Στη Χαλκίδα και στα Καλάβρυτα «Η ζωή αλλιώς» της ΕΡΤ1 22...

Στη Χαλκίδα και στα Καλάβρυτα «Η ζωή αλλιώς» της ΕΡΤ1 22 & 23.02.2020

ΝΕΑ  ΕΚΠΟΜΠΗ

«Η ζωή αλλιώς»

Με την Ίνα Ταράντου

Προσωποκεντρικό, ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ με την Ίνα Ταράντου.

«Η ζωή δεν μετριέται από το πόσες ανάσες παίρνουμε, αλλά από τους ανθρώπους, τα μέρη και τις στιγμές που μας κόβουν την ανάσα».

Η Ίνα Ταράντου ταξιδεύει και βλέπει τη «Ζωή αλλιώς». Δεν έχει σημασία το πού ακριβώς. Το ταξίδι γίνεται ο προορισμός και η ζωή βιώνεται μέσα από τα μάτια όσων συναντά.

Ιστορίες ανθρώπων που οι πράξεις τους δείχνουν αισιοδοξία, δύναμη και ελπίδα. Μέσα από τα «μάτια» τους βλέπουμε τη ζωή, την ιστορία και τις ομορφιές του τόπου μας. Άνθρωποι που παρά τις αντιξοότητες, δεν το έβαλαν κάτω, πήραν το ρίσκο και ανέπτυξαν νέες επιχειρηματικότητες, ανέδειξαν ανεκμετάλλευτα κομμάτια της ελληνικής γης, αναγέννησαν τα τοπικά προϊόντα.

Λιγότερο ή περισσότερο κοντά στα αστικά κέντρα, η κάθε ιστορία μάς δείχνει με τη δική της ομορφιά μία ακόμη πλευρά της ελληνικής γης, της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής πραγματικότητας. Άλλοτε κοιτώντας στο μέλλον κι άλλοτε έχοντας βαθιά τις ρίζες της στο παρελθόν.

Η ύπαιθρος και η φύση, η γαστρονομία, η μουσική παράδοση, τα σπορ και τα έθιμα, οι Τέχνες και η επιστήμη είναι το καλύτερο όχημα για να δούμε τη «Ζωή αλλιώς». Και θα μας τη δείξουν άνθρωποι που ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Που ξέρουν πολύ καλά να βλέπουν τη ζωή.

Θα ανοίξουμε το χάρτη και θα μετρήσουμε χιλιόμετρα. Με πυξίδα τον άνθρωπο θα καταγράψουμε την καθημερινότητα σε κάθε μέρος της Ελλάδας. Θα ανακαλύψουμε μυστικά σημεία, ανεξερεύνητες παραλίες και off road διαδρομές. Θα γευτούμε νοστιμιές, θα μάθουμε πώς φτιάχνονται τα τοπικά προϊόντα. Θα χορέψουμε, θα γελάσουμε, θα συγκινηθούμε.

Θα μεταφέρουμε το συναίσθημα… να σου κόβεται η ανάσα. Πάνω στο κάστρο της Σκύρου, στην κορυφή του Χελμού μετρώντας τα άστρα, στο παιάνισμα των φιλαρμονικών στα καντούνια της Κέρκυρας το Πάσχα, φτάνοντας μέχρι το Κάβο Ντόρο, περπατώντας σε ένα τεντωμένο σχοινί πάνω από το φαράγγι του Αώου στην Κόνιτσα.

Γιατί η ζωή είναι ακόμη πιο ωραία όταν τη δεις αλλιώς!

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020, στις 18:15

Eπεισόδιο 5ο: «Εύβοια: Ούριος άνεμος»

Η ιστορία μπλέκεται αρμονικά με το τώρα, τα μοναδικά και ανεξήγητα φυσικά φαινόμενα εντάσσονται στο καθημερινό περιβάλλον. Όπως το μότο κρος με τον καλοψημένο, μερακλίδικο καφέ. Και μετά έρχεται το βουνό, οι κορυφές και τα μονοπάτια του. Τα μυστικά, οι ομορφιές και τα μανιτάρια του. Χαλκίδα, Αυλίδα, Δίρφυς, Αλιβέρι. Με ξεναγό ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο και αυτό που κάνουν.

Ζήσαμε τη Χαλκίδα μέρα και νύχτα. Την κοσμοπολίτισσα της Εύβοιας, μια πόλη όμορφη και ρομαντική, που κρύβει ένα μέρος της γοητείας της στα «τρελά νερά» του Ευρίπου.

Η Παναγιώτα μάς μίλησε για το τρίστρατο θρησκειών, ενώ ένας ούριος άνεμος μας πήγε μέχρι το λιμάνι της Αυλίδας, τόπο θυσίας της Ιφιγένειας, το μέρος από όπου ξεκίνησε ο στόλος των Αχαιών για τον Τρωικό Πόλεμο.

Με τον Λευτέρη ανακαλύψαμε τον κόσμο των μανιταριών της Δίρφυς. Είδαμε ποικιλίες γνωστές και άγνωστες, στο θερμοκήπιο και στη φύση. Τα δοκιμάσαμε ωμά, τα μαγειρέψαμε στο δάσος, μοιραστήκαμε γεύσεις, ιστορίες και γέλια. Και μετά έφτασε ο Κωνσταντίνος, ο Νίκος, ο Ανδρέας. Κατέφτασαν με μηχανάκια και ποδήλατα. Δηλαδή μότο κρος και downhill. Mικρότερα και μεγαλύτερα αγόρια με την αδρεναλίνη να μαρσάρει στις φλέβες τους.

Όπως η καφεΐνη στο DNA του Ιάκωβου, που μας ταξίδεψε από τη Σμύρνη στο Αλιβέρι, μέσα από οικογενειακές ιστορίες καφέ και παράδοσης.

Ο κύριος Μπάμπης, ο απόλυτος γνώστης του παλιρροϊκού φαινομένου της Χαλκίδας λέει χαρακτηριστικά πως «οι εξηγήσεις είναι για τους θνητούς. Το σύμπαν δεν χρειάζεται εξηγήσεις για να συνεχίσει την πορεία του στο απέραντο Διάστημα». Όπως εξηγήσεις δεν χρειάζονται και για να ζούμε τη … «Ζωή Αλλιώς»!

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020, στις 18:15

Eπεισόδιο 6ο: «Καλάβρυτα, μετρώντας τα άστρα»

Ταξιδέψαμε από τον Ερύμανθο ποταμό ώς τον χιονισμένο Χελμό, και από το φαράγγι του Βουραϊκού μέχρι την αρχαία Ψωφίδα. Στα βουνά αντηχεί ακόμη και σήμερα η μελωδία από τα κουδούνια των ζώων και την αυτοσχέδια φλογέρα του τσοπάνη. Και στα κονάκια στήνονται γλέντια για τα τελειώσει χαρούμενα η μέρα.

Γνωρίσαμε ανθρώπους που έκαναν σύνθημά τους το «επιστροφή στη φύση», ακούσαμε τραγούδια του έρωτα και της ξενιτιάς από τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου Γιώργο Δαλιάνη και μαγευτήκαμε από τον οδοντωτό σιδηρόδρομο, που η διαδρομή του στον Βουραϊκό, συγκαταλέγεται μέσα στις 6 ομορφότερες σιδηροδρομικές διαδρομές του κόσμου.

Φτάσαμε στην ψηλότερη κορυφή του όρους Χελμός στη χιονισμένη Νεραϊδοράχη. Εκεί όπου οι θρύλοι του μυθικού βουνού συναντούν τ’ αστέρια. Εκεί που επιστήμονες από όλο τον κόσμο τα παρατηρούν μέσα από τον Αρίσταρχο, το υπερσύγχρονο, επιβλητικό τηλεσκόπιο,  το μεγαλύτερο στη χώρα μας και το δεύτερο μεγαλύτερο στην ηπειρωτική Ευρώπη. Κάτω από τον λαμπερό ήλιο, με μια υπερ-καθαρή ατμόσφαιρα και μακριά από κάθε πηγή ρύπανσης σε υψόμετρο 2.500, μας μίλησε ο Παναγιώτης Χάντζιος. Ο αστροφυσικός που ψάχνοντας απαντήσεις στα άστρα και πηγαίνοντας βαθιά στο σύμπαν, έμαθε ποιο είναι το νόημα του να ζεις τη «Ζωή Αλλιώς» επάνω στη Γη.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης.

Δημοσιογραφική έρευνα και επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Καρανικόλας.

Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης.

Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου.