«Η ζωή εν τάφω» – Το πέμπτο επεισόδιο της εξαιρετικής σειράς στην...

«Η ζωή εν τάφω» – Το πέμπτο επεισόδιο της εξαιρετικής σειράς στην ΕΡΤ1 28.02.2019

ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ

«Η ζωή εν τάφω»

Το αριστούργημα του Στράτη Μυριβήλη
στην ΕΡΤ1

Το πέμπτο επεισόδιο της νέας σειράς «Η ζωή εν τάφω», που βασίζεται στο ομότιτλο αντιπολεμικό μυθιστόρημα του Στράτη Μυριβήλη, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1, την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019, στις 22:00.

Η δραματική σειρά εποχής, σε σενάριο και σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά, θα ολοκληρωθεί σε 16 ωριαία επεισόδια.

Λίγα λόγια για την υπόθεση: Έπειτα από την ερωτική επιστολογραφία του Αντώνη Κωστούλα, εθελοντή στρατιώτη στη Μεραρχία Αρχιπελάγους, με την τρυφερή Μυρσίνη, δασκάλα του Παρθεναγωγείου Μυτιλήνης, ακολουθούμε τα βήματα των πολιτικών εξελίξεων που μας οδηγούν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και γενικότερα διαπλέουμε σε μια διαχρονική ματιά των απάνθρωπων συνθηκών και της καταστροφικής ματαιότητας κάθε πολέμου. Μία υπέροχη, ευαίσθητη ερωτική ιστορία, που μεγαλώνει όπως «μια παπαρούνα» στα ζοφερά χαρακώματα.

Τα γυρίσματα της σειράς πραγματοποιήθηκαν σε πολλά σημεία της Ελλάδας και κυρίως στη Μυτιλήνη, τη Μακεδονία και την Αττική.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 22:00

Αντιπολεμική δραματική σειρά 16 επεισοδίων, παραγωγής 2018-2019.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Τάσος Ψαρράς.

Παραγωγός: Γιώργος Κυριάκος.

Οργάνωση παραγωγής: Γιώργος Παπαδάτος.

Σκηνογραφία: Μιχάλης Σδούγγος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Δρακουλαράκος.

Ηχοληψία: Δημήτρης Κανελλόπουλος, Νίκος Μπουγιούκος.

Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου.

Ενδυματολόγος: Ιουλία Σταυρίδου.

Εκτέλεση παραγωγής: View Master Films.

Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Μοθωναίος, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Γιάννης Μπέζος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Πουρσανίδης, Γιώργος Αρμένης, Δημήτρης Ήμελλος, Ερρίκος Λίτσης, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Βαγγέλης Στρατηγάκος.

Παίζουν, επίσης: Νικόλας Πανταζής, Δημήτρης Λιόλιος, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Δημήτρης Πασσάς, Γιάννης Κοκιασμένος, Έκτορας Λιάτσος, Βασίλης Κουκαλάνι, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Άρης Μπαλής, Μάριος Κρητικόπουλος, Γιάννης Παπαγιάννης, Γιάννης Ζωγράφος, Αχιλλέας Σκεύης, Θοδωρής Φραντζέσκος, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Θάλεια Σταματέλου, Ρεγγίνα Παντελίδη, Βίκυ Κάτσικα, Δημήτρης Σαμόλης, Γιώργος Γλάστρας, Ανδρέας Ζήκουλης, Μάρθα Μπούρχα, Μαρία Σταυράκη

Επεισόδιο 5ο. Η  Μυρσίνη αποφασίζει να πάει στη Θεσσαλονίκη να συναντήσει τον Αντώνη πριν φύγει για το μέτωπο. Ωστόσο το δρομολόγιο του πλοίου ματαιώνεται λόγω του καιρού κι  έτσι  χάνει μια τελευταία ευκαιρία να τον δει. Στο καφενείο του λιμανιού θα συναντήσει τον Ίωνα, συμφοιτητή  και φίλο του Αντώνη, που της προτείνει να βρεθούν μια από τις επόμενες μέρες, αλλά η Μυρσίνη δεν δείχνει να συμμερίζεται το ενδιαφέρον του. Στη Θεσσαλονίκη, μετά την σύντομη εκπαίδευση, οι εθελοντές της Μεραρχίας του Αιγαίου δίνουν τον όρκο στην Πατρίδα  κι αρχίζουν το μακρινό δρόμο για τα χαρακώματα του Περιστερίου με επικεφαλής τη μπάντα. Η πρώτη εικόνα που τους προετοιμάζει για τον πόλεμο είναι μια ομάδα Ιταλών στρατιωτών που τυφλώθηκαν από τα αέρια και φιλοξενούνται  σε ένα μικρό σταθμό Πρώτων Βοηθειών. Καθώς βαδίζουν όλο και περισσότερο γίνεται αισθητή η έλλειψη νερού.

Σε μια στροφή, ανάμεσα σε  πλατάνια, ανέβρυζε μια νερομάνα και άφηνε τα νερά της να σχηματίσουν ένα μικρό ρυάκι πριν χαθούν μέσα στην πυκνή βλάστηση. Οι στρατιώτες άφησαν τη φάλαγγα και έπιναν γεμάτοι ευτυχία το νερό. Η χαρά τους κράτησε λίγο καθώς ο λοχαγός υπηρεσίας κάλπασε καταπάνω τους και άρχισε να χτυπά στο σωρό με το καμτσίκι του. Παρακάτω η φάλαγγα δέχτηκε τις πρώτες μπόμπες από ένα γερμανικό αεροπλάνο.

Για να προφυλαχτούν οι στρατιώτες αποσύρθηκαν σ’ ένα λοφίσκο. Εκεί ο λοχαγός Αργίτης, ταμίας του Συντάγματος, γνώρισε τον Μιχαήλο, τον υπάλληλο του Φαναριώτη, και τον πήρε για υπηρέτη. Στη συνέχεια, η φάλαγγα σταμάτησε για ανάπαυση σ’ ένα λόφο που ξεκουραζόταν ένα Ρωσικό Σύνταγμα. Γρήγορα Έλληνες και Ρώσοι έγιναν φίλοι κι όταν χώρισαν, οι Ρώσοι έβαλαν στις κάννες των όπλων των Ελλήνων παπαρούνες…    Για επιπλέον φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.