Οι συναυλίες της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στην ΕΡΤ3 23...

Οι συναυλίες της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στην ΕΡΤ3 23 & 24.05.2020

Οι συναυλίες της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ

στην ΕΡΤ3

Μια σειρά από μαγνητοσκοπημένες συναυλίες της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, προγραμμάτισε και θα προβάλλει η ΕΡΤ3 τον Μάιο στη δημοφιλή τηλεοπτική ζώνη της κλασικής μουσικής κάθε Σάββατο και Κυριακή. Συγκεκριμένα:

Σάββατο 23 Μαΐου 2020, στις 08:20
Έργα των Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και Δημήτρη Μητρόπουλου

Μαγνητοσκοπημένη συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ που πραγματοποιήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2018 στο Studio D, στην Κατεχάκη.

Η Ορχήστρα ερμηνεύει το «Κοντσέρτο για πιάνο Νο 5 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 73» του Λ. Β. Μπετόβεν, γνωστό ως «Αυτοκρατορικό», το οποίο ήταν το τελευταίο κοντσέρτο για πιάνο του συνθέτη.

Η συναυλία περιλαμβάνει επίσης την Εισαγωγή από τη μουσική σύνθεση «Έγκμοντ, έργο 84» του Λ. Β. Μπετόβεν, την οποία έγραψε για το ομώνυμο θεατρικό έργο του Γκαίτε. Ο Μπετόβεν εμπνεύστηκε από τη σθεναρή αντίσταση στην καταπίεση του Κόμη του Έγκμοντ (1522-1568), ήρωα της Φλάνδρας, ο οποίος την εποχή της βασιλείας του Φιλίππου Β΄ της Ισπανίας, εκτελέστηκε στην αγορά των Βρυξελλών.

Τέλος, παρουσιάζεται και η σύνθεση του Δημήτρη Μητρόπουλου «Ιππόλυτος Στεφανηφόρος», που γράφτηκε για την παράσταση «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη, η οποία ανέβηκε από το Εθνικό Θέατρο, το 1937, στο Ηρώδειο σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ροντήρη.

Σολίστ: Δανάη Καρά (πιάνο)

Διεύθυνση Ορχήστρας: Ηλίας Βουδούρης  

Διάρκεια: 68΄

Κυριακή 24 Μαΐου 2020, στις 08:30
Έργα των Φρίντριχ Γκούλντα, Μανουέλ ντε Φάγια, Ζορζ Μπιζέ

Μαγνητοσκοπημένη συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ που πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου 2018 στο Studio D, στην Κατεχάκη. 

Η Ορχήστρα ερμηνεύει το «Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και πνευστά» του Φρίντριχ Γκούλντα (Friedrich Gulda, 1930-2000), ενός σύγχρονου Αυστριακού πιανίστα και συνθέτη, που θεωρούσε την κλασική και την τζαζ ισόκυρες μορφές της μουσικής τέχνης. Το συγκεκριμένο έργο είναι από τα πιο ενδιαφέροντα του σύγχρονου ρεπερτορίου για βιολοντσέλο, γράφτηκε για τον Αυστριακό τσελίστα Χάινριχ Σιφ και παίχτηκε τον Οκτώβριο του 1981 στο Konzerthaus της Βιέννης από τον ίδιο, με το συνθέτη να διευθύνει. Σολίστ στη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ είναι ο Χρήστος Γρίμπας.

Ακολουθεί η Σουίτα αρ.1 από το μπαλέτο «Το Τρίκοχο Καπέλο» του Ανδαλουσιανού μουσικοσυνθέτη και πιανίστα Μανουέλ ντε Φάγια (1876-1946). Το μπαλέτο υπήρξε ανάθεση- παραγγελία για τα περίφημα «Ρωσικά Μπαλέτα» και έκανε πρεμιέρα στις 22 Ιουλίου του 1919 στο Λονδίνο, σε χορογραφία του Λ. Μασίν, μουσική διεύθυνση του Ε. Ανσερμέ και σκηνικά – κοστούμια του Π. Πικάσο.

Η συναυλία ολοκληρώνεται με το «Toreador», το τελευταίο μέρος από τη Σουίτα Νο1 της «Κάρμεν» του Ζορζ Μπιζέ. Πρόκειται για ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα θέματα της όπερας. Είναι ένα γρήγορο και αισιόδοξο εμβατήριο και σηματοδοτεί την είσοδο του ταυρομάχου στην όπερα, με το «Τραγούδι του ταυρομάχου», στο οποίο περιγράφονται οι περιπέτειές του στην αρένα!

Μουσική διεύθυνση: Miguel Angel Navarro Gimeno

Διάρκεια: 60΄