«Ο Μιλού το Μάη» του Λουί Μαλ στην ΕΡΤ1 19.05.2019

«Ο Μιλού το Μάη» του Λουί Μαλ στην ΕΡΤ1 19.05.2019

ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΑΗ ΤΟΥ ΄68

«Ο Μιλού το Μάη»

(Milou en Mai / Milou in May)

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 19 Μαΐου 2019, στις 00:05

Milou en Mai (7)

Δραματική κομεντί, συμπαραγωγής Γαλλίας-Ιταλίας 1990.

Σκηνοθεσία: Λουί Μαλ.

Σενάριο: Λουί Μαλ, Ζαν-Κλοντ Καριέρ.

Παίζουν: Μισέλ Πικολί, Μιου Μιου, Μισέλ Ντισοσουά, Μπρούνο Καρέτ, Πολέτ Ντιμπόστ, Ντομινίκ Μπλαν, Αριέτ Βαλτέρ, Μαρτίν Γκοτιέ, Φρανσουά Μπερλεάν, Βαλερί Λεμερσιέ.

Διάρκεια: 107΄

Milou en Mai (8)

Υπόθεση: Ο Μιλού δεν έχει αφήσει ποτέ το πατρικό του σπίτι, παρότι έχει πατήσει τα εξήντα. Η μητέρα του, με την οποία ζουν μαζί, πεθαίνει τη στιγμή που ξεσπά ο Μάης του ’68 στο Παρίσι. Όλη η οικογένεια μαζεύεται στο εξοχικό για την κηδεία, η οποία γίνεται με φόντο τα γεγονότα. Ο αδερφός του Μιλού, ανταποκριτής της «Le Monde» στο Λονδίνο, ο οποίος περνάει την περισσότερη ώρα στο ράδιο. Μια ανιψιά, η οποία ενδιαφέρεται για το σπίτι και ένα δαχτυλίδι της γιαγιάς που το έχει η ξαδέλφη της, Καμίγ, κόρη του Μιλού. Ένας οδηγός φορτηγού, ο οποίος μεταφέρει ντομάτες και δεν μπορεί να φτάσει μέχρι το Παρίσι λόγω των γεγονότων, φτάνει με τον ανιψιό του Μιλού, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην εξέγερση. Ο καθένας φτάνει στο εξοχικό με τις δικές του έγνοιες, αλλά, προοδευτικά, είναι η άνοιξη στην εξοχή αυτή που θα κυριαρχήσει, χαλαρώνοντας τους πάντες, ακόμη κι όταν η κηδεία θα αναβληθεί γιατί ο κληρικός της περιοχής απεργεί…

Milou en Mai (5)

Χωρίς να απεικονίζει ποτέ τα ίδια τα γεγονότα του Μάη του ’68, που συγκλόνισαν τη Γαλλία και όχι μόνο, ο Λουί Μαλ φιλοτεχνεί έναν γοητευτικό μικρόκοσμο της γαλλικής κοινωνίας στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ο οποίος, όπως και η οικογένεια της ταινίας που μοιάζει να κυριεύεται από το χάος μετά το χαμό της γυναίκας η οποία κρατούσε τις ισορροπίες, αδυνατεί να συλλάβει την κοσμογονική αλλαγή που συντελείται γύρω του.

Milou en Mai (9)

Η ταινία ήταν υποψήφια το 1991 για το Βραβείο Bafta Καλύτερης Ξενόγλωσσης (μη αγγλικής) ταινίας και έχει αποσπάσει το Βραβείο Σεζάρ Β΄γυναικείου ρόλου 1991.

Milou en Mai (10) Milou en Mai (6) Milou en Mai (4) Milou en Mai (2)