«Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ: Αυτός είμαι εγώ» – Ένα μοναδικό μουσικό ντοκιμαντέρ στην...

«Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ: Αυτός είμαι εγώ» – Ένα μοναδικό μουσικό ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ1 15.05.2020

ΜΟΥΣΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 

Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ: Αυτός είμαι εγώ»
(Sammy Davis, Jr .: Το Gotta Be Me)
Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 15 Μαΐου 2020, στη 01:10

Ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής ΗΠΑ-Γαλλίας 2017.

Πρόκειται για ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους που εξετάζει το τεράστιο ταλέντο του Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ και τον αγώνα  αναζήτησης ταυτότητας, παράλληλα με τον αγώνα για τα ατομικά και φυλετικά δικαιώματα στην Αμερική του 20ού αιώνα.

Ο Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ είχε μια πολυτάραχη καριέρα, αναμφισβήτητα θρυλική και πολύπλευρη. Κάπως έτσι ήταν και η προσωπική του ζωή, περίπλοκη και αντιφατική. Ο Ντέιβις κυνήγησε  το αμερικανικό όνειρο σε μια εποχή φυλετικών προκαταλήψεων και πολιτικών μετατοπίσεων.

Ήταν κάτι σαν βετεράνος των ξεπερασμένων παραδόσεων της σόουμπιζ, που προσπαθούσε να παραμείνει στο προσκήνιο. Συχνά βρέθηκε απέναντι στη μισαλλοδοξία της λευκής Αμερικής και το συναίσθημα της μαύρης Αμερικής. Ήταν ο πιο διάσημος μαύρος που ασπάστηκε τον Ιουδαϊσμό, προσθέτοντας στην ταυτότητά του μία ακόμη διωκόμενη ιδιότητα!

Μέσα από συνεντεύξεις των Μπίλι Κρίσταλ, Νόρμαν Λίαρ, Τζέρι Λιούις, Γούπι Γκόλντμπεργκ, Κιμ Νόβακ κ.ά, από φωτογραφίες της τεράστιας προσωπικής συλλογής του Ντέιβις και αποσπάσματα από τις «ηλεκτρικές» του παραστάσεις στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο και τις συναυλίες του, το ντοκιμαντέρ ερευνά τη ζωή και την τέχνη ενός μοναδικά προικισμένου καλλιτέχνη «διασκεδαστή», του οποίου η τροχιά διαγράφηκε από τα χρόνια της μεγάλης ύφεσης μέχρι και τη δεκαετία του ’80.

Σκηνοθεσία: Σαμ Πόλαρντ.