«Η ζωή εν τάφω» – Τα δύο επόμενα επεισόδια της αντιπολεμικής σειράς...

«Η ζωή εν τάφω» – Τα δύο επόμενα επεισόδια της αντιπολεμικής σειράς στην ΕΡΤ1 11 & 18.04.2019

ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ

«Η ζωή εν τάφω»

Το αριστούργημα του Στράτη Μυριβήλη
στην ΕΡΤ1

Το δέκατο και το ενδέκατο επεισόδιο της νέας σειράς «Η ζωή εν τάφω», που βασίζεται στο ομότιτλο αντιπολεμικό μυθιστόρημα του Στράτη Μυριβήλη, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1, την Πέμπτη 11 και την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019, στις 22:00.

Η δραματική σειρά εποχής, σε σενάριο και σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά, θα ολοκληρωθεί σε 16 ωριαία επεισόδια.

Λίγα λόγια για την υπόθεση: Έπειτα από την ερωτική επιστολογραφία του Αντώνη Κωστούλα, εθελοντή στρατιώτη στη Μεραρχία Αρχιπελάγους, με την τρυφερή Μυρσίνη, δασκάλα του Παρθεναγωγείου Μυτιλήνης, ακολουθούμε τα βήματα των πολιτικών εξελίξεων που μας οδηγούν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και γενικότερα διαπλέουμε σε μια διαχρονική ματιά των απάνθρωπων συνθηκών και της καταστροφικής ματαιότητας κάθε πολέμου. Μία υπέροχη, ευαίσθητη ερωτική ιστορία, που μεγαλώνει όπως «μια παπαρούνα» στα ζοφερά χαρακώματα.

Τα γυρίσματα της σειράς πραγματοποιήθηκαν σε πολλά σημεία της Ελλάδας και κυρίως στη Μυτιλήνη, τη Μακεδονία και την Αττική.

Το casting συνθέτουν μεγάλα και καταξιωμένα ονόματα του εγχώριου καλλιτεχνικού στερεώματος, όπως Δημήτρης Μοθωναίος, Γιάννης Μπέζος, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Πουρσανίδης, Γιώργος Αρμένης, Δημήτρης Ήμελλος, Ερρίκος Λίτσης, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Βαγγέλης Στρατηγάκος.

 

Αντιπολεμική δραματική σειρά 16 επεισοδίων, παραγωγής 2018-2019.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Τάσος Ψαρράς.

Παραγωγός: Γιώργος Κυριάκος.

Οργάνωση παραγωγής: Γιώργος Παπαδάτος.

Σκηνογραφία: Σπύρος Λάσκαρης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Δρακουλαράκος.

Ενδυματολόγος: Ιουλία Σταυρίδου.

Εκτέλεση παραγωγής: View Master Films.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 11 Απριλίου 2019, ώρα 22:00

Eπεισόδιο 10ο. Από τη στιγμή που ο λόχος του Αντώνη μετατέθηκε σ’ ένα ενεργό χαράκωμα, τα πολεμικά καθήκοντα είναι καθημερινά με αποτέλεσμα να είναι συνεχείς και οι απώλειες σε έμψυχο υλικό. Αυτό οδηγεί σε παραφροσύνη και σε λιποταξία. Ήδη στο Σύνταγμα και στο λόχο εμφανίζονται τα πρώτα περιστατικά.

Οι εντάσεις και οι συνεχείς βομβαρδισμοί μεταβάλλουν και τον ψυχισμό εθελοντών που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλευρό της Εθνικής Άμυνας. Ένας τέτοιος είναι και ο Γιγάντης. Τον έχει κυριεύσει ο φόβος κι ο πανικός και μένει σ’ ένα αμπρί έξω από το κεντρικό χαράκωμα, περιμένοντας πότε θα τον πετύχει ένα θραύσμα από οβίδα για να ησυχάσει για πάντα.

Ο Αντώνης και ο Κίμων τον βοηθούν να βαθύνει το ιδιότυπο αμπρί του για να έχει καλύτερη προστασία από τους βομβαρδισμούς που είναι πλέον συχνοί τόσο από ξηρά όσο κι από αέρα. Ωστόσο, μια μέρα ο Γιγάντης εξομολογείται στον Αντώνη πως αποφάσισε να λιποτακτήσει, ακολουθώντας μια παρέα από τα «παλιά». Από αγωνιστές που ακολούθησαν τον Βενιζέλο για να ταχθούν με την Αντάντ, δηλαδή τους Αγγλογάλλους και τους συμμάχους τους. Μάλιστα, απόρησε πως ήταν δυνατόν κάποτε να διαδηλώνουν φωνάζοντας υπέρ του πολέμου.

Ο Αντώνης κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες να τον πείσει να μη λιποτακτήσει και στο τέλος τα κατάφερε. Ωστόσο, λίγο αργότερα συνέβη ένα περιστατικό που βάρυνε στη συνείδηση του Αντώνη.

 Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 18 Απριλίου 2019, ώρα 22:00

Eπεισόδιο 11ο. Ο θάνατος του Γιγάντη γέμισε με θλίψη τον Αντώνη και τους άλλους συμπολεμιστές του. Μάλιστα, ο Αντώνης θυμήθηκε τον Μπαρμπαστυλιανό τον «αβτζή», κυνηγό από ένα χωριό του Λεπέτυμνου από τα πιο απόκρημνα. Αυτός λοιπόν ο βουνίσιος άνθρωπος μια μέρα τουφέκισε ένα σκυλί του στο δεξί μπροστινό του πόδι γιατί χύθηκε πάνω σ’ ένα κοπάδι πέρδικες που δροσιζόταν σε μια γούβα νερό…

Στο μεταξύ, δύο νέοι στρατιώτες εντάχθηκαν στη διμοιρία του Αντώνη. Ο Δημητράτος και ο Γιακόμπ, ένας Εβραίος από τη Θεσσαλονίκη. Ήταν ο μοναδικός Εβραίος στη Μεραρχία Αιγαίου Πελάγους κι ο λοχαγός φοβόταν μη τον απομονώσουν οι υπόλοιποι.

Από τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα αυτής της περιόδου ήταν η απομάκρυνση του Κωνσταντίνου από τον θρόνο και η επιστροφή του Βενιζέλου στην Αθήνα που κήρυξε αμέσως γενική επιστράτευση.

Τρεις νέες ελληνικές μεραρχίες έφυγαν για το μέτωπο, δίνοντας ελπίδες στη Μυρσίνη και στις ξαδέλφες της για πιθανή απόλυση του Αντώνη. Δυστυχώς οι ελπίδες των κοριτσιών δεν επαληθεύτηκαν από τα γεγονότα.

Ωστόσο, μια νέα κατάσταση δημιουργήθηκε για την καθημερινότητα των στρατιωτών της Αιγαιοπελαγίτικης Μεραρχίας και φυσικά του Αντώνη. Λόγω των απωλειών από τις μάχες και τη δυσεντερία, η μεραρχία θα αποσυρόταν σ’ ένα κοντινό χωριό, τη Βελούζινα, για ανάπαυση και ανασύνταξη. Ήδη η υγρασία και οι κακουχίες ξύπνησαν το τραύμα του Αντώνη από τους Βαλκανικούς Πολέμους που τον ταλαιπωρούσε.

Στα επεισόδια 10ο και 11ο παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Σουξές, Νίκος Αλεξίου, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ρεγγίνα Παντελίδη, Μαρία Κίτσου, Τάκης Βαμβακίδης, Άρης Αντωνόπουλος, Βαγγέλης Στρατηγάκος, Δημήτρης Λιόλιος, Άρης Μπαλής, Στέλιος Καλαϊτζής, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Δημήτρης Πασσάς, Δημήτρης Σαμόλης, Στέλιος Ξανθουδάκης, Μάρθα Μπούρχα, Μαρία Σταυράκη, Λευτέρης Παπακώστας, Θάλεια Σταματέλου, Παναγιώτης Μποτίνης, Ράνια Οικονομίδου, Έκτορας Λιάτσος, Σωτήρης Τσακομίδης, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Κωνσταντίνος Γώγουλος.

Για επιπλέον φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.