Συνέντευξη του Γιώργου Κουμουτσάκου στην εκπομπή «Απευθείας» 29.05.2018

Συνέντευξη του Γιώργου Κουμουτσάκου στην εκπομπή «Απευθείας» 29.05.2018

Συνέντευξη του Γιώργου Κουμουτσάκου

στην εκπομπή «Απευθείας»

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ήταν προσκεκλημένος σήμερα Τρίτη 29 Μαΐου 2018 στην εκπομπή της ΕΡΤ1, «Απευθείας» με τους Μάριον Μιχελιδάκη, Κώστα Λασκαράτο και Νίκο Μερτζάνη. 

Αποσπάσματα της συνέντευξης:

11:09 Από τις δύο ανακοινώσεις που έβγαλε η κυβέρνηση χθες βλέπω μία απόκλιση τόνων. Πιο αισιόδοξη η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, λιγότερη και πολύ προσεκτική, διορθωτική ως προς την αισιοδοξία της πρώτης ανακοίνωσης, η ανακοίνωση του Μαξίμου. Η υπόθεση αυτή έχει εκκρεμότητες ακόμα. Εκκρεμότητες, οι οποίες μεταφέρονται σε επίπεδο πρωθυπουργών για να γίνει η καταληκτική επικύρωση και επίτευξη μιας συμφωνίας ή τελική εμπλοκή.

11:10 Το μεγάλο πολιτικό αγκάθι παραμένει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος πριν από 5 μέρες δήλωσε ότι ο ίδιος δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει συμφωνία. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη  και τα εσωτερικά της προβλήματα.

11:13 Πρώτα απ’ όλα είναι η ίδια η συμφωνία, γιατί εκεί θα διακυβεύεται το εθνικό συμφέρον, αλλά όλες οι αξιολογήσεις δεν γίνονται σε εργαστήριο, γίνονται σε ένα πολιτικό περιβάλλον το οποίο θα το λάβουμε κι αυτό υπόψη μας, πρωτίστως είναι το ίδιο το περιεχόμενο της λύσης.

11:15 Όταν μια κυβέρνηση διαπραγματεύεται με δύο γραμμές πρέπει να ξεκαθαρίσεις τι συμβαίνει, είναι απολύτως νόμιμο και δικαιολογημένο το αίτημά μας. Αντιλαμβάνομαι ότι στόχος ο χρονικός είναι να υπάρξει μια συμφωνία μέχρι τις 28 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι τότε μεσολαβεί περίπου ένας μήνας, θα ‘ναι γεμάτος αυτός ο μήνας από πολιτικές εξελίξεις και διαβουλεύσεις.

11:17 Υπάρχει καλή λύση συνολικά. Όλα τα στοιχεία έχουν την ίδια βαρύτητα. Το ίδιο το όνομα ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει αυτός ο μεγάλος διαπραγματευτικός μαραθώνιος της χώρας εδώ και 30 χρόνια. Γιατί ήταν το όνομα; Γιατί όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις θεωρούσαν ότι ήταν το εργαλείο και το όχημα του αλυτρωτισμού του Σκοπίων, επομένως όλα θα κριθούν.

11:19 Δεν επιβάλλουν οι πλατείες και τα συλλαλητήρια εξωτερική πολιτική αλλά δεν μπορούν να αγνοηθούν, πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη.

11:20 Τριάντα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις αγωνίζονται για να λύσουν αυτό το θέμα. Η κυβέρνηση ήταν τυχερή προς τη συγκυρία.

11:23 Εάν η κυβέρνηση δεν φέρει μια καλή λύση, επειδή εμείς δεν πιστεύουμε στη λύση για τη λύση, εμείς πιστεύουμε στη λύση με μια καλή λύση. Αν δεν είναι καλή η λύση, εμείς είμαστε έτοιμοι μετά τις εκλογές και επειδή πιστεύουμε ότι θα είμαστε κυβέρνηση να διαπραγματευτούμε και πάλι το ζήτημα αυτό, αν δεν κλείσει τώρα να κλείσει σε λίγο.

11:24 Αν δεν είναι καλή λύση για τη χώρα. Στα θέματα τα εθνικά δεν έχουμε προτάξει ποτέ το κομματικό μας συμφέρον.

11:26 Έχει η χώρα την πολυτέλεια σήμερα σε μια οικονομική κατάσταση καταβαράθρωσης των Ελλήνων, αβέβαιου μέλλοντος με προκλήσεις εξωτερικές και μια Ευρώπη που δεν ξέρει πού πάει να συζητήσει αυτά;

11:28 Είναι η τρίτη φορά που η κυβέρνηση συνειδητά φέρνει στο προσκήνιο της πολιτικής συζήτησης βαριά ιδεολογικά ζητήματα του παρελθόντος, προκειμένου συνειδητά να διαμορφώσει συνθήκες πόλωσης και διχασμού και δεν το κάνει τυχαία, το κάνει γιατί θέλει να συσπειρώσει το δικό της ακροατήριο και πιστεύει ότι από αυτό κερδίζει και διαμορφώνει συνθήκες μεγαλύτερης συσπείρωσης. Εγώ και η παράταξή μας δεν θα συμμετέχουμε σε αυτό.