«O Σωσίας» – Η σύγχρονη κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Ντοστογιέφσκι στην ΕΡΤ1 01.02.2019

ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ
Α’ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«O Σωσίας»

(The Double)

Στις 9 Φεβρουαρίου 2019, συμπληρώνονται 138 χρόνια από το θάνατο του Φιόντορ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι (1821-1881). Με αφορμή αυτή την επέτειο, η ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του σημαντικότερου ίσως Ρώσου συγγραφέα του 19ου αιώνα και προβάλλει τη σύγχρονη κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του «Ο Σωσίας» -σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση- στην ΕΡΤ1, την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 00:10.

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου 2019, στις 00:10

Θρίλερ με τη μορφή μαύρης κωμωδίας, παραγωγής Αγγλίας 2013.

Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Αγιοάντε.

Σενάριο: Ρίτσαρντ Αγιοάντε, Άβι Κορίν (βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι).

Διεύθυνση φωτογραφίας: Έρικ Γουίλσον.

Μουσική: Άντριου Χιούιτ.

Παίζουν: Τζέσι Άιζενμπεργκ, Μία Γουασικόφσκα, Γουάλας Σον, Νόα Τέιλορ, Κάθι Μοριάρτι, Τζέιμς Φοξ, Γιασμίν Πέιτζ.

Διάρκεια: 93΄

Υπόθεση: Ο Σάιμον Τζέιμς είναι ένας τυπικός υπάλληλος γραφείου που εργάζεται σε μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία. Το αφεντικό του και οι συνάδελφοί του, τον υποτιμούν συνεχώς, η μητέρα του κάνει παράπονα για όλα και το χειρότερο όλων, η Χάνα, η όμορφη βοηθός στο τμήμα φωτοαντίγραφων, τον αγνοεί. Όπου και να στραφεί ο Σάιμον βρίσκει μόνο εμπόδια και η ζωή του φαίνεται να μην έχει καμία απολύτως βελτίωση.

Τα πράγματα θα χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο με τον ερχομό του καινούργιου συναδέλφου του, Τζέιμς Σάιμον. Ο Τζέιμς είναι ολόιδιος εξωτερικά με τον Σάιμον, αλλά έχει όλα όσα του λείπουν. Αυτοπεποίθηση, χαρίσματα και ένα μοναδικό ταλέντο στο να σαγηνεύει τις γυναίκες. Αναπόφευκτα ο Τζέιμς θα αρχίσει να παίρνει τη ζωή του Σάιμον…

«O Σωσίας» περιγράφει την κωμική όσο και τραγική ιστορία ενός ασήμαντου καθημερινού ανθρώπου, που οδηγείται στην ψυχική κατάρρευση όταν συναντά τον σωσία του.

Αστεία, τρομακτική, αλλά και ονειρική, η ταινία αντιμετωπίζει το αιώνιο πρόβλημα της μοναξιάς και της ανάγκης μας ν’ αγαπήσουμε και ν’ αγαπηθούμε.

Ο Βρετανός Ρίτσαρντ Αγιοάντε, σκηνοθέτης του πολυβραβευμένου «Submarine», επιστρέφει με μια σκοτεινή σατιρική μεταφορά του ομότιτλου έργου του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι με πρωταγωνιστή τον Τζέσι Άιζενμπεργκ («Social Network», «Now You See Me») σε μια δυνατή διπλή ερμηνεία και μαζί του τη Μία Γουασικόφσκα («Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», «Stoker»).

Η ταινία, που κέρδισε κοινό και κριτικούς, συμμετείχε επίσημα στα Φεστιβάλ του Τορόντο, του Sundance και του Λονδίνου.