«Μυστικά ευζωίας με τον Δρ. Σαντζάι Γκούπτα» – Νέα εκπληκτική σειρά ντοκιμαντέρ στην...

«Μυστικά ευζωίας με τον Δρ. Σαντζάι Γκούπτα» – Νέα εκπληκτική σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ1 16-23.03.2020

ΝΕΑ ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Μυστικά ευζωίας με τον Δρ. Σαντζάι Γκούπτα»
(Chasing Life With Dr. Sanjay Gupta)

Όλα τα επεισόδια της νέας εκπληκτικής σειράς ντοκιμαντέρ «Μυστικά ευζωίας με τον Δρ. Σαντζάι Γκούπτα» (Chasing Life With Dr. Sanjay Gupta), έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν -σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1, από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020 έως και τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020 (εκτός Σαββατοκύριακου), στις 16:00.

Σειρά ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων, παραγωγής ΗΠΑ 2019.

Ο πολυβραβευμένος ιατρικός ανταποκριτής και νευροχειρουργός Δρ Σαντζάι Γκούπτα ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, αναζητώντας μυστικά για καλύτερη ζωή.

Ακολουθούμε τον Γκούπτα στην Ιαπωνία, την Ινδία, τη Βολιβία, τη Νορβηγία, την Ιταλία και την Τουρκία και διερευνούμε ασυνήθιστες παραδόσεις και σύγχρονες πρακτικές που βοηθούν να είμαστε υγιείς και η ζωή μας να έχει νόημα.

«Υπάρχουν μέρη σε όλο τον κόσμο όπου οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι, πιο υγιείς και ζουν περισσότερο απ’ όσο θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε», είπε ο Γκούπτα. «Ανακάλυψα τα μυστικά τους, απέδειξα ότι λειτουργούν και τώρα θέλω να τα μοιραστώ με τους τηλεθεατές».

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020, στις 16:00
Επεισόδιο 1ο: «Βολιβία»

Ο Δρ. Σαντζάι Γκούπτα ταξιδεύει σε όλη τη Βολιβία για να ανακαλύψει μυστικά ευζωίας. Στη Λα Παζ, η οποία είναι η πρωτεύουσα με το μεγαλύτερο υψόμετρο σε όλο τον κόσμο, ο Δρ. Σαντζάι μαθαίνει τις θετικές και τις αρνητικές συνέπειες που έχει το υψόμετρο στη λειτουργία της καρδιάς. Δοκιμάζει τσάι κόκας, το οποίο χρησιμοποιούν στη Βολιβία για να αντιμετωπίσουν την αδιαθεσία που προκαλεί το υψόμετρο.

Παρακολουθεί από κοντά την κατασκευή μιας μεσαιωνικής συσκευής που έχει σώσει τη ζωή χιλιάδων παιδιών που παρουσιάζουν καρδιολογικά προβλήματα, κάτι που συμβαίνει συχνά στα μεγάλα υψόμετρα. Στη συνέχεια, αναζητεί τη μυστηριώδη φυλή Τσιμάνε και ζει μαζί τους. Τα μέλη της φυλής θεωρούνται οι άνθρωποι με την καλύτερη αγγειακή υγεία.

Ο Δρ. Σαντζάι επιστρέφει πίσω στον πολιτισμό για να συζητήσει τα ευρήματά του με έναν από τους σημαντικότερους μελετητές της φυλής. Μαθαίνει με έκπληξη ποιο είναι το μυστικό που διατηρεί την καρδιά των ανθρώπων της φυλής σε τόσο καλή κατάσταση.

Τέλος, ο Δρ. Σαντζάι μελετά σε βάθος όλες αυτές τις νέες πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει και προσφέρει στον εαυτό του ένα γεύμα με καρπούς παντελώς άγνωστους, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τις υπερτροφές του μέλλοντος.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 17 Μαρτίου 2020, στις 16:00
Επεισόδιο 2ο: «Ιαπωνία»

Ο Δρ. Σαντζάι Γκούπτα ταξιδεύει στην Ιαπωνία για να ερευνήσει το ανησυχητικό φαινόμενο «καρόσι», που σημαίνει θάνατος λόγω υπερβολικής εργασίας, όπου το άγχος από τη μεγάλη πίεση στο εργασιακό περιβάλλον, καθώς και η έλλειψη προσοχής στην πνευματική υγεία, οδηγούν σε καρδιακά επεισόδια και στο υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών σε όλο τον κόσμο.

Ο Δρ. Σαντζάι συναντά ακτιβιστές και θύματα υπερβολικής εργασίας στο Τόκιο πριν να κατευθυνθεί προς την ύπαιθρο για να λάβει μέρος σε κάποιες από τις πιο παραδοσιακές και αντισυμβατικές μορφές ανακούφισης από το άγχος.

Στη συνέχεια, ταξιδεύει στον τροπικό Νότο, όπου αναζητεί τα μυστικά της εξαιρετικής μακροζωίας των κατοίκων της Οκινάουα, της «Χώρας των Αθανάτων».

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020, στις 16:00
Επεισόδιο 3ο: «Τουρκία»

Ο Δρ. Σαντζάι Γκούπτα ταξιδεύει στην Τουρκία, όπου η επιστήμη και η μυστική παράδοση μπλέκονται πολλές φορές. Χιλιετίες ολόκληρες, προσκυνητές και αυτοκράτορες, που πηγαίνουν από την Ευρώπη στη Μέση Ανατολή, στέκονται απορημένοι σε τούτο το σημείο του πλανήτη. Αυτός ο συνδυασμός επιστήμης και παράδοσης έχει συμβάλει καθοριστικά στον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι σημερινοί κάτοικοι της Τουρκίας το ζήτημα της υγείας.

Η Τουρκία προμηθεύει περίπου το 30% της ποσότητας των οπιοειδών  σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να παρασκευαστούν παυσίπονα που έχουν πάρει τη μορφή επιδημίας στον δυτικό κόσμο. Οι κάτοικοι της Τουρκίας, όμως, έχουν αποφύγει τον εθισμό. Πού στρέφονται οι κάτοικοι της Τουρκίας για θεραπεία;

Από τη διαχείριση των συμπτωμάτων του αυτισμού που επιτυγχάνεται με πρακτικές διαλογισμού από τους Περιστρεφόμενους Δερβίσηδες, μέχρι τη θεραπεία φλεγμονών με κεντρί μέλισσας, ο Δρ. Σαντζάι έρχεται αντιμέτωπος με φιλοσοφίες που αποτελούν πρόκληση για τον δικό του τρόπο σκέψης και τον αναγκάζουν να σκεφτεί πιο βαθιά το ρόλο του πνεύματος και του νου στη θεραπευτική διαδικασία.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020, στις 16:00
Επεισόδιο 4ο: «Ιταλία»

Πώς μπορεί μια χώρα που η οικονομία της γνωρίζει κάμψη, είναι επιρρεπής στο τσιγάρο και το ποτό, και αποφεύγει συστηματικά την άσκηση, να έχει τους πιο υγιείς κατοίκους στον κόσμο;

Σ’ αυτό το επεισόδιο, ο Δρ. Σαντζάι Γκούπτα ταξιδεύει στην Ιταλία για να το ανακαλύψει. Θα συναντηθεί με τον πατέρα του «Αργού Φαγητού», θα αναζητήσει το μυστικό της μακροζωίας στην «Μπλε Ζώνη» θα φάει μαζί με πολλές γενιές της ίδιας οικογένειας οινοπαραγωγών και θα δει με τα ίδια του τα μάτια πώς μια απλή πράξη συμπόνοιας μπορεί να φέρει πιο κοντά όλη την κοινότητα.

Όσο αναζητεί απαντήσεις, θα ανακαλύψει κάποιες από τις αιτίες που οι Ιταλοί ζουν περισσότερο και έχουν καλύτερη υγεία. Κατεβάζουν τους ρυθμούς και ακολουθούν τις παραδόσεις τους φαγητού, της οικογένειας και της πίστης.

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020, στις 16:00
Επεισόδιο 5ο: «Ινδία»

Ο Δρ. Σαντζάι Γκούπτα οργανώνει ένα προσωπικό ταξίδι με σκοπό να συμβιβάσει τις παραδόσεις της δικής του ινδικής κληρονομιάς με την εκπαίδευση που έχει λάβει ως γιατρός στη Δύση. Ταξιδεύει στην Κεράλα, την περιοχή με την καλύτερη υγεία σε όλη τη χώρα, για να ανακαλύψει πώς κάποιες από τις αρχαιότερες θεραπευτικές πρακτικές στην Ινδία διαμορφώνουν το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης… από την εξάσκηση σε πολεμικές τέχνες σε τοπικό επίπεδο μέχρι τα νοσοκομεία που λειτουργούν σύμφωνα με τις αρχές της Αγιουρβέδα και τα εργαστήρια που μελετούν τα επιστημονικά στοιχεία της γιόγκα.

Κάθεται μαζί με τον λάτρη της γιόγκα, πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, για να μάθει πώς οι αρχαίες παραδόσεις μπορούν να αναδιαμορφώσουν την υγειονομική περίθαλψη του 21ου αιώνα.

Τέλος, ο Δρ. Σαντζάι περνά την Ινδική Πρωτοχρονιά με την οικογένειά του στο Δελχί και μοιράζεται ένα θεραπευτικό αγιουρβεδικό γεύμα.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, στις 16:00
Επεισόδιο 6ο (τελευταίο): «Νορβηγία»

Ευτυχία. Παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας, στη διάθεσή μας, στα συναισθήματά μας. Ο Δρ. Σαντζάι Γκούπτα εξερευνά τη σκοτεινή, παγωμένη πόλη του Αρκτικού Κύκλου, την πόλη Τρόμσο για να ανακαλύψει το μυστικό της. Μήνες στο σκοτάδι, σχεδόν ολοκληρωτική απομόνωση και πολικές θερμοκρασίες δεν καταβάλουν τους Νορβηγούς.

Έχουν μάθει να αγκαλιάζουν το περιβάλλον τους και να το χρησιμοποιούν για να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας τους. Στο κατάστρωμα ενός ερευνητικού σκάφους, ο Δρ. Σαντζάι συμμετέχει στην έρευνα για ένα ιατρικό θαύμα για να σωθεί η ανθρωπότητα. Περπατώντας σε χιονοσκέπαστα βουνά θα ανακαλύψει το μυστικό για την καταπολέμηση της χειμωνιάτικης κατάθλιψης.

Και ενάντια σε κάθε έννοια ορθής κρίσης, θα βουτήξει στα παγωμένα νερά του Αρκτικού Κύκλου, προκειμένου να κατανοήσει μια ιστορία επιβίωσης, η οποία θα προκαλέσει επανάσταση στην Ιατρική με τη μορφή που τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Για επιπλέον φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.