«Η ζωή εν τάφω» – Το έκτο επεισόδιο της εξαιρετικής σειράς στην...

«Η ζωή εν τάφω» – Το έκτο επεισόδιο της εξαιρετικής σειράς στην ΕΡΤ1 07.03.2019

ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ

«Η ζωή εν τάφω»

Το αριστούργημα του Στράτη Μυριβήλη
στην ΕΡΤ1

Το έκτο επεισόδιο της νέας σειράς «Η ζωή εν τάφω», που βασίζεται στο ομότιτλο αντιπολεμικό μυθιστόρημα του Στράτη Μυριβήλη, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1, την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019, στις 22:00.

Η δραματική σειρά εποχής, σε σενάριο και σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά, θα ολοκληρωθεί σε 16 ωριαία επεισόδια.

Λίγα λόγια για την υπόθεση: Έπειτα από την ερωτική επιστολογραφία του Αντώνη Κωστούλα, εθελοντή στρατιώτη στη Μεραρχία Αρχιπελάγους, με την τρυφερή Μυρσίνη, δασκάλα του Παρθεναγωγείου Μυτιλήνης, ακολουθούμε τα βήματα των πολιτικών εξελίξεων που μας οδηγούν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και γενικότερα διαπλέουμε σε μια διαχρονική ματιά των απάνθρωπων συνθηκών και της καταστροφικής ματαιότητας κάθε πολέμου. Μία υπέροχη, ευαίσθητη ερωτική ιστορία, που μεγαλώνει όπως «μια παπαρούνα» στα ζοφερά χαρακώματα.

Τα γυρίσματα της σειράς πραγματοποιήθηκαν σε πολλά σημεία της Ελλάδας και κυρίως στη Μυτιλήνη, τη Μακεδονία και την Αττική.

Αντιπολεμική δραματική σειρά 16 επεισοδίων, παραγωγής 2018-2019.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Τάσος Ψαρράς.

Παραγωγός: Γιώργος Κυριάκος.

Οργάνωση παραγωγής: Γιώργος Παπαδάτος.

Σκηνογραφία: Μιχάλης Σδούγγος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Δρακουλαράκος.

Ηχοληψία: Δημήτρης Κανελλόπουλος, Νίκος Μπουγιούκος.

Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου.

Ενδυματολόγος: Ιουλία Σταυρίδου.

Εκτέλεση παραγωγής: View Master Films.

Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Μοθωναίος, Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Θάλεια Σταματέλου, Νάντια Δαλκυριάδου, Άρης Μπαλής, Έκτορας Λιάτσος, Βασίλης Κουκαλάνι, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ερρίκος Λίτσης, Βαγγέλης Στρατηγάκος, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Μάριος Κρητικόπουλος, Γιάννης Παπαγιάννης, Γιάννης Ζωγράφος, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Δημήτρης Λιόλιος, Γιάννης Κοκιασμένος, Κώστας Καστανάς, Πολύδωρος Βογιατζής, Δημήτρης Κουτρουβιδέας, Ηρώ Μπέζου, Δημήτρης Μήτρου, Κωνσταντίνος Τσονόπουλος, Γιώργος Σπάνιας, Ανδρέας Κανελλόπουλος, Νικόλας Πανταζής, Μαρία Βαρθακούρη, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019, ώρα 22:00

Επεισόδιο 6ο. Έπειτα από αρκετές μέρες αναμονής, το πολυπόθητο γράμμα από την Κοντυλένια έφθασε στον Μιχαήλο. Δεν πρόλαβε όμως να το διαβάσει. Μια ξαφνική ριπή του ανέμου το άρπαξε μέσα από τα χέρια του και το πέταξε σε μια πλαγιά του βουνού.

Η φάλαγγα της Εθνικής Άμυνας ήταν η πρώτη ελληνική μονάδα που έφτανε στο Μοναστήρι. Οι Γάλλοι αξιωματικοί ενημέρωσαν τους Έλληνες συναδέλφους τους για τις συνθήκες που θα αντιμετώπιζαν στο χαράκωμα. Μόλις έγινε γνωστό πως ο ελληνικός στρατός έφτασε στο Μοναστήρι πολλοί  Έλληνες έσπευσαν να χαιρετίσουν τους στρατιώτες.  Ανάμεσά τους και μια νεαρή κοπέλα που έφερε σοκολάτες στον Αντώνη. Αργά το βράδυ οι στρατιώτες άρχισαν να μπαίνουν στο χαράκωμα.

Τα αμπριά δεν έφταναν για όλους και αρκετοί κοιμήθηκαν στο χώμα. Η ταλαιπωρία και η κούραση από τον ποδαρόδρομο φέρνει γκρίνια στους εθελοντές. Ο Αντώνης μοιράστηκε το ίδιο αμπρί με τον αδελφό του. Αν και ήταν κατάκοπος κάθισε να γράψει δυο λόγια στη Μυρσίνη. Το κερί που φώτιζε το αμπρί του, έγινε αιτία να του κάνει δριμύτατες παρατηρήσεις ο Γάλλος υπαξιωματικός που ήταν υπεύθυνος για την ελληνική μονάδα. Πριν κοιμηθεί ο Αντώνης έρχεται σ’ επαφή και με μια δυσάρεστη έκπληξη. Ένας μεγάλος προβολέας φώτιζε περιοδικά το ελληνικό χαράκωμα ψάχνοντας να ανακαλύψει  στρατιώτες.  Με το ξημέρωμα η γκρίνια και η φασαρία μεγάλωσαν. Πέρα απ’ όλα τα άλλα προστέθηκε η έλλειψη νερού.

Ο λοχαγός απείλησε πως αν δεν σταματούσαν οι φωνές και οι φασαρίες θα αναγκαζόταν να βάλει φρουρά στη μοναδική βρύση του χαρακώματος. Ο Αντώνης  παρομοίωσε ειρωνικά το χώρο μπροστά απ’ το χαράκωμα με σκηνή θεάτρου που έπαιζε το έργο «Η ζωή κι ο θάνατος για την ελευθερία των λαών». Δράμα για τους ίδιους και κωμωδία γι’ αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις. Ωστόσο πριν φύγει η μέρα ο λοχαγός αποφάσισε να δώσει στον Κωστούλα ένα γαλόνι. Θα γινόταν πλέον δεκανέας διμοιρίτης. Ο Αντώνης δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία γι’ αυτή την προαγωγή σε αντίθεση  με τον αδελφό του τον Κίμωνα  που ήταν περήφανος και χαρούμενος για τη διάκριση του αδελφού του.