Στη Νεμέα ξανά ο «Οίνος ο αγαπητός» της ΕΡΤ1 12.01.2020

Στη Νεμέα ξανά ο «Οίνος ο αγαπητός» της ΕΡΤ1 12.01.2020

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
ΟΙΝΟΣ Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ  

Η εκπομπή «Οίνος ο αγαπητός», μας ταξιδεύει στους δρόμους του κρασιού της Ελλάδας.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει μακρά παράδοση στην καλλιέργεια της αμπέλου και στην παραγωγή κρασιού. Η χώρα μας διαθέτει πολλές και διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών, ενώ τα ελληνικά κρασιά κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις διεθνείς αγορές.

Με ξεναγό τον οινολόγο δρ. Δημήτρη Χατζηνικολάου, θα ταξιδέψουμε στις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της χώρας μας. Θα επισκεφτούμε οινοποιεία, αμπελώνες και κελάρια, θα δοκιμάσουμε μεθυστικά κρασιά -λευκά, κόκκινα, ροζέ, αφρώδη, γλυκά, λιαστά, ημίγλυκα, αλλά και αποστάγματα- και θα συνομιλήσουμε με ειδικούς και λάτρεις του «οίνου του αγαπητού».

Σ’ αυτό το διαφορετικό ταξίδι στη Διονυσιακή Ελλάδα, θα γνωρίσουμε τις διαφορετικές ποικιλίες που καλλιεργούνται ανά περιοχή, ντόπιες και ξενικές, τα κρασιά που παράγουν, τις ιδιαιτερότητές τους και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τη διαδικασία. Θα μάθουμε πώς να διαλέξουμε το κατάλληλο μπουκάλι κρασί για κάθε περίσταση, με τι να το συνταιριάξουμε και πώς να το απολαύσουμε στο μέγιστο. Θα καταρρίψουμε μύθους για το κρασί και θα μυηθούμε στην τέχνη της οινογνωσίας, γιατί η απόλαυση ενός ποτηριού καλό κρασί μπορεί να γίνει ιεροτελεστία.

 Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020, στις 18:15
(Νέος Κύκλος) – Eπεισόδιο 4ο: «Νεμέα» 

Επισκεπτόμαστε, για μία ακόμη φορά, την κοκκινομάνα Νεμέα, για να μάθουμε τις διαφορές που παρουσιάζει το Αγιωργίτικο, ανάλογα το υψόμετρο και το μικροκλίμα της περιοχής όπου καλλιεργείται αυτή η ποικιλία.

Στην καρδιά της Νεμέας, επισκεπτόμαστε το κτήμα Ιερόπουλου. Ο Χρόνης Ιερόπουλος μάς ξεναγεί στο οινοποιείο του και συζητάμε για την αποκλειστική καλλιέργεια και οινοποίηση Αγιωργίτικου.

Θαυμάζουμε την Παναγία του Βράχου, μια μονή κυριολεκτικά γαντζωμένη στο όρος Πολύφεγγο.

Στον Ξερόκαμπο Νεμέας επισκεπτόμαστε το κτήμα Λαντίδη. Συζητάμε με τον Πάνο και τον Σίμο Λαντίδη. Μας ξεναγούν στα αμπέλια τους και δοκιμάζουμε κρασιά.

Καταρρίπτουμε τον μύθο ότι ένα κρασί με μεταλλικό πώμα δεν μπορεί να είναι ένα κρασί αξιώσεων και μαθαίνουμε για το μεταλλικό πώμα δεύτερης γενιάς.

Συνομιλούμε με τον οινοποιό Χρήστο Αϊβαλή στα πετρώδη αμπέλια του.

Δίπλα στις Αρχαίες Κλεωνές, επισκεπτόμαστε την οινοποιία Λαφαζάνη και συζητάμε με τον Σπύρο, την Αθηνά και τον Βασίλη Λαφαζάνη.

Παρουσίαση: Δημήτρης Χατζηνικολάου.

Σκηνοθεσία: Αλέξης Σκουλίδης.

Παραγωγός: Πέτρος Μπούτος.

Σεναριογράφος: Ιφιγένεια Κολλάρου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Στέργιος Κούμπος.

Οργάνωση-διεύθυνση παραγωγής: Ηλίας Βογιατζόγλου.

Εταιρεία παραγωγής: pangolin entertainment.