίου) είναι φίλοι από παιδιά, όμως έχουν εξελιχθεί σε δύο διαμετρικά αντίθετους χαρακτήρες. Ο Νάκος, ζει ακόμα με τους γονείς του (Θέμις Μπαζάκα, Ερρίκος Λίτσης), μισεί τους ξένους που έχουν κατακλύσει το μόνο πράγμα που του δίνει ταυτότητα, τη γειτονιά του. Εκεί, ο Μπίλι, ένας rock n’ roll σαραντάρης με το δικό του μπαρ και το παράνομο tattoo studio στο πατάρι, παρατηρεί τις αλλαγές στο τοπίο μέχρι που μια αναπάντεχη ερωτική ιστορία βομβαρδίζει τον μικρόκοσμό του. Η Τερέζα (Ξένια Ντάνια), μια μπλεγμένη στα δίχτυα της Μαφίας Αφρικανή τραγουδίστρια, θέλει να καλύψει ένα παλιό tattoo, επισκέπτεται τον Μπίλι και η χημεία μεταξύ τους είναι ακαριαία. Παράλληλα, ο Τάρεκ (Βασίλης Κουκαλάνι), ένας απελπισμένος πρόσφυγας από τη Συρία με τη 10άχρονη κόρη του, απευθύνεται όπου μπορεί για να φύγει από τη χώρα. Όσο ο Νάκος καταστρώνει σχέδιο εξολόθρευσης μεταναστών, η τύχη υφαίνει τη δική της πλοκή και φέρνει τις μοίρες των ανθρώπων κοντά, όσο μακριά κι αν γεννήθηκαν.

Η δεύτερη ταινία του Γιάννη Σακαρίδη («Wild Duck») διαδραματίζεται στην ομώνυμη πλατεία Αμερικής και απλώνει έναν ανθρώπινο ιστό από διαδρομές που τέμνονται.

Ο σκηνοθέτης πλέκει το ρεαλιστικό με το ποιητικό, κεντάει τη σκληρή πραγματικότητα με πνεύμα αλληλεγγύης και μεταμορφώνει τις τυχαίες συναντήσεις σε λυτρωτικές ή ακόμα και μοιραίες εμπειρίες. Αν ο ένας πρωταγωνιστής στρέφεται στη βία, ο άλλος ως αντίβαρο στρέφεται στην ανιδιοτέλεια. Έτσι, η πλατεία Αμερικής, Amerika Square για όλους τους «ξένους» της, συνεχίζει να σφύζει από ενέργεια, ζωή και όνειρα. Ακόμα και αν είναι όνειρα διαφυγής.

Εξαιρετικές οι ερμηνείες των βασικών πρωταγωνιστών με τον Μάκη Παπαδημητρίου να κινείται μεταξύ αστείου και απειλητικού, τον Γιάννη Στάνκογλου να ενσαρκώνει έναν γνήσιο ήρωα της διπλανής πόρτας, τον Βασίλη Κουκαλάνι να υποδύεται με ευαισθησία έναν Σύριο μετανάστη σε απόγνωση και την Ξένια Ντάνια στο ρόλο μιας τραγουδίστριας που θέλει να φύγει για καλύτερα μέρη. Καταλυτικές οι εμφανίσεις της Θέμιδος Μπαζάκα, του Ερρίκου Λίτση και του Αλέξανδρου Λογοθετίδη που ανήκουν οργανικά στο μωσαϊκό της ταινίας.

 Φεστιβάλ & Βραβεία

Η «Πλατεία Αμερικής» προβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2016 στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 57ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου και απέσπασε τρία Βραβεία: Ειδική Μνεία στον ηθοποιό Βασίλη Κουκαλάνι, Βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου) για Ελληνική Ταινία, καθώς και το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής στα Βραβεία Νεότητας. Επίσης, στα Βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σακαρίδης, κέρδισε το Βραβείο Μοντάζ.

Τέλος, η ταινία συμμετείχε σε πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ (Μπουσάν, Σικάγο, Τριέστη κ.ά.).