Συνέντευξη του Δημήτρη Τζανακόπουλου στην εκπομπή «Απευθείας» 29.05.2018

Συνέντευξη του Δημήτρη Τζανακόπουλου στην εκπομπή «Απευθείας» 29.05.2018

Συνέντευξη του Δημήτρη Τζανακόπουλου

στην εκπομπή «Απευθείας»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ήταν προσκεκλημένος σήμερα Τρίτη 29 Μαΐου 2018 στην εκπομπή της ΕΡΤ1, «Απευθείας» με τους Μάριον Μιχελιδάκη, Κώστα Λασκαράτο και Νίκο Μερτζάνη. 

Αποσπάσματα της συνέντευξης:

11:36 Είμαστε σε εν εξελίξει διαπραγμάτευση (για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ). Να είμαστε υπομονετικοί, σημασία έχει να έχουμε μια καλή συμφωνία και πρέπει να κρατάμε χαμηλούς τόνους και να αναμένουμε. Έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλη πρόοδος, πάρα πολλά ζητήματα έχουν κλείσει αλλά εάν δεν συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα σε μια τόσο περίπλοκη διαπραγμάτευση.

11:37 Σας είπα ότι οι υπουργοί Εξωτερικών έχουν κάνει εξαιρετικά μεγάλη πρόοδο, βρισκόμαστε σε μια τελική ευθεία, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα σε μια  τόσο περίπλοκη διαπραγμάτευση. Εξακολουθώ να είμαι πολύ αισιόδοξος και αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις και το επόμενο στάδιο της διαπραγμάτευσης με δεδομένο ότι πιθανότατα θα είναι και το τελικό.

11:38 Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έπρεπε αντί να σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις να μας πει ποια είναι η δική του θέση για το ζήτημα, γιατί βδομάδα τη βδομάδα ακούμε διαφορετική τοποθέτηση. Σήμερα, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι η ΝΔ δουλεύει για μια καλή λύση, δεν προσδιόρισε εάν συμφωνεί με το erga omnes. Καλό είναι η  ΝΔ να πει τη δική της θέση, η κυβέρνηση έχει θέση και με αυτήν διαπραγματεύεται και σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύει. Είναι μια πεντακάθαρη θέση, για την οποία και η ΝΔ οφείλει να τοποθετηθεί.

11:40 Ας μην προτρέχουμε, ας περιμένουμε να δούμε ποια ακριβώς θα είναι η συμφωνία, ας περιμένουμε να δούμε τον πολιτικό κορμό της, τον νομικό κορμό της αλλά και τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και μετά να ανοίξουμε τη συζήτηση. Εφόσον έρθει αυτή η συμφωνία στη Βουλή, θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις, να δημιουργήσει ευρύτερες κοινοβουλευτικές συναινέσεις, δεν θα είναι μια συμφωνία που ο οποιοσδήποτε θα έχει την ευκολία να αρνηθεί. Ας μην προτρέχουμε σε ό,τι αφορά το ζήτημα της τοποθέτησης των ΑΝΕΛ. Δεν τίθεται κανένα ζήτημα κυβερνητικής συνοχής για την κυβέρνηση.

11:41 Τα ζητήματα αυτά δεν έχουν να κάνουν με βοήθεια ή με μη βοήθεια αλλά με την ευθύνη που αναλαμβάνει ο καθένας, στη βάση των τοποθετήσεών του. (για τα κόμματα στη Βουλή) Θα έχουν τεράστια δυσκολία να μην υποστηρίξουν τη συμφωνία που θα έρθει και αν το κάνουν, θα είναι ανακόλουθο με την πολιτική τους ιστορία.

11:42 Υπάρχει πολιτικό πρόβλημα με την ΠΓΔΜ;

Το ότι οι ΑΝΕΛ είναι κυβερνητικός εταίρος είναι άλλο θέμα με το ότι ο Πάνος Καμμένος είναι υπουργός Εθνικής Άμυνας. Έχουμε πει δεκάδες φορές ότι η πολιτική συμφωνία που υποστηρίζει αυτή την κυβέρνηση αφορά: την έξοδο από το μνημόνιο και την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και την καταπολέμηση και τη θεσμική θωράκιση της πολιτείας εναντίον φαινομένων διαφθοράς.

Εάν γίνει συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ, εάν εγκριθεί και αφού ολοκληρωθεί, μήπως φτάσετε σε συναινετικό διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ;

11:43 Σας είπα ότι οι δύο πυλώνες που υποστηρίζουν την πολιτική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η έξοδος από το μνημόνιο και η ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, ένας πολιτικός στόχος που δεν εξαντλείται στην καθαρή έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 αλλά αφορά και την ανοικοδόμηση της οικονομίας της χώρας μετά την έξοδο. Άρα η χρονική διάρκεια που απαιτείται για την επίτευξη αυτών των στόχων, είναι μεγαλύτερη από 2-3 μήνες.

11:45 Ο Κουμουτσάκος δεν απέκλεισε ακόμη και την ψήφιση, αφού η ΝΔ εξετάσει τη συμφωνία. 

Κάθε εβδομάδα η ΝΔ μετατοπίζεται προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Να μας πουν τα κριτήρια με τα οποία θα κρίνουν τη συμφωνία, πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση που η ΝΔ αποφεύγει να κάνει (σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό) επειδή ο κ. Μητσοτάκης είναι όμηρος των ακροδεξιών πολιτικών που ελέγχουν μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής του ομάδας και γι’ αυτό αποφεύγει να πάρει καθαρή θέση. Στη Σόφια, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για μια συμφωνία σύνθετης ονομασίας που θα ισχύει έναντι όλων και θα προϋποθέτει μια συνταγματική αναθεώρηση (στην ΠΓΔΜ) αλλά την ίδια δήλωση δεν τόλμησε να την κάνει ποτέ στην Ελλάδα.

11:46 Δεν θα σχολιάσω εκτιμήσεις ή απόψεις, συζητάμε στη βάση των προτάσεων Νίμιτς και αυτό είναι το δεδομένο πλαίσιο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, πρόκειται για πράγματα γνωστά.

11:47 Δεν θα κάνω συζήτηση για τα συγκεκριμένα ζητήματα της διαπραγμάτευσης ούτε ιστορικό-κοινωνικές αναλύσεις.

11:48 Από το 1944 η ελληνική κυβέρνηση αναγνώριζε το κρατίδιο της Μακεδονίας, από το 1977 είχε αναγνωριστεί από την κυβέρνηση Καραμανλή η Μακεδονική γλώσσα. Υπάρχουν χώρες που αναγνωρίζουν τους βόρειους γείτονές μας με το συνταγματικό τους όνομα, εμείς επιδιώκουμε μια συμφωνία η οποία θα βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Επομένως, επιδιώκουμε μια σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και θα αποτυπωθεί και στο Σύνταγμα της χώρας τους. Αυτός είναι ο μάξιμουμ στόχος που δεν τέθηκε ποτέ από άλλη κυβέρνηση, γι’ αυτόν δουλεύουμε και διαπραγματευόμαστε.

11:49 Προϋπόθεση για τη συμφωνία (μεταξύ Ελλάδας–ΠΓΔΜ) είναι η αποδοχή ότι η σύνθετη ονομασία που θα συμφωνήσουμε θα πρέπει να ισχύει έναντι όλων, και στο εσωτερικό της χώρας τους, άρα προϋποθέτει και συνταγματική αναθεώρηση. Να μην προτρέχουμε, βρισκόμαστε σε συζήτηση, αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία, αλλά δεν πρέπει να προτρέχουμε.

Για την οικονομία:

11:51 Βρισκόμαστε σε  συζητήσεις με τους θεσμούς και κράτη-μέλη της ευρωζώνης, πρώτον να ολοκληρώσουμε την 4η αξιολόγηση και αυτό να γίνει αποδεκτό από το Eurogroup του Ιουνίου, ώστε να μπει η τυπική σφραγίδα της ολοκλήρωσης του προγράμματος και της συμφωνίας που έγινε το καλοκαίρι του 2015. Το δεύτερο αφορά στη μεταπρογραμματική εποπτεία της ελληνικής οικονομίας, που θα προσομοιάζει με άλλων χωρών που βγήκαν από εποπτεία, όπως της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Κύπρου. Το τρίτο ζήτημα -κεφαλαιώδες- αφορά στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, καθώς μια αλλαγή του προφίλ του ελληνικού χρέους θα οδηγήσει σε μια αυτοδύναμη ανάκτηση της χώρας στις αγορές χρήματος, στη δυνατότητά της να αναχρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα.

11:52 Σε ό,τι αφορά στις κοινωνικές αντιδράσεις, είναι προφανές ότι τις σεβόμαστε και ακούμε τα αιτήματα όλων. Αυτό που μπορούμε να πούμε στην ελληνική κοινωνία είναι ότι βεβαίως υπάρχουν δεσμεύσεις που αφορούν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (χαμηλότερα σε σχέση με το μνημόνιο Σαμαρά-Βενιζέλου), τους σεβόμαστε αυτούς τους στόχους, αλλά μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι για το 2018, το 2019 και το 2020 δημιουργείται αρκετός δημοσιονομικός χώρος για να ληφθούν μέτρα στήριξης της κοινωνίας.

11:53 Προέχει όμως η έξοδος από το πρόγραμμα και η ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Για το πόσο επηρεάζουν οι εξελίξεις στην Ιταλία

Προφανώς θα υπάρξει τουλάχιστον μια βραχυπρόθεσμη επιρροή στις αγορές όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της ευρωζώνης από την κατάσταση στην Ιταλία, αλλά η ευρωζώνη και οι θεσμοί έχουν τους τρόπους να συγκρατήσουν τις αναταράξεις σε ένα διαχειρίσιμο πλαίσιο.

11:54 Δεν εκτιμώ ότι θα δημιουργήσει προβλήματα αλλά επιτείνει την ανάγκη για ακόμη πιο τολμηρή ρύθμιση του ελληνικού χρέους και τολμηρές αποφάσεις για τη λήξη της ελληνικής κρίσης. Η Ευρώπη δεν έχει λόγους να συντηρεί πολλά μέτωπα ανοιχτά. Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος, δεν πιστεύω ότι θα το επηρεάσει αρνητικά.

Για παροχή 13ης σύνταξης

Δεν έχουμε αποφασίσει τίποτα για 13η σύνταξη, αλλά εφόσον δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος το 2018, θα διερευνήσουμε όλες τις δυνατότητες για να αποδοθεί το πλεόνασμα στην ελληνική κοινωνία, όπως κάναμε το 2016 και το 2017.

11:55 Ωστόσο, ακόμη είμαστε μακριά χρονικά από μια τέτοια απόφαση, να δούμε τα δημοσιονομικά αποτελέσματα τον Οκτώβριο, Νοέμβριο του 2018 και τότε θα πάρουμε τις αποφάσεις στη βάση και της συμφωνίας με τους θεσμούς. Εξαρτάται από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.

11:56 Ο κ. Κουμουτσάκος βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να προσπαθεί να δικαιολογήσει τη δήλωση ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν αγέννητος το 1963, άρα δεν μπορεί να γνωρίζει για τη δολοφονία Λαμπράκη». Δηλαδή κανένα 17άχρονο δεν έχει λόγο να ασχολείται με ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα (το 1821, τους Βαλκανικούς, την Κατοχή κτλ). Πρόκειται το λιγότερο για ανόητη δήλωση.

11:57 Εάν κάποιος ήθελε να είναι πιο επικριτικός, θα έλεγε ότι είναι ανατριχιαστική η δήλωση, με στόχο να ξεφύγει από την πραγματική πολιτική συζήτηση που έχει να κάνει με το γεγονός δηλαδή ότι ο κ. Μητσοτάκης όλο το τελευταίο διάστημα επειδή στηρίζει την εσωκομματική του εξουσία σε ακροδεξιά τμήματα της ΝΔ, δεν τολμά να καταδικάσει την ακροδεξιά και φασιστική βία.