Συνέντευξη του Κώστα Κυρανάκη στην εκπομπή «Απευθείας» 21.05.2018

Συνέντευξη του Κώστα Κυρανάκη στην εκπομπή «Απευθείας» 21.05.2018

Συνέντευξη του Κώστα Κυρανάκη

στην εκπομπή «Απευθείας»

Ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κώστας Κυρανάκης, ήταν προσκεκλημένος σήμερα Δευτέρα 21 Μαΐου 2018 στην εκπομπή της ΕΡΤ1, «Απευθείας» με τους Μάριον Μιχελιδάκη, Κώστα Λασκαράτο και Νίκο Μερτζάνη. 

Ο κ. Κυρανάκης μίλησε για την επίθεση στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, καθώς και για το Σκοπιανό και τις προοπτικές επίλυσής του:

10.34 Δεν μπορεί καμιά μορφή βίας να δικαιολογείται.

10.35 Αυτά τα πράγματα απαγορεύονται και δεν θα μείνουμε εκεί, θα πρέπει οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν.

10.37 Εμείς καταδικάζουμε την επίθεση και αυτή είναι η επίσημη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας.

10.38 Οι πολιτικές διαφωνίες εκφράζονται στην κάλπη.

10.41 Αυτή είναι μια δήλωση. Είναι άλλο να κάνεις μια δήλωση πολιτική κι άλλο να υποκινείς πράξεις βίας και πολύ περισσότερο να τις πράττεις.

10.42 Ποτέ δεν αντιληφθήκαμε για ποιο λόγο ο πρωθυπουργός μπήκε σε μια συζήτηση για ένα όνομα το οποίο είναι ο ορισμός του αλυτρωτισμού.

10.43 Η συγκεκριμένη ονομασία είναι ο ορισμός του αλυτρωτισμού σε σχέση με το παρελθόν. Ας θυμίσουμε ότι η λεγόμενη επανάσταση του Ίλιντεν μιλούσε για μια «Μακεδονία» σε εισαγωγικά, που θα έφτανε μέχρι το Αιγαίο και θα είχε πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη και είχε ως σύνθημα «η Μακεδονία στους Μακεδόνες».

10.44 Δεν το δεχόμαστε αυτό το όνομα, είναι απαράδεκτο. Θα έπρεπε να ενημερώσει η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας όλα τα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς εδώ και πάρα πολλούς μήνες.

10.45 Κινείται μόνος του ως ΣΥΡΙΖΑ ούτε καν σαν κυβέρνηση. Για κάποιον λόγο ο κ. Τσίπρας καίγεται να βρει μια λύση. Προωθεί μια ατζέντα επίλυσης του ζητήματος χωρίς να υπάρχουν συνθήκες επίλυσης.

10.49 Η Νέα Δημοκρατία λέει όχι σε οποιαδήποτε συζήτηση για το όνομα αν πρώτα δεν αλλάξει το Σύνταγμα. Εμείς δεν εμπιστευόμαστε ούτε καλές διαθέσεις από τους γείτονές μας, ούτε προθέσεις.

10.51 Η θέση μας είναι η εξής: πρώτα αλλάζει το Σύνταγμα, πρώτα φεύγουν οι αναφορές σε γλωσσικά ζητήματα, εθνοτικά ζητήματα, οτιδήποτε ξυπνά και ενοχλεί τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να δεχτούν ότι δεν είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δεν είναι η παρακαταθήκη της Αρχαίας Μακεδονίας δική τους, είναι ελληνική.

10.52  Η κατάσταση, η πολιτική στο γειτονικό κράτος είναι πάρα πολύ ασταθής.

10.53 Θέλουμε να λυθεί το θέμα και θέλουμε οι γείτονές μας να μπουν στους διεθνείς οργανισμούς, θέλουμε όμως να μπουν με ένα όνομα για το οποίο θα συμφωνούν πάνω απ’ όλα οι Έλληνες. Όταν μιλάμε για εθνικά ζητήματα, μιλάμε για το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας, όχι κάποιας άλλης χώρας.