Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου
στην εκπομπή «Απευθείας»
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, ήταν προσκεκλημένη σήμερα Πέμπτη 17 Μαΐου 2018 στην εκπομπή της ΕΡΤ1, «Απευθείας» με τους Μάριον Μιχελιδάκη, Κώστα Λασκαράτο και Νίκο Μερτζάνη.
Η κα Σβίγκου απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά την παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ, τις συντάξεις, την πορεία της οικονομίας, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καθώς και για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ:
11.23 Αυτή η παραίτηση δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, τόσο ως προς το χρόνο που επιλέχθηκε να γίνει αυτό από τον κύριο Σακελλαρίου, αλλά και από τον τρόπο της παραίτησης με την πολιτική χροιά που θέλησε να δώσει με τα λεγόμενά του. Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται διαρροές.
11.24 Αυτή η τακτική των επιλεκτικών διαρροών πλήττει τον θεσμό και πλήττει και την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ΣτΕ. Από την άλλη, ο ίδιος έχει κάνει δηλώσεις, οι οποίες κρίνονται από τους πολίτες και επέλεξε να έχει και ένα πολιτικό περιεχόμενο σ’ αυτές τις δηλώσεις.
11.26 Είναι σημαντική μια συζήτηση που θα μπορούσαμε να κάνουμε και, ανεξάρτητα ενδεχομένως από την παραίτηση, κατά πόσο οι θεσμοί είναι πραγματικά ανεξάρτητοι και από οικονομικά συμφέροντα κι από άλλα.
11.27 Το ΣτΕ πρέπει με βάση το νόμο να αποφασίσει και να μην επηρεαστεί από μια τέτοια παραίτηση και δεν θέλω να πιστεύω ότι αυτός ήταν ο σκοπός της παραίτησης του κ. Σακελλαρίου. Σήμερα υπάρχει μια κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί σε ένα στενό δημοσιονομικό πλαίσιο να παίρνει μέτρα ελάφρυνσης.
11.28 Έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών ότι δεν είναι αυτή τη στιγμή στις προτεραιότητες της κυβέρνησης να το θέσει στους δανειστές, γιατί αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος. Βλέπουμε την αντιπολίτευση να σπεύδει να το θέσει στον δημόσιο διάλογο, ακριβώς επειδή έχει καταλάβει ότι η καθαρή έξοδος είναι κάτι το δεδομένο. Όλοι συμφωνούν με τις επιδόσεις και συγχαίρουν τη χώρα μας για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.
11.29 Η κυβέρνηση έχει δείξει ότι διαπραγματεύεται για τα συμφέροντα των πολλών, αυτό έκανε και την προηγούμενη περίοδο και αυτό θα κάνει με καλύτερους όρους μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, δηλαδή μετά τον Αύγουστο του 2018.
11.30 Εμείς είμαστε δίπλα στους συνταξιούχους και θέλουμε να ακούσουμε τους συνταξιούχους και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν δεχόμαστε υποκριτικά να μας κουνούν το δάχτυλο όλοι εκείνοι που μείωσαν μέσα σε ένα βράδυ 40% τις συντάξεις, γιατί αυτό έκανε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που τώρα προσπαθούν να διδάξουν στην κυβέρνηση μαθήματα κοινωνικής ευαισθησίας.
11.32 Ο ΣΥΡΙΖΑ από το ’10 είχε δηλώσει και δεν σταματήσαμε ποτέ να το λέμε αυτό ότι δεν έπρεπε η Ευρώπη να δεχτεί την παρουσία του ΔΝΤ και δυστυχώς δικαιωθήκαμε από τα λάθη του ΔΝΤ, τα συνεχόμενα λάθη, τις λάθος προβλέψεις. Το αν θα συμμετάσχει ή όχι την επόμενη περίοδο νομίζω ότι έχει ελάχιστη σημασία για τη χώρα μας, δεδομένου ότι το πρόγραμμα τελειώνει στις 20 Αυγούστου.
11:33 Ακόμα και για το ζήτημα του χρέους υπάρχουν οι αποφάσεις του Εurogroup, από τον Ιούνιο του 2017. Είναι αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και πρέπει να τηρηθούν ανεξάρτητα από τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αυτό που συζητάτε τώρα είναι η συγκεκριμενοποίηση αυτών των μέτρων, για παράδειγμα κατά πόσο ο γαλλικός μηχανισμός στήριξης θα είναι αυτόματος ή όχι. Εμείς θέλουμε να είναι όσο τον δυνατόν πιο αυτόματος, για να μην υπάρχει περιθώριο πολιτικής αλλαγής. Πάντοτε υπάρχουν θετικά και αρνητικά.
11:34 Σε σχέση με πριν από έναν χρόνο, όσο περνάει το διάστημα μειώνεται η σημασία του ΔΝΤ, γιατί είναι τέτοιο το κλίμα που έχει δημιουργηθεί και στις διεθνείς αγορές, στους κύκλους των Ευρωπαίων αξιωματούχων.
11:35 Δεν μπορώ να σας πω τι βάζουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι εμείς βάζουμε ως προτεραιότητα τη ρύθμιση του χρέους, αλλά με τους καλύτερους όρους για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Με την έξοδο από το πρόγραμμα οι βαθμοί ελευθερίας της χώρας μας αυξάνονται. Μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική μέρα. Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, και οι βασικές αρχές διαπραγμάτευσης θα επανέλθουν τον Αύγουστο του 2018 μετά το τέλος του προγράμματος. Αυτό είναι ήδη αποφασισμένο.
11:36 Όσον αφορά γενικότερα για την εργατική ασυδοσία και τα βήματα που γίνονται για την αναρρύθμιση αγοράς εργασίας, αποτελούν τις πρώτες και βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και αυτό έχει γίνει από το 2015.
11:37 Νομίζω θα έπρεπε να γίνει μια γενική συζήτηση για τα πνευματικά δικαιώματα. Θα ήταν καλό να έχετε και τους εδικούς φορείς γι’ αυτά τα θέματα σε σχέση με εμένα. Οι ίδιοι υπουργοί έχουν ήδη πει ότι θα εξεταστεί ξανά. Είναι διαφορετικό να μιλάμε για ένα μέτρο το οποίο έχει ψηφιστεί και άλλο για ένα μέτρο που θα επανεξεταστεί.
11:38 Είναι θετικό η Ελλάδα να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επειδή προσπαθεί μαζί με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων να λύσει ένα εκκρεμές ζήτημα που υπάρχει εδώ και είκοσι πέντε χρόνια. Είναι θετικό να βρισκόμαστε στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού Τύπου. Σίγουρα έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα. Υπάρχει ένα δεδομένο χάσμα, εξαιτίας του όρου που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση και αφορά στη συνταγματική αναθεώρηση. Μένει να δούμε αν θα γεφυρωθεί αυτό το χάσμα. Σίγουρα υπάρχει η πολιτική βούληση, ώστε να δοθεί λύση.
11:39 Για την περιοχή των Βαλκανίων όχι μόνο είναι μια λύση σταθεροποίησης αλλά συμβάλλει στην τήρηση των εθνικών συμφερόντων της χώρας. Υπάρχουν και καθαρά οικονομικά συμφέροντα. Αν θέλουμε η Μακεδονία μας να είναι κέντρο του Βαλκανικού εμπορίου, θέλουμε να είναι λυμένα τέτοια προβλήματα με τους γείτονές μας. Να είμαστε αισιόδοξοι αλλά να ξέρουμε ότι αν δεν γεφυρωθεί το χάσμα αυτό μπορεί να υπάρξουν και νέοι γύροι διαπραγματεύσεων.
11:40 Δεν μου αρέσουν οι απόλυτες έννοιες του τύπου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει ή έχει χάσει τον κόσμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επανασυστήσει τους θεσμούς του και τις κοινωνικές συμμαχίες του που όντως έχει χάσει από το προηγούμενο διάστημα, λόγω της εφαρμογής μέτρων και τα έχουμε συζητήσει.
11:41 Την ίδια στιγμή όμως, έχει να προβάλλει και θα συνεχίσει να προβάλλει ένα κυβερνητικό έργο, το οποίο εκτείνεται σε όλους τους τομείς από τα δικαιώματα και τις θεσμικές αλλαγές και τη συνταγματική αναθεώρηση που είναι να ξεκινήσει μετά τον Σεπτέμβριο του 2018, μέχρι την καταπολέμηση της ανεργίας. Βέβαια, θα κριθεί από την παρουσίαση ενός συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της χώρας μας, το οποίο έλειπε τα προηγούμενα χρόνια γι’ αυτό οδηγηθήκαμε και στην κρίση μ’ αυτούς τους όρους.